RISANKA

Japonci so mojstri animacije. Manga je eden izmed najbolj prepoznavnih zaščitnih znakov. Hkrati pa od tam izvirajo tudi najbolj slavni animirani junaki. Astro Boy in Super Mario sta morda sploh najbolj priljubljena. Sta si povsem različna in podobna hkrati.

ASTRO BOY

Na Japonskem mu rečejo tudi Mighty Atom. To je manga junak, ki ga je med leti 1952 in 1968 ustvarjal Osamu Ozuka. Kljub temu da bo Astro Boy letos praznoval že svoj petinšestdeseti rojstni dan, je še vedno izjemno priljubljen. Je nekakšen simbol navihanosti in večne mladosti. Za svojo popularnost se lahko zahvali tudi dejstvu, da so ga v osemdesetih letih še enkrat revitalizirali, leta 2009 je nastal celo računalniško animirani film, predlani pa so napovedali še novo animirano serijo.

Astro Boy je nekakšna risana znanstvena fantastika. Sam glavni junak je android, ki ga je ustvaril Doktor Tenma, vodja ministrstva za znanost, s katerim je želel nadomestiti svojega, v avtomobilski nesreči umrlega sina Tobya. Dr. Tenma kmalu ugotovi, da Astro Boy ne bo mogel v celoti nadomestiti njegovega sina, saj se sploh ne stara. Zato ga proda zlobnemu lastniku cirkusa Hameggu. K sreči pa Astro Boya na eni izmed cirkuških predstav spozna profesor Očanomizu, novi vodja ministrstva za znanost in prepriča Hamegga, da ga proda nazaj.

Profesor Očanomizu skrbi za Astro Boya kot za svojega otroka in kmalu spozna, da ima tako nadčloveške sposobnosti kot tudi povsem človeško sposobnost izžarevanja čustev. Na nek način je bil tudi Astro Boyev resnični oče, ilustrator Osamu Tezuka, večplastna in izredno zanimiva osebnost. Ne le da je risal mange, bil je tudi zdravnik, aktivist in filmski producent. Poleg Astro Boya je ustvaril še številne druge priljubljene risane junake.

SUPER MARIO

Za razliko od Astro Boya pa je Super Mario glavni junak priljubljene Nintendove računalniške igrice, ki nosi njegovo ime. Mario je pravzaprav vodovodni inštalater, ki deluje v tako imenovanem gobastem kraljestvu. Pogosto se mu pridružijo tudi bratranec Luigi in nekateri drugi junaki.

Video igrica Super Mario je tako rekoč že na dan svojega rojstva leta 1985 začela svoj globalni pohod. S 310 milijoni prodanih primerkov je brez konkurence najbolj prodajana računalniška igrica vseh časov. Super Mario je seveda osnova za širšo franšizo, ki jo sestavljajo tudi filmi, risanke in številni spominki z njegovo podobo. Izjemno priljubljenost Super Maria dokazuje tudi dejstvo, da se je v njegovo podobo oblekel celo japonski premier Šinzu Abe, ko je lani v Rio de Janeiru prevzel olimpijsko zastavo.

Superzvezdnik je tudi njegov stvaritelj Šigeru Mijamoto, ki mu pravijo kar Spielberg računalniških igric. Mijamoto, ki je poleg Super Maria ustvaril tudi številne druge junake računalniških igric, kot so Donkey Kong, Star Fox in F-Zero, je na Japonskem priljubljen kot rock ali športna zvezda. Če se pojavi na ulici, ga nemudoma obkrožijo oboževalci, ki ga prosijo za avtogram. Mijamoto je sicer doma iz okolice Kjota, kjer je kot otrok najbolj užival v raziskovanju gozdov in narave.

Prav ta strast je botrovala njegovi stvaritvi video igrice The Legend of Zelda. Zanimivo je, da po diplomi na umetnostni akademiji v Kanazavi kar nekaj časa ni dobil zaposlitve. Najprej si je želel, da bi delal kot ilustrator mange, potem pa ga je odneslo v svet računalniških igric, kjer je njegova kariera doživela povsem nepričakovane razsežnosti.

Več o tej temi

Akio Toyoda Akio Toyoda Kako je biti predsednik uprave korporacije, ki na vseh koncih sveta zaposluje več kot 300.000 ljudi, na leto proizvede 10 milijonov avtomobilov in je najbolj vredno podjetje na tokijski borzi? Mateja Pintar kolumna Mateja Pintar kolumna Opraviti vozniški izpit je bila moja največja želja, ko sem dopolnila 18 let. Morda sem si to želela še nekoliko bolj goreče kot moje vrstnice.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.