DEMOKRACIJA MOBILNOSTI

Mobility For All (Mobilnost za vse) je zavedanje pomena in vpliva vseh oblik gibanja na naše življenje. In prav zato Toyota ni le izdelovalec avtomobilov, temveč globalni dobavitelj mobilnosti, ki naj bo enakopravno dostopna vsem ljudem.

Pred poldrugim stoletjem, ko so ljudje lahko le sanjali o samovozečih kočijah, je bila že pot v sosednjo dolino pravi podvig. S tega vidika ima razvoj prevoznih sredstev največ zaslug za to, da je svet postal globalna vas. Pred stotimi leti je bilo za pot v sto kilometrov oddaljeni kraj potrebnih deset ur. Potovanje na drugo celino je trajalo več tednov, pa še ni bilo povsem samoumevno, da boš sploh prišel na cilj.

Zdaj v dobrih desetih urah iz Evrope prideš na Japonsko ali pa na zahod Združenih držav Amerike. Mobilnost je postala pomemben sestavni del sodobnega življenjskega sloga. Seveda ima tudi nekaj slabih strani, a v osnovi gre za nekaj dobrega in pozitivnega. Mobilnost je zbližala svet in ljudi, poenostavila je potovanje in trgovanje, omogočila je nove možnosti, ki so se še pred kratkim zdele povsem nepredstavljive.

In zato mobilnost nikakor ne sme biti privilegij, temveč ena temeljnih pravic, do katere bi morali imeti enak dostop vsi ljudje ne glede na spol, starost, barvo kože, narodno pripadnost, lokacijo svojega bivanja, debelino denarnice in morebitne telesne omejitve. Vsakdo si zasluži, da se kadarkoli odpelje kamorkoli se mu zljubi. Seveda ni prav, da nekdo ne more odpotovati, ker nima dovolj denarja. Ali pa, da nekdo drug ne more upravljati avtomobila, ker se je z njim poigrala usoda in ga prikovala na invalidski voziček.

Če kje, potem bi v svetu mobilnosti moralo držati načelo: Vsi drugačni, vsi enakopravni. Potovanje je v svojem bistvu le pot od točke A do poljubne točke B. Zato ni nikakršnega razloga, da do tega ne bi imeli dostopa vsi.

O vsem tem razmišljajo Toyotini razvojniki, inženirji in futuristi. Zato Toyota ni več le znamka, ki na leto izdela več kot deset milijonov avtomobilov, ki osrečujejo uporabnike na vseh koncih našega planeta. Toyota je globalni dobavitelj enakopravne mobilnosti za vse. Seveda še vedno snujejo avtomobile z izjemnimi zmogljivostmi in voznimi lastnostmi.

A poleg tega razvijajo tudi prevozna sredstva, pri katerih mislijo na ljudi, ki imajo zaradi svojih telesnih omejitev nekoliko drugačne potrebe. Ob vsem tem pa skrbijo tudi za okolje. Zato razvijajo brezemisijske pogonske sklope, ki bodo že v bližnji prihodnosti postali množična resničnost. Skupni imenovalec vseh teh prizadevanj je slogan Mobilnost za vse (Mobility For All). Te tri besede pravzaprav povedo vse ...

Gibanje je človeški instinkt. Je sestavni del našega DNK. Ko se lahko svobodno gibljemo, je vse mogoče. Fino je, da greš lahko kamorkoli in kadarkoli. Gibanje je svoboda. Hitrost, dinamika, agilnost. Odpelji se v neznano. Ko se giblješ, te strah ne more ujeti. Vsak ima pravico do gibanja.

Več o tej temi

Akio Toyoda Akio Toyoda Kako je biti predsednik uprave korporacije, ki na vseh koncih sveta zaposluje več kot 300.000 ljudi, na leto proizvede 10 milijonov avtomobilov in je najbolj vredno podjetje na tokijski borzi? Mateja Pintar kolumna Mateja Pintar kolumna Opraviti vozniški izpit je bila moja največja želja, ko sem dopolnila 18 let. Morda sem si to želela še nekoliko bolj goreče kot moje vrstnice.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.