FUDŽI VS TRIGLAV

Fudži in Triglav. Dve gori na različnih koncih sveta. Dva narodna simbola. Dva mita. Dva fantastična razgleda.

Ko veter spiha oblake iznad glavnega japonskega otoka Honšu, se iz nekaterih točk v Tokiu vidi zelo zelo daleč. Vidi se vse do japonske gore vseh gora. V parku, ki obkroža cesarsko palačo, je celo posebna točka, od koder so japonski vladarji že pred stoletji občudovali vulkan Fudži. Zdaj imajo to možnost tudi navadni smrtniki. Z razglednega stolpa Tokyo Skytree se zdi Fudži na jasen dan tako blizu, da bi ga lahko prijel z roko.

Fudži je res neverjetna gora. Pravzaprav je speči vulkan, ki se dviga vse do višine 3776 metrov nad morjem. Še vedno velja za aktivni vulkan, ki je zadnjič zarohnel leta 1707. S svojo skorajda pravilno stožičasto obliko je eden najbolj prepoznavnih zaščitnih znakov dežele vzhajajočega sonca. Fudži je ena izmed treh japonskih svetih gora. A tudi v družbi Tateja in Hakuja ima poseben status. Že stoletja je predmet navdiha pesnikov, pisateljev in slikarjev. Prav zaradi tega je uvrščen na seznam japonskih naravnih spomenikov, od leta 2013 pa je tudi na seznamu svetovne kulturno zgodovinske dediščine UNESCO.

/

Leži približno 100 kilometrov zahodno od Tokia. Če se s hitrim japonskim vlakom peljete proti Kjotu ali Osaki, se po kakšnih 20 minutah prikaže veličasten pogled, zaradi katerega se vsi potniki ozrejo proti desni.

Po legendi naj bi se na goro prvi povzpel neznani menih že daljnega leta 663. Japonci imajo Fudži že od nekdaj za sveto goro, ki je bila vse do obdobja Meidži v drugi polovici 19. stoletja prepovedana za ženske. V starih časih so se pod goro zbirali starodavni samuraji, ki so se pod vznožjem urili različnih veščin. Leta 1868 je britanski diplomat Rutherford Alcook postal prvi tujec, ki se je vzpel na vrh. Za vzpon je potreboval osem ur, za spust pa tri.

/

Seveda je Fudži ena najbolj priljubljenih točk na Japonskem. Znani rek pravi, da je priporočljivo, da bi se vsak Japonec v svojem življenju najmanj enkrat povzpel na Fudži. Hkrati pa pravi, da bi se le norec na goro povzpel dvakrat. In res za vzpon na najvišjo točko na Japonskem vlada izjemno zanimanje.

Fudži 3776 m
Triglav 2864 m

V poletnih mesecih, ko je sezona na vrhuncu, se proti vrhu vije dolga kača romarjev, ki se s počasnimi koraki približujejo uresničitvi sanj. Razlog za gnečo je, da je gora uradno odprta le med julijem in septembrom. V vseh preostalih mesecih je vzpon sicer mogoč, vendar na lastno odgovornost. Vreme je na nadmorski višini skoraj 4000 metrov lahko zelo nepredvidljivo, poleg tega pa je vrh najmanj pet mesecev odet v dokaj debelo snežno odejo. Dobra stran vzpona zunaj uradne sezone pa je precej manjša obljudenost.

Če se za obisk odločite na začetku septembra, ko so dnevi še dovolj dolgi, je mogoče vzpon in spust opraviti v le enem dnevu. Poleg tega pa obstaja precej velika možnost, da boste na vrhu skorajda sami. To pomeni, da boste v tistem trenutku najvišji človek na Japonskem.

Triglav – simbol slovenstva

Tudi Slovenci imamo goro, ki ima posvečen pomen. Triglav. Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer, štirje srčni možje iz Bohinja, ki so se leta 1778 na pobudo Žige Zoisa kot prvi uspešno povzpeli na njegov vrh, so slovenski narodni junaki. Zato nas, vsakič ko zagledamo Triglav, ki se v daljavi sveti v soncu, prevzamejo posebna občutja. Tako je, ko srkamo kavo na terasi ljubljanskega nebotičnika, ko se z avtomobilom peljemo po gorenjski avtocesti, ali pa s smučmi vijugamo na Krvavcu.

Takrat si kar nehote zapojemo Oj, Triglav moj dom, kako si krasan in nas preplavi domoljubje. Jasno, ker Triglav je naš simbol, imamo ga v grbu in na zastavi.

/

Triglav je gospodar Julijskih Alp. Dviga se 2864 metrov nad morjem. Njegov vrh krasi majhen stolp, ki ga je dal postaviti Jakob Aljaž. Župnik iz Dovjega na Gorenjskem, ki se je prvič povzpel na triglav leta 1887, je imel namreč pomembno vlogo pri razvoju slovenskega planinstva. Za gore se je zanimal že v mladosti. Leta 1880 je prišel kot župnik na Srednjo Dobravo pri Kropi in se tam seznanil z gorami v Julijcih. Leta 1889 je prišel za župnika v Dovje in tam občutil nacionalistično usmeritev Nemško¬avstrijskega planinskega društva. Zato se je še aktivneje začel udejstvovati v gorah.

Leta 1895 je za en goldinar od dovške občine odkupil vrh Triglava. Teh 16 kvadratnih metrov mu je omogočilo postavitev stolpa, ki nosi njegovo ime. Stolp iz šestih delov, ki so tehtali od 15 do 20 kilogramov, je izdelal Anton Belec iz Šentvida pri Ljubljani. Dele stolpa so nato prepeljali z vlakom v Mojstrano, od tam pa jih je šest nosačev v enem tednu znosilo na vrh Triglava. Pri postavljanju stolpa so sodelovali Jakob Aljaž, Janez Klinar ¬ Požganec, Tomaž Košir ¬ Kobar in Andrej Belec s svojima delavcema, ki so delo opravili v petih dneh.

Celoten projekt pa je Aljaža stal še dodatnih 300 goldinarjev. Od takrat je tudi Aljažev stolp eden izmed zaščitnih znakov slovenstva. Pred nekaj leti so ga prenesli v dolino in ga temeljito obnovili, zdaj pa spet krasi naš najvišji vrh.

In podobno kot Japonci, ki si želijo vsaj enkrat osvojiti vrh Fudžija, naj bi se tudi vsak Slovenec vsaj enkrat v življenju povzpel na Triglav. Tudi Slovenci imamo rek, da gora ni nora, temveč je nor tisti, ki gre gor. A kljub temu ni prav nobena norost, če na vrh Triglava v življenju stopiš več kot enkrat. Občutek je fantastičen, ob jasnem dnevu pa se vidi vse do Jadranskega morja in celo do Benetk

Več o tej temi

Akio Toyoda Akio Toyoda Kako je biti predsednik uprave korporacije, ki na vseh koncih sveta zaposluje več kot 300.000 ljudi, na leto proizvede 10 milijonov avtomobilov in je najbolj vredno podjetje na tokijski borzi? Mateja Pintar kolumna Mateja Pintar kolumna Opraviti vozniški izpit je bila moja največja želja, ko sem dopolnila 18 let. Morda sem si to želela še nekoliko bolj goreče kot moje vrstnice.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.