Vsi enaki, vsi mobilni

 

Avtor: ………. / Foto: ………. / Čas branja: ………….

Opraviti vozniški izpit je bila moja največja želja, ko sem dopolnila 18 let. Morda sem si to želela še nekoliko bolj goreče kot moje vrstnice. Nekaj let prej sem na lastni koži spoznala, kako se lahko kruta usoda poigra z našimi življenji. Neroden padec na družinskem izletu me je namreč zaznamoval za vse življenje. Pravzaprav me je oropal ene najbolj naravnih in samoumevnih oblik gibanja – hoje. In ko sem samostojno začela voziti avtomobil, se mi je dobesedno odprl svet, saj na lepem nisem bila več odvisna od nikogar.

Avto je bil zame svoboda. Prevoz z letali, avtobusi in vlaki je vedno prinašal nekaj nepričakovanih logističnih zapletov. Avto pa mi je omogočal mobilnost, ki odpre svet in glavo. Pogosto me sprašujejo, kako težko se je bilo naučiti voziti. Pa jim vedno znova odgovarjam, da je bilo razmeroma preprosto. Že od začetka sem vozila s samodejnim menjalnikom, tako da je bilo vse skupaj zame še bolj preprosto, saj so se morali drugi naučiti tudi prestavljati. Še največ sem se ukvarjala z iskanjem rešitve, kako čim bolj racionalno zložiti voziček v avto.

A mobilnost je precej širši pojem kot vožnja avtomobila. Ko o mobilnosti govorimo v kontekstu invalidov, najpogosteje poudarjamo arhitektonske ovire, ki nam to onemogočajo: stopnice, prestrme klančine, zaparkirane ali neočiščene pločnike, preozka vrata, nedostopne sanitarije. Vendar pa je za aktivno in samostojno življenje v družbi za nas bolj ali manj enako. Predvsem pa ne maramo, da nas pomilujejo in ujčkajo.

Pri mobilnosti na daljše razdalje smo večinoma še vedno omejeni na osebne avtomobile, saj so sredstva javnega prevoza, pa naj gre za vlake, avtobuse, kolesa ali celo taksije, invalidom pogosto nedostopna, ali pa so povezave z njimi preredke oziroma premalo zanesljive, da bi jih lahko redno uporabljali. Svojega življenja si tako niti med kariero vrhunske športnice niti zdaj, ko sem razpeta med službo, družino in prostim časom, ne bi mogla predstavljati brez osebnega avtomobila.

Osebno mobilnost pojmujem predvsem kot svobodo, ki mi omogoča, da počnem, kar si želim, kjerkoli in kadarkoli, s komerkoli ali sama. Zato me izjemno veseli, da se globalna korporacija, kot je Toyota s projektom Mobilnost za vse, povezuje s paraolimpijskim športom, področjem, ki je mojemu življenju prav tako dalo prej nepredstavljivo širino.

V času, ko se čedalje bolj zavedamo negativnih vplivov prometa na okolje, so velikokrat prav osebni avtomobili tisti »grešni kozli«, katerih uporabe naj bi se poskušali izogibati in jo nadomeščati z drugimi prevoznimi sredstvi. Nam, invalidom, pa vsaj za zdaj prav avtomobili omogočajo povezavo s svetom, neodvisnost in odločilno razliko v tem, kako tudi sami sebe lahko dojemamo kot enakopraven – in pomemben – del družbe, saj moramo najprej do nje imeti dostop, če se želimo v družbo vključiti in v njej sodelovati.

Prostora za napredek je seveda tudi na tem področju še veliko, so pa zavoji v pravo smer ključni za njegov razvoj in morda bomo nekoč tudi invalidi res enakopravno in popolnoma mobilni.

OKVIRČEK:

Mateja Pintar Pustovrh je paraolimpijska namiznoteniška igralka, ki je v svoji karieri osvojila zlato in bronasto medaljo, poleg tega pa je tudi večkratna evropska prvakinja. Po končani karieri je diplomirala na Filozofski fakulteti in deluje kot prevajalka. Predvsem pa je navdihujoča oseba z neizmerno voljo do življenja. Poleg tega je tudi slovenska ambasadorka Toyotinega projekta Mobility For All (Mobilnost za vse).

Več o tej temi

Akio Toyoda Akio Toyoda Kako je biti predsednik uprave korporacije, ki na vseh koncih sveta zaposluje več kot 300.000 ljudi, na leto proizvede 10 milijonov avtomobilov in je najbolj vredno podjetje na tokijski borzi? Mateja Pintar kolumna Mateja Pintar kolumna Opraviti vozniški izpit je bila moja največja želja, ko sem dopolnila 18 let. Morda sem si to želela še nekoliko bolj goreče kot moje vrstnice.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.