Kako med pandemijo zaradi

covida-19 razkužiti svoj avtomobil

Razkužite svoj avtomobil in s tem preprečite širjenje koronavirusa.

Če morate tudi med trajanjem pandemije zaradi koronavirusa uporabljati svoj avtomobil, se je pametno poučiti, kako lahko njegovo notranjost čim bolj učinkovito očistite in razkužite, ne da bi pri tem poškodovali materiale. V nadaljevanju boste izvedeli, katere so ključne površine v avtomobilu, kako dolgo se na njih zadržujejo različne snovi in kako jih najučinkoviteje razkužiti.

Med trajanjem pandemije zaradi covida-19 je seveda najbolje ostati doma. To seveda velja tudi za vožnjo z avtomobilom. Hkrati pa je seveda jasno, da je v določenih okoliščinah uporaba avtomobila neizogibna.

V teh izjemnih primerih je zelo pomembno, da je notranjost avtomobila čista, saj le tako preprečujemo nadaljnjo širitev virusa covid-19. Ob tem je priporočljivo, da uporabljate zaščitno masko in rokavice iz lateksa. Če zadnjih nimate, pa si je treba roke vedno razkužiti po tem, ko ste prijeli ročico za gorivo ali plačali cestnino.

Po tem je treba že uporabljene rokavice vedno sneti, preden ponovno sedete za volan, saj lahko virusi in bakterije na površini preživijo več ur.

Ker je preventiva boljša kot kurativa, smo za vas pripravili nekaj praktičnih nasvetov, kako razkužiti notranjost avtomobila, ne da bi s tem poškodovali notranje materiale in površino.

clean car
Naj bo notranjost avtomobila čista in razkužena.
clean car
Toyota ponuja kar nekaj izdelkov, s katerimi lahko varno razkužite svoj avtomobil.
Najbolj občutljive površine za koronavirus

Minimalni stiki z drugimi osebami, predmeti in površinami so še vedno temeljno vodilo pri preprečevanju širjenja virusa. A če že morate uporabiti avtomobil, seveda brez določenih dotikov ne gre.

Priporočljivo je, da ste v avtomobilu sami. Pred vožnjo in po njej pa morate razkužiti notranjost avtomobila, da bi preprečili širitev virusa. Najbolj tvegane površine v avtomobilu so tiste, ki se jih najbolj pogosto dotikamo.

• Volan
• Prestavna ročica
• Ročica ročne zavore
• Kljuke na vratih in gumb za zagon motorja
• Gumbi za nadzor radia oz. multimedijskega sistema
• Klimatska naprava
• Varnostni pas
• Ročice za smerokaze, brisalce, luči in tempomat
• Sredinska opora za roke
• Stikala za nastavitev sedežev in stekel
• Na zunanji strani: okviri in kljuke vrat in vrata prtljažnika
• Ključi

Kako dolgo covid-19 preživi na površini?

Raziskava, ki je bila objavljena v The New England Journal of Medicine, pravi, da lahko virus covid-19 preživi tudi na različnih površinah.

Kako dolgo pa koronavirus preživi v vašem avtomobilu?

• Na plastičnih delih armaturne plošče in na nadzornih stikalih lahko virus preživi do 72 ur.
• Na kovinskih delih, kosih kljuke in določenih zunanjih delih lahko virus preživi od dva do tri dni.
• V aerosolih do tri ure.
• Na določenih bakrenih predmetih, ki jih prinesemo v avtomobil, do 24 ur.
• Na prevlekah sedežev iz tkanine in usnja pa čas ni točno določen, domneva pa se, da je krajši kot na trdih elementih.

Zaradi tega sta poleg razkuževanja avtomobila priporočljivi tudi uporaba rokavic in čim bolj pogosto prezračevanje potniške kabine pred vožnjo, med njo in po njej.

Kako očistiti notranjost avtomobila?

Za čiščenje notranjosti in prevlek avtomobila lahko uporabljate številna sredstva. Za razkuževanje pa so najbolj priporočljiva naslednja:

• Milo in vodo uporabljajte v razumnih količinah in razmerjih, saj tako preprečite nastajanje poškodb materialov in nabiranje premočnih kemičnih vonjav.
• Izdelki, ki vsebujejo najmanj 70 odstotkov alkohola, so odlični za razkuževanje, vendar je treba z njimi ravnati previdno, saj lahko razbarvajo določene materiale.
• Antibakterijske krpice so zelo primerne za čiščenje notranjih površin.
• Za čiščenje sistema klimatske naprave lahko uporabite razkužilna razpršila. Po tem pa obvezno prezračite notranjost vozila.
• Za čiščenje sedežnih prevlek je priporočljiva uporaba čistila Toyota Quick Action Upholstery Cleaner.

V nobenem primeru pa ne smete uporabljati čistil, ki vsebujejo belilo ali peroksid, saj lahko ti dve snovi poškodujeta površino številnih materialov. Na zaslonih, ki so občutljivi za dotik, ni priporočljiva uporaba sredstev, ki vsebujejo amonijak.

S temi preprostimi nasveti boste preprečili širitev koronavirusa v svojem avtomobilu. Po vsaki uporabi vozila in čiščenju njegove notranjosti pa si temeljito očistite in razkužite roke.

Kako temeljito dezinficirati vaše vozilo?

Preverite 40 korakov, ki smo jih pripravili za vas.

video image

Več o tej temi

Za vedno boljšo družbo Za vedno boljšo družbo Medtem ko se vsak posameznik in družba kot celota, vsi po svojih najboljših močeh, ukvarjamo z omejevanjem novega koronavirusa, so tudi podjetja soočena s številnimi izzivi in težavami. Prožnost in prilagajanje novih razmeram sta ključna tudi v skupini Toyota, kjer se zadnje tedne še posebej intenzivno zavzemajo za aktivno pomoč družbi, v kateri deluje. Tudi to bo minilo Tudi to bo minilo Akio Tojoda, prvi mož korporacije Toyota, je v svoji bogati karieri že velikokrat dokazal, da se zna soočati s krizo. KOLUMNA DEJANA ZAVCA - Skupaj zmoremo KOLUMNA DEJANA ZAVCA - Skupaj zmoremo Ko zdaj z varne časovne razdalje gledam na svojo kariero, mi pravzaprav ne preostane drugega, kot da vedno znova izrazim svojo neizmerno hvaležnost, ponos in zadovoljstvo. Odziv družbe Toyota Motor Europe na pandemijo COVID-19 Odziv družbe Toyota Motor Europe na pandemijo COVID-19 Koronavirus je v družbo prinesel povsem nove in nepričakovane izzive. Zato smo se odločili, da tudi mi zapremo in zmanjšamo dele našega poslovanja in s tem pripomoremo k lajšanju posledic pandemije COVID-19 v Evropi.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.