Pridobivanje energije iz odpadkov

Povečanje potenciala postopka za razrez

Energija iz odpadkov ima lahko pomembno vlogo v mešanici energetskih virov, ki jo potrebujemo za poganjanje sodobnih gospodarstev. Vendar pri Toyoti menimo, da je to zadnja možnost. Prizadevamo si, da se pri poslovanju in izdelkih predela vsak zadnji vir, preden začnemo razmišljati o tej možnosti.

Pomembnost hierarhije ravnanja z odpadki

Zavedamo se vrednosti sistema hierarhije ravnanja z odpadki za razumevanje relativne vrednosti različnih metod, ki jih uporabljamo za doseganje okoljsko odgovornih dejavnosti. Pri tem je preprečevanje – izogibanje uporabe energetskih in naravnih virov – najboljša možnost, ki poteka prek zmanjševanja, ponovne uporabe, recikliranja in pridobivanja energije iz odpadkov do odstranjevanja med odpadke kot najmanj zaželene možnosti.

Če smo uspešni pri zmanjševanju, ponovni uporabi ter recikliranju materialov in virov, se nam ni treba toliko ukvarjati z ostanki, ki ostanejo za pridobivanje energije iz odpadkov ali odstranjevanje med odpadke.

"Kako lahko pričakujete, da boste opravili svojo nalogo, ne da bi si pri tem umazali roke!"

Kiičiro Tojoda, ustanovitelj družbe Toyota Motor Corporation

Pridobivanje energije iz ostankov recikliranega avtomobila je zadnja možnost pred končnimi odpadki.

Pridobivanje energije iz odpadkov pri razrezu izrabljenih vozil

Ko so iz avtomobilov odstranjene vse onesnaževalne snovi in vsi deli, ki jih je mogoče ponovno uporabiti ali reciklirati, se karoserije zdrobijo in zmeljejo. Kovine in umetne snovi se izločijo iz zdrobljene snovi, pri čemer ostanejo t. i. ostanki avtomobilskih drobilnikov (ASR).

Čeprav so ti sestavljeni iz drobcev stekla, gume, umetnih snovi in umazanije, se jih še vedno da uporabiti. Z uporabo inovativne tehnologije dodatnega drobljenja lahko predelamo celo najdrobnejše kose materiala. Šele po tem temeljitem sortiranju lahko preostali material, ki ga ni mogoče shraniti, uporabimo za pridobivanje energije iz odpadkov ali v skrajnem primeru za sežig.

/
Ostanki avtomobilskih drobilnikov (ASR), ostanki po drobljenju in dodatnem drobljenju.
Obnova energije pri naših dejavnostih

Seveda se med našimi proizvodnimi procesi ustvarijo določeni odvečni in odpadni materiali, zato je pomembno, da je njihova količina čim manjša ter da jih čim več predelamo za recikliranje ali ponovno uporabo.

Pri proizvodnji delov ali vozil pogosto nastaja odvečen ali odpadni material, pri čemer gre lahko za kovine, umetne snovi, barve ali vodo. Poskrbeti moramo, da predelamo čim več, tako da lahko to ponovno uporabimo, recikliramo ali odgovorno odvržemo na odpad brez tveganja kakršne koli škode za okolje.

Kjer je mogoče, si na vsaki stopnji proizvodnih procesov z vso skrbnostjo prizadevamo za predelavo odpadkov ter ponovno uporabo in reciklažo materialov. Poskrbimo, da se na koncu v skrajnem primeru ves odpadni ali odvečni material uporabi za pridobivanje energije iz odpadkov.

Več o

Toyota Uredba Uredba V skladu z Uredbo o informacijah o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki so na voljo potrošnikom o novih osebnih avtomobilih (Uradni list RS, št. 24/2014) Toyota Kakovost Kakovost Kakovost določajo stranke. Naše poslanstvo se nikoli ne konča. Kakovost pri načrtovanju Kakovost pri načrtovanju Pri zagotavljanju izjemne kakovosti ničesar ne prepuščamo naključju. Uporabljamo precizne metode in strogo testiramo vse izdelke. Proizvodnja kakovosti Proizvodnja kakovosti Vlagamo v ljudi, usposabljanje in načine dela, da bi zagotovili, da je vsako izdelano vozilo najvišje kakovosti, izpolnjuje visoke standarde, ki smo si jih zastavili, in si jih prizadeva preseči.