Evropski parlament je preizkušal Toyoto Mirai

• Toyota Mirai, ki jo poganjajo gorivne celice, se je za dva tedna pridružila floti Evropskega parlamenta.
• Testne vožnje so potekale na širšem področju Bruslja in na razdalji Bruselj - Strassbourg.
• Na ta način želijo promovirati vodikove tehnologije na evropskih trgih.

V sklopu promocijskih aktivnosti o prednostih vodikovih tehnologij je korporacija Toyota v času med 2. in 16. marcem 2020 Evropskemu parlamentu dala na uporabo svoj model Mirai, ki ga poganjajo gorivne celice. Člani Evropskega parlamenta so tako imeli možnost prevoza z Miraijem po širšem področju Bruslja. Poleg tega pa so ga lahko preizkušali tudi na razdalji med Brusljem in Strassbourgom. S tovrstnim preizkusom tudi pri Evropskem parlamentu želijo spodbuditi uporabo brezemisijskih vozil in vzpostavitev polnilne infrastrukture.

V zadnjem času se je zanimanje za pogon na gorivne celice močno povečal, saj je prišlo do splošnega spoznanja, da ima množična elektrifikacija pri zmanjševanju emisij CO2 svoje omejitve.
Vozila na gorivne celice so izjemno uporabna na daljših razdaljah, kakršne pogosto opravljajo tudi člani Evropskega parlamenta. Najboljša novica pa je, da so kapljice vode edini izpuh tovrstnih vozil.
Testnega Miraija so polnili na posebni polnilni postaji, ki jo je Toyota postavila v sklopu svojega tehničnega centra v Zaventemu, nedaleč od bruseljskega letališča. Na poti v Strassbourg pa so uporabljali omrežje nemških polnilnih postaj H2Mobility.

"Želimo si, da bi vodikove tehnologije spoznalo čim več ljudi. Prav zato smo izjemno ponosni, da je bil Mirali dva tedna sestavni član flote Evropskega parlamenta," je povedal Didier Stevens, ki je pri Toyota Motor Europe zadolžen za stike z vladnimi organizacijami.

Več o tej temi

Toyota bo svoje tehnologije gorivnih celic omogočila tudi komercialnim partnerjem in na ta način pospeševala nastajanje vodikove družbe Toyota bo svoje tehnologije gorivnih celic omogočila tudi komercialnim partnerjem in na ta način pospeševala nastajanje vodikove družbe Potencial vodika pri doseganju brezemisijske družbe, ki ga je prepoznala tudi globalna pobuda Sustainable Development Goals (SDG), je zelo hitro spodbudil zanimanje za ta način zagotavljanja energije in to ne le v prometu, temveč tudi v industriji in drugih dejavnostih. Misija zagotavljanja sreče za vse je del transformacijskega programa znamke Toyota Misija zagotavljanja sreče za vse je del transformacijskega programa znamke Toyota Akio Tojoda, predsednik korporacije Toyota, je pred časom napovedal, da bo Toyota svojo družbeno zavezo v prihodnje še razširila. Toyota predstavlja drugo generacijo modela Mirai Toyota predstavlja drugo generacijo modela Mirai Toyota predstavlja drugo generacijo revolucionarnega brezemisijskega modela Mirai, ki ga poganjajo gorivne celice.  Simbolika zaščitnega znaka Toyota Simbolika zaščitnega znaka Toyota Logotip je obraz avtomobila. Je avtogram, podpis, po katerem ga vsi spoznajo. Nameščen je na tistih delih, na katerih diskretno pripoveduje zgodbo o blagovni znamki, hkrati pa ne moti linij avtomobila, ki so si jih zamislili oblikovalci.