Izziv številka 4

Optimizacija in zmanjšanje porabe vode

V naših proizvodnih enotah smo že uvedli številne ukrepe za zmanjševanje in optimizacijo porabe vode. Intenzivno zbiramo deževnico in na ta način zmanjšujemo porabo vode iz vdovodnega sistema. Poleg tega pa smo uvedli tudi številne čistilne metode, ki omogočajo ponovno uporabo vode, ki jo lahko tudi varno vračamo v lokalni vodovodni sistem.

Globalni izziv 2050

Naš cilj je zmanjšanje porabe vode, ki temelji na spoštovanju lokalnih razmer.

/
/
Srednjeročni cilj 2030

Do leta 2030 želimo v naših štirih tovarnah v Severni Ameriki, Aziji in Južni Afriki uvesti ukrepe za zmanjševanje porabe vode.

Z vidika kakovosti vode bomo v vseh naših 22 tovarnah, ki jih imamo v Severni Ameriki, Aziji in Evropi, preverili vpliv izliva teh voda v reke.

Dosedanji dosežki Toyota na področju ustvarjanja družbe prihodnosti:
/
V vseh naših tovarnah po svetu (Azija, Severna Amerika, Evropa in Kitajska) želimo ohraniti koičino porabe vode na enoto. Izjeme so le tovarne, kjer uvajamo ukrepe za povečanje kakovosti ali spremenjene modele.
/
Projekt ogljičnega razkritja CDP (Carbon Disclosure Project) je organizacija, ki prepoznava podjetja z visokokakovostnim okoljskim vplivom. Najboljša podjetja so uvrščena na seznam A. Med njimi je tudi Toyota.
Dosedanji dosežki Toyota na področju ustvarjanja družbe prihodnosti:
/
... zmanjšanje porabe vode v letu 2017 v primerjavi z letom 2013.
Izziv številka 4. v praksi
Z recikliranjem odpadne vode v TMMF prihranimo precej dragocenih virov.

Industrijska voda je uporabljena v večini proizvodnih procesov v avtomobilski industriji. Za energijo in odpadki ima tretji največji okoljski vpliv. V naši tovarni v Franciji (TMMF), ki je ena naših globalnih trajnostnih enot, si ves čas prizadevamo za zmanjševanje porabe vode.

Za začetek smo omejili porabo kupljene vode. Poleg tega pa smo začeli iskati načine, kako bi namesto nove kupljene vode ponovno uporabili tisto, ki je bila že enkrat uporabljena. Zaradi tega opravljamo analize uporabljene vode in iščemo možnosti za njeno reciklažo.

/

Reciklirano vodo zmešamo z deževnico. V TMMF deževnico zbiramo v posebnem bazenu, kar nam pomaga pri optimizaciji reciklažnega procesa.

Tako je TMMF postal vzorčni primer pametne in premišljene rabe vode. Uspešni implementaciji določenega modela v drugih enotah v Toyotini terminologiji rečemo jokoten.

/
Izboljšani načini porabe vode v Toyotinem evropskem poslovnem središču

V pisarnah Toyotinega evrpskega poslovnega središča smo si zadali ciljno porabo 5,5 m3 na FTE. Še leta 2015 je poraba znašala 9 m3 na FTE.

Za realizacijo tega cilja smo morali uvesti številne ukrepe. Leta 2015 smo vpeljali nove vodne števce, ki nam pomagajo odkriti vsako povečanje porabe in morebitno razlitje. Poleg tega so števci povezani s sistemom za upravljanje poslopja, s katerim smo izboljšali nadzor nad porabo vode. Istega leta smo uvedli tudi pisoarje, ki delujejo brez vode, in pomivalne stroje, ki so bolj učinkoviti in porabijo manj vode.

Pred kratkim pa smo uvedli sistem, ki ločuje deževnico od gospodinjske vode. Zaradi tega voda ne konča v kanalizacijskem sistemu, temveč deževnico ponovno uporabimo kot sanitarno vodo. S tem na leto prihranimo 24.000 m3 sanitarne vode.

/

Več o

Toyota Uredba Uredba V skladu z Uredbo o informacijah o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki so na voljo potrošnikom o novih osebnih avtomobilih (Uradni list RS, št. 24/2014) Toyota Kakovost Kakovost Kakovost določajo stranke. Naše poslanstvo se nikoli ne konča. Kakovost pri načrtovanju Kakovost pri načrtovanju Pri zagotavljanju izjemne kakovosti ničesar ne prepuščamo naključju. Uporabljamo precizne metode in strogo testiramo vse izdelke. Proizvodnja kakovosti Proizvodnja kakovosti Vlagamo v ljudi, usposabljanje in načine dela, da bi zagotovili, da je vsako izdelano vozilo najvišje kakovosti, izpolnjuje visoke standarde, ki smo si jih zastavili, in si jih prizadeva preseči.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.