Priusova zgodovina

Za užitek v vožnji tudi v novem stoletju

V zadnjem stoletju je običajni motor z notranjim zgorevanjem popolnoma spremenil naš svet. Na žalost se je hkrati s številom avtomobilov povečala tudi poraba fosilnih goriv, kar negativno vpliva na okolje. Zato si je Toyota leta 1993 zadala nov cilj: izdelati avtomobil z majhnimi izpusti, ki bi zagotavljal čistejšo prihodnost.

V pičlih štirih letih je nastal inovativni Prius Hybrid.

/


Ljudje so bili navajeni na vozila z bencinskim ali dizelskim pogonom, zato je Prius s svojim revolucionarnim bencinskim motorjem in električnim pogonom razumljivo poskrbel za razburjenje. Dotlej so si proizvajalci desetletja prizadevali vpeljati oba vira energije v vozila, vendar jim je vedno znova spodletelo. Leta 1997 pa so pri Toyoti prvi uspešno premagali številne konstrukcijske izzive in nato lansirali Prius, prvi hibrid za širši trg na svetu.

Pripravljen na 21. stoletje


Model prve generacije je bil prvi svoje vrste, zato je bil zasnovan tako, da je izstopal. Istega recepta so se pozneje držale tudi novejše različice. Za prepoznaven videz tega okolju prijaznega avtomobila je bil zaslužen studio iz Kalifornije. Odlikovali so ga profil z visokim prtljažnikom, upognjena strešna linija, ostro naguban bočni del in majhen količnik zračnega upora z vrednostjo 0,29.

Pod karoserijo male limuzine se je skrival posebej zasnovan hibridni sistem, ki sta ga sestavljala ekonomičen 1,5-litrski bencinski motor VVT-i in elektromotor. Skupek sta dopolnjevala alternator in zmogljiva nikelj-metal hidridna baterija, ki je bila skrbno nameščena za zadnjimi sedeži.

/

Priusov hibridni sistem je bil opremljen s kopico domiselnih rešitev za manjšo porabo goriva: od inteligentnega upravljanja moči motorja in elektromotorja glede na vozne razmere do izklopa motorja v prostem teku pri postanku. Njegova najbolj osupljiva značilnost pa je bil regenerativni zavorni sistem. Ta izjemna rešitev za recikliranje na poti je zajela kinetično energijo, ki se je dotlej izgubljala v obliki toplote, in jo pretvorila v električno energijo za polnjenje akumulatorske baterije.

Skrb za naelektreno ozračje


Za voznike je to pomenilo enkratno in prijetno doživetje vožnje. Pri majhni hitrosti so lahko v zadovoljujoči spokojnosti električnega načina premagovali mestni vrvež, pri večji hitrosti pa so se zanesli na moč bencinskega motorja. Hkrati je bilo vse preprosto in intuitivno – kot pri običajnem avtomobilu.

Njegova zmogljivost je bila primerljiva z drugimi avtomobili na bencinski pogon tistega časa, v številnih primerih pa so bili poraba in izpusti CO2 za dvakrat manjši, kar je preseglo prvotna pričakovanja.

/

Tudi notranjost kabine je bila ustrezno futuristična. Merilniki za prikaz pomembnih informacij, kot sta hitrost in opozorilni indikatorji, so bili zdaj nameščeni na sredini armaturne plošče, kar je omogočalo lahko berljivost. Pod njimi je bil velik zaslon LED za merilnik moči, ki je potnikom omogočal edinstven vpogled v razporeditev moči in polnjenje elektromotorja ter bencinskega motorja hibridnega sistema.

Časopisi so takrat pisali, da Prius »naznanja prihodnost avtomobilov na fosilna goriva v 21. stoletju«, in prav nič se niso zmotili. Izvoz iz Japonske je stekel leta 2000, inovativni Prius pa se je priljubil zlasti okoljsko ozaveščenim Američanom in številnim znanim osebam, ki so močno pripomogle k njegovi prepoznavnosti.

Svet je z zadržanim dihom čakal, kako bo Toyota še izboljšala tako radikalen koncept.

/
Utiranje poti novi dobi


Ko je leta 2003 napočil čas za predstavitev novega modela, je svet z zadržanim dihom čakal, kako bo Toyota še izboljšala tako radikalen koncept. Za inženirje je bil to zastrašujoč izziv, vendar hkrati neverjetna priložnost. Čeprav je Toyota že slovela kot okolju prijazen proizvajalec, so želeli tedaj povečati privlačnost Priusa za širšo množico z izpolnjevanjem dodatnih okoljskih zahtev, izboljšano zmogljivostjo in manjšo porabo goriva.

To je bilo mogoče samo s 530 novimi patenti in povsem svežo zasnovo, katere glavna zvezda je bil naprednejši hibridni sistem druge generacije.

/
Po pričakovanjih je novi sistem, ki ga zdaj poznamo pod imenom Hybrid Synergy Drive (HSD), prinesel številne spremembe. Zaradi izboljšanega bencinskega motorja in baterije ter za 50 % močnejšega elektromotorja Prius ni bil samo hitrejši in odzivnejši, temveč hkrati tudi varčnejši. Pohvalil se je lahko z najmanjšo porabo goriva v svetovnem merilu, s povečanim dometom na električni pogon (2 km) in z manjšim izpustom CO2 (104 g/km).
/
Karoserijo limuzine je nadomestila daljša, širša in bolj valovita oblika s kompaktnim zadkom. Aerodinamična karoserija (katere vrednost količnika zračnega upora se je zmanjšala na pičlih 0,26) je bila izjemno močna in je pri preizkusnih trkih v okviru programa Euro NCAP dosegla oceno 5 zvezdic, s čimer se je izenačila z najvišjo oceno vseh časov v tem razredu.
Kopica tehničnih inovacij


Novi Prius ni odražal samo Toyotinega vrhunskega strokovnega znanja na področju varovanja okolja, temveč se je uvrstil med najboljše na področju tehničnih inovacij, kar se do danes ni spremenilo.

Vseboval je številne tehnologije, ki so bile prve na svetu: sistem samodejnega parkiranja (IPA) – sistem, ki vozniku pomaga varno parkirati na parkirno mesto; sistem za uravnavanje stabilnosti vozila s pomočjo pri krmiljenju (S-VSC) – napreden varnostni sistem za združen nadzor servovolana in sistemov proti zdrsovanju; in električno klimatsko napravo, ki je delovala tudi, ko je bil motor izklopljen v prostem teku.

/

Notranjost je ponujala še več prostora za petčlansko družino. Merilniki na sredini so se razširili in zdaj je na veliki futuristični armaturni plošči kraljeval barvni večpredstavnostni zaslon. Celotna paleta modelov je bila opremljena bolje kot večina vrhunskih vozil zgornjega srednjega razreda. Voznike so znatno razbremenile funkcije, kot so tempomat, vrhunski avdiosistemi, satelitska navigacija, prostoročno telefoniranje in sistem za pomoč pri vzvratnem parkiranju.

V petih letih prodaje Priusa druge generacije je postalo jasno, da se bo naša hibridna tehnologija obdržala. Raziskave o zadovoljstvu strank po vsem svetu, npr. JD Power, so pokazale, da so te zelo uživale v življenju s hibridom. Povečala se je tudi prodaja.

Naročila v prvem mesecu so presenetljivo presegla vsa pričakovanja in prodaja je dosegla 180.000 enot (od načrtovanih 10.000), čakalne dobe pa so trajale vse do sedmih mesecev.

/
Najboljši postane še boljši


Leta 2009 je na ceste prišla tretja različica Priusa. Naročila v prvem mesecu so presenetljivo presegla vsa pričakovanja in prodaja je dosegla 180.000 enot (od načrtovanih 10.000), čakalni seznami pa so segali vse do sedmih mesecev. Novi avtomobil je pri ljudeh vzbudil zanimanje, istega leta pa so vlade začele spodbujati nakup ekoloških avtomobilov, kar je še dodatno pospešilo prodajo.

Silhueta avtomobila je ostala večinoma nespremenjena, valovite obline druge generacije pa je zamenjal samozavesten nastop, poln ostrih linij in robatih ploskev. Ta videz je popeljal najbolje prodajani hibrid na svetu v novo desetletje.

Priusovi inženirji pa niso počivali na lovorikah, kar je razvidno pod površjem. Avtomobil so izpopolnili, dodelali in izboljšali v vseh pogledih. Za manjšo porabo goriva pri velikih hitrostih in večji navor pri majhnih hitrostih (vlečno silo in odziv) so povečali prostornino motorja na 1,8 litra, medtem ko je bilo 90 % komponent hibridnega sistema novih – lažjih in manjših.

/
Kot že večkrat je Prius predstavil resnično inovativne rešitve. Pod pokrovom motorja sta Toyotina prva električna vodna črpalka in sistem povratnega voda izpušnih plinov (EGR) zmanjšala notranje trenje motorja ter posledično zagotovila manjšo porabo goriva, ljubitelji tehnologije pa so bili navdušeni nad streho s sončnimi celicami, ki je ob aktiviranju klimatske naprave ublažila kopičenje toplote v kabini in poskrbela za svežino, ko je bil Prius parkiran.
/
Zaradi splošne uporabe osvetlitve LED se je poraba električne energije skrčila za 30 %, Prius pa je bil tudi prvi avtomobil, izdelan iz brizgane ekološke plastike, ki jo pridobivajo iz rastlin (namesto iz nafte). To je prispevalo k naši neprekinjeni zavezanosti zmanjšanju emisij in promociji trajnosti.
/
/
Rastoča družina Prius Leta 2012 sta se družini Prius pridružili še dve izpeljanki: Prius+ in Prius Plug-in. Prek zmogljivejših litij-ionskih baterij smo želeli z naslednjim poglavjem zgodbe o Priusu privabiti širše občinstvo, tako da bi še več ljudi doživelo enkratne lastnosti Toyotinega hibrida.
/
Prius Plug-In Na videz se je Prius Plug-In močno zgledoval po starejšem bratu, velika novost pa je bila zmožnost polnjenja baterij iz zunanjega vira in hibridnega sistema. Model Plug-in je bil prava rešitev za tiste, ki so želeli prevoziti daljšo razdaljo izključno na električni pogon brez skrbi, da bi jim zmanjkalo energije. Njegove večje baterije so zagotavljale do 22,5 km užitka v vožnji brez emisij do hitrosti 80 km/h – brez skrbi glede dometa ali spremembe sloga vožnje.
/
Prius+ Prius+ je omogočil več prtljažnega prostora, v njem pa je lahko sedelo sedem ljudi. Zgledoval se je po videzu preostalih družinskih članov, z razliko podaljšanega in kvadratastega zadka ter subtilnih razlik v podobi. Privlačen je bil za rastoče družine, ki so potrebovale več prostora, vendar je ostal enako prijazen do okolja. Prius+ je lepo zaokrožil paleto vozil, pri čemer je pomembno, da dodatna teža zaradi zmogljivih baterij ni vplivala na zmogljivost.
Zazrt v prihodnost


Zlahka rečemo, da se je Prius v razmeroma kratkih 18 letih, odkar je naprodaj, zapisal v zgodovino kot eden od prelomnih avtomobilov zadnjih 100 let. Sprva niso vsi verjeli v naše videnje, da bodo hibridi vplivali na mobilnost prihodnosti in blaginjo našega planeta, vendar zdaj večina priznava, da sta Prius in njegova hibridna tehnologija postavila velik mejnik za prihodnost vožnje brez emisij.

Z vsako generacijo Priusa so se zmanjšali emisije in poraba goriva ter predstavile vrhunske tehnologije. Najpomembneje pa je, da je pripravil podlago za užitek v vožnji, ki ga bomo izkušali še mnoga leta.

/

Več informacij

Japonska vlada donirala hibridna vozila v Republiki Srbiji Japonska vlada donirala hibridna vozila v Republiki Srbiji Japonska vlada donirala hibridna vozila Toyota in Lexus vladi v Republiki Srbiji. Toyota širi obseg napajalnih storitev Toyota širi obseg napajalnih storitev Toyota širi obseg napajalnih storitev za priključne hibride (PHV) na Japonskem. Eko potep Eko potep Avtokamp Menina v Rečici ob Savinji je prava oaza neokrnjene narave in svežega zraka. Prav zato tja zahajajo okoljsko ozaveščeni ljudje, ki skrbijo za to, da s svojim početjem v okolju pustijo čim manj sledi. Hibridna električna vozila Hibridna električna vozila V prvem četrtletju so hibridna električna vozila predstavljala 45 % prodaje družbe Toyota Motor Europe (TME) Skupina Toyota Motor Europe (TME) je v letu 2017 prodala več kot milijon vozil, od tega več kot 40 odstotkov predstavljajo vozila na  hibridni pogon Skupina Toyota Motor Europe (TME) je v letu 2017 prodala več kot milijon vozil, od tega več kot 40 odstotkov predstavljajo vozila na hibridni pogon Toyota Motor Europe je v letu 2017 prodala 1.001,700 vozil Toyota in Lexus. To v primerjavi z letom 2016 pomeni 8-odstotno povečanje. Tržni delež skupine se je povečal na 4,8 odstotka. Mobilnost za vse Mobilnost za vse Predstavitev Toyotine vizije za prihodnost Ekipa TOYOTA GAZOO Racing pripravljena na težek boj v Bahrajnu Ekipa TOYOTA GAZOO Racing pripravljena na težek boj v Bahrajnu Ekipa TOYOTA GAZOO Racing želi letošnje svetovno vzdržljivostno prvenstvo (WEC) FIA 2017 zaključiti na vrhu s tretjo zaporedno zmago na zadnji dirki sezone, 6 ur Bahrajna. Stopničke v Teksasu za Toyota Gazoo Racing Stopničke v Teksasu za Toyota Gazoo Racing Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je dirko 6 ur Austina na dirkališču Circuit of the Americas, ki je bila šesta dirka Svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (FIA WEC) 2017, po neprekinjeni borbi za zmago končala na stopničkah. Toyota Prius Plug-in je pravi zeleni avtomobil Toyota Prius Plug-in je pravi zeleni avtomobil Toyotin Prius Plug-in hibrid je blestel na zadnjem primerjalnem preskusu EcoTest nemškega kluba ADAC in kot edini izmed petih plug-in modelov osvojil pet zvezdic. 40 % vozil družbe Toyota Motor Europe (TME), prodanih v prvi polovici leta, je hibridov 40 % vozil družbe Toyota Motor Europe (TME), prodanih v prvi polovici leta, je hibridov Danes je družba Toyota Motor Europe objavila prodajni rezultat za prvo polovico leta 2017. Prodanih je bilo 527.000 vozil Toyota in Lexus, kar pomeni 11-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2016. Skupni tržni delež skupine se je dvignil za 0,3 odstotne točke na 4,9 odstotka. PAL 2017: Toyotin Prius plug-in hibrid zmagovalec v EKO kategoriji PAL 2017: Toyotin Prius plug-in hibrid zmagovalec v EKO kategoriji Čaroben večer v Diners Clubu Ljubljana v Smledniku z 200 gosti, 20 finalisti in štirimi zmagovalci izbora Poslovni avto leta. Naša eko zgodba Naša eko zgodba V sodelovanju s časnikom Finance drugo leto organiziramo družinski dogodek Moja eko zgodba. Zeleni volan z zeleno Toyoto Zeleni volan z zeleno Toyoto Ob petkih popoldan ob 16. uri se zbiramo v različnih mestih po Sloveniji. Toyota kot olimpijski in paraolimpijski partner Toyota kot olimpijski in paraolimpijski partner Ponosno oznanjamo, da smo z Mednarodnim olimpijskim komitejem in Mednarodnim paraolimpijskim komitejem sklenili partnerstvo do leta 2024. Prodaja Toyotinih hibridov je presegla 10 milijonski mejnik Prodaja Toyotinih hibridov je presegla 10 milijonski mejnik Toyota stopa po stopinjah legendarnega modela Prius, ki je prvi začrtal to pot, in danes ponuja 33 različnih hibridnih modelov v več kot 90 državah in regijah po vsem svetu. YUKO 2016 YUKO 2016 Toyota v okviru pilotnega programa souporabe vozil kot prva ekskluzivno ponuja polne hibride Uresničujemo želje s Toyoto hibrid Uresničujemo želje s Toyoto hibrid Toyota uresničuje želje. Poskrbi, da bo uresničila prav tvojo! Toyota Road Show Toyota Road Show Vozimo se iz mesta v mesto. Predstavljamo Toyotine hibride. Spoznavamo z legendarnimi Toyotinimi terenci. Poskrbimo za naše najmlajše. Povsem novi Toyota Prius Plug-in hibrid Povsem novi Toyota Prius Plug-in hibrid Skoraj pet let po predstavitvi prvega Toyotinega inovativnega modela je nastopil čas, da povsem novi Prius Plug-in na novo opredeli doživetje v vožnji s priključnimi hibridnimi vozili. Odkrijte, zakaj je doživetje polne električne vožnje z našim novim hibridom tako posebno. Pri Toyoti bodo začeli prodajati »Kirobo Mini« Pri Toyoti bodo začeli prodajati »Kirobo Mini« Predprodaja kompaktnega komunikacijskega partnerja se začne pozimi pri prodajalcih avtomobilov v Tokiu in v prefekturi Aiči. Avtomobilski salon v Parizu 2016 Avtomobilski salon v Parizu 2016 Svet avtomobilizma se zgrinja v mesto luči, ki se ponaša z bogato zgodovino kulture in inovacij, zato je avtomobilski salon v Parizu odlična priložnost, da Toyota predstavi svojo vizijo prihodnosti vožnje. Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor o petletnem sodelovanju na področju pospeševanja globalnega prehoda k trajnosti. En hibrid. Eno drevo. En hibrid. Eno drevo. Za vsak prodan Toyotin hibrid bomo posadili novo drevo v okolju, kjer je to najbolj potrebno. Zmagovalci izbora PAL 2016 Zmagovalci izbora PAL 2016 S slovesnim dogodkom na Mestnem trgu v Škofji Loki pri časniku Finance zaključili izbor Poslovni avto leta 2016. Več kot devet milijonov prodanih Toyotinih hibridov Več kot devet milijonov prodanih Toyotinih hibridov Družba Toyota Motor Corporation je s ponosom objavila, da je skupna globalna prodaja njihovih hibridnih vozil 30. aprila dosegla številko 9,014 milijona. Yaris 2016 je še elegantnejši in privlačnejši Yaris 2016 je še elegantnejši in privlačnejši Dvobarvnost (Yaris Bi-TONE) – nov pridih dinamike in elegance. Projekt Eko vozni park 2015 Projekt Eko vozni park 2015 Včeraj se je s slavnostno podelitvijo v Smledniku zaključil projekt EKO vozni park 2015 v organizaciji časnika Finance in pod pokroviteljstvom Toyote Adria d.o.o. Hibridni izziv Hibridni izziv V sodelovanju z medijem Volan pripravljamo nadaljevanje hibridnega izziva. Toyota ostaja najbolj cenjena avtomobilska znamka Toyota ostaja najbolj cenjena avtomobilska znamka Vrednost blagovne znamke Toyota je zrasla za 16 % in ostaja na prvem mestu v avtomobilskem sektorju. Avtomobilski salon v Frankfurtu Avtomobilski salon v Frankfurtu Frankfurt velja za enega najbolj prestižnih avtomobilskih salonov na svetu, zato je pravi kraj za predstavitev vznemirljivih novosti. Za leto 2015 je Toyota pripravila številne, ki vas bodo privabile in navdušile. Toyota v Frankfurtu Toyota v Frankfurtu Toyota na prihajajočem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu (od 15. do 16. septembra za novinarje, od 19. do 27. septembra za javnost). Toyotina in Lexusova hibridna vozila prihranijo denar Toyotina in Lexusova hibridna vozila prihranijo denar Raziskava, izvedena na inštitutu Tec-RMI v Nemčiji, potrjuje, da Toyotina in Lexusova hibridna vozila prihranijo denar. Prihodnost je prispela v Evropo Prihodnost je prispela v Evropo Evropa pozdravlja novo Toyoto Mirai, prvo serijsko limuzino na svetu s pogonom na gorivne celice. Yaris hibrid Yaris hibrid Toyota je pionir v hibridni tehnologiji, saj smo prvi serijski hibrid predstavili leta 1997. Boštjan Bajc zmagovalec hibridnega izziva Boštjan Bajc zmagovalec hibridnega izziva 7. maja smo na idilični lokaciji Posestva Trnulja v Črni vasi organizirali zaključni dogodek hibridnega izziva. Spa vabi svetovne prvake Spa vabi svetovne prvake Moštvo TOYOTA GAZOO Racing se bo podalo v bližnjo Belgijo, kjer bo ta konec tedna druga dirka svetovnega prvenstva vzdržljivostnih dirk. Novo obdobje za svetovne prvake Novo obdobje za svetovne prvake Moštvo TOYOTA Racing vstopa v sezono 2015 svetovnega prvenstva vzdržljivostnih dirk pripravljeno, da začne novo obdobje z obrambo obeh naslovov prvaka. Toyota predstavlja novi hibridni RAV4 Toyota predstavlja novi hibridni RAV4 Toyota na mednarodnem avtosalonu v New Yorku predstavlja novi hibridni RAV4 s štirikolesnim pogonom. RAV4 hibrid RAV4 hibrid Na salonu v NY se bo Toyotini družini pridružil novi hibrid, RAV4 hibrid. Četrti nastop slovenske posadke na reliju v Monte Carlu Četrti nastop slovenske posadke na reliju v Monte Carlu Gregor Zdovc po nove točke v pokalu FIA. Toyota Motor Europe želi nazaj svoje baterije Toyota Motor Europe želi nazaj svoje baterije Hibridne baterije imajo običajno daljšo življenjsko dobo kot vozila, zato njihovo zbiranje poteka le ob koncu življenjske dobe vozila ali v primeru nezgode. Naš pregled leta 2014 Naš pregled leta 2014 Kaj je Toyota dosegla v Evropi v letu 2014? Ekipa TOYOTA Racing zmagala Ekipa TOYOTA Racing zmagala Ekipa TOYOTA Racing zmagala in osvojila naslov prvaka med vozniki. Eko vozni park 2014 Eko vozni park 2014 Toyota je v sodelovanju s časnikom Finance že drugo leto zapored izvedla natečaj »Eko vozni park« in nagradila podjetja. Moštvo TOYOTA Racing prevladovalo na Kitajskem Moštvo TOYOTA Racing prevladovalo na Kitajskem Moštvo TOYOTA Racing je z zmago s prednostjo več kot enega kroga na dirki 6 ur Šanghaja doseglo drugo zaporedno dvojno zmago. Sedem milijonov prodanih Toyotinih hibridov Sedem milijonov prodanih Toyotinih hibridov Toyota je objavila, da je skupna globalna prodaja njihovih hibridnih vozil presegla sedem milijonov vozil.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.

Povečajo varnost na Toyotini spletni strani in vam zagotovijo osnovne storitve.

Izboljšajo naše storitve z analitiko, pojavnimi spletnimi anketami, splošno učinkovitostjo in spremljanjem.

Shranijo vaše prijavne informacije in izboljšajo uporabniško izkušnjo tako, da si zapomnijo določene izbire.

Omogočajo popolno izkušnjo, evidentirajo strani, ki ste jih obiskali, ali vam ponudijo lokalne storitve v vaši bližini. Pri obisku Toyotinih ali drugih spletnih strani se lahko pojavijo ciljni oglasi.