Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC

zmagal na krstni izvedbi relija v Čilu.

Ott Tänak in TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team sta na sploh prvi izvedbi relija v Čilu dosegla svojo drugo zmago v letošnji sezoni. Tänak je svojo fantastično predstavo kronal z zmago v zadnji etapi, ki mu je prinesla dodatnih 10 točk v skupnem seštevku prvenstva, zdaj pa zaseda drugo mesto z le desetimi točkami zaostanka.

Tänak je vodil vse od druge etape relija. Pred zadnjim dnem je imel pol minute prednosti pred prvima zasledovalcema, ki sta mu do konca dirke dihala za ovratnik. A v zadnji odločilni etapi je bil za 1,3 sekunde hitrejši od vseh, kar je pomenilo, da sta skupaj s sovoznikom Martinom Järveojo zmagala s prednostjo dobrih 23 sekund.

Tudi njuna ekipna kolega Jari-Matti Latvala in Kris Meeke sta se s svojima sovoznikoma v odločilni etapi odlično izkazala, saj sta dosegla tretje in peto mesto. Meeke se je v skupnem seštevku z desetega povzpel na osmo mesto, a je dirko kljub temu končal na desetem mestu, saj si je zaradi zamenjave vetrobranskega stekla prislužil minuto kazni. Latvala pa je dirko končal na 11. mestu. V konstruktorskem točkovanju pa ekipa TOYOTA GAZOO Racing zaseda drugo mesto, za vodilno ekipo pa ima le 29 sekund zaostanka.

/
Izjave:

Akio Tojoda (predsednik Toyota Motor Corporation in vodja ekipe)

»V naši sosednji državi na drugi strani Tihega oceana sta Ott in Martin v letošnji sezoni drugič zmagala. Takamoto Kacuta pa je v svojem razredu zabeležil prvo zmago po svojem lanskem prvencu na Švedskem. Ob tem se seveda zahvaljujem navijačem za izjemno podporo. Žal sta Ott in Martin v Argentini zaradi okvare avtomobila izgubila možnost za zmago. Kot vodja ekipe sem zelo zadovoljen, da sta se tako hitro pobrala in se povzpela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Zato jima iskreno čestitam.

Kris in Seb sta se v soboto celo prevrnila, a se nista predala in sta s poškodovanim Yarisom WRC prišla do cilja. Mehanikom je uspelo popraviti avtomobil, kar je Krisu in Sebu omogočilo povratek v boj. S tem sta ekipi priborila nekaj dragocenih točk v konstruktorskem seštevku. Nesreča Jarija Mattija in Miikke pa je bila rezultat maksimalnega napada celotne ekipe. Upam, da bosta podobno napadala tudi v nadaljevanju sezone.

Zdaj se serija WRC seli na evropski makadam. Tudi tam si bomo prizadevali, da bodo naši trije Yarisi WRC maksimalno konkurenčni. Druga odlična novica pa so naši nastopi v razredu WRC 2. Kacuta je drugič zmagal v svoji karieri in dokazal, da je v zadnjem času izjemno napredoval. Pričakujem, da bo tako nadaljeval tudi v prihodnje in da nas bo razveseljeval z novimi uspehi.«

Tommi Mäkinen (vodja ekipe)

»To je fantastična zmaga za Otta. Celoten konec tedna je vozil brezhibno. Bil je najmočnejši voznik, skupaj z Yarisom WRC pa sta bila nepremagljiva ekipa. Žal sta imela Kris in Jari Matti nekaj smole v soboto.

A videli smo, da so imeli tudi drugi vozniki precej težav. Celoten reli je bil za vse precejšen izziv. Etape so bile tekoče, podlaga je bila dobra. Res pa je, da je bila na določenih delih trase vidljivost zaradi senc in dreves precej omejena. A Čile nam bo s svojimi strastnimi navijači ostal v lepem spominu. Seveda tudi zato, ker nam je uspelo doseči res dober rezultat.«

Ott Tänak (voznik dirkalnika #8)

»Ponosen sem, da sem postal prvi zmagovalec relija v Čilu. To je bila zelo zahtevna preizkušnja, na kateri si nisem smel privoščiti niti ene napake. Na zadnjih dirkah smo doživeli nekaj razočaranj, zato je ta zmaga še kako dobrodošla. Ekipa je dobila nov zagon in prepričan sem, da nam bo zdaj vsem lažje. Veselimo se naslednjih dirk, saj smo povsem blizu vrha.«

Jari-Matti Latvala (voznik dirkalnika #10)

»Po sobotni napaki smo vse misli usmerili v odločilno zadnjo etapo. Imel sem res dober občutek, zato smo lahko dosegli dober rezultat. Zelo sem zadovoljen, da smo v odločilni etapi dosegli tretji čas. To je bila težka preizkušnja. Najpomembnejše pa je, da se je dirkalnik res dobro obnašal in da nam je kljub tisti napaki uspelo ohraniti stik z najboljšimi.«

Kris Meeke (Driver car 5)

»Zadnji dan je bil zelo dober. Uspelo nam je ujeti nekaj dirkalnikov in se povzpeti do osmega mesta. Mislim, da smo se kot ekipa izkazali odlično. Ott je dosegel fantastično zmago. In tudi jaz sem pripomogel nekaj točk. Hkrati pa bi si želel, da bi tudi sam čim prej odpeljal celoten reli brez napak. V tem primeru bi se lahko tudi sam boril za vstop na zmagovalni oder.«

/
Reli Čile, končni vrstni red:

1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3 ure, 15 min, 53,8 sek
2. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) +23,1 sek
3. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Hyundai i20 Coupe WRC) +30,2 sek
4. Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +1 min, 36,7 sek
5. Teemu Suninen/Marko Salminen (Ford Fiesta WRC) +3 min, 15,6 sek
6. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Citroën C3 WRC) +3 min, 45,4 sek

7 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) + 4 m 39,0 s
8. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5) +7 min, 52,5 sek
9. Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 R5) +8 min, 16,1 sek
10. Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +8 min, 33,4 sek
11. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +10 min, 59,2 sek

Kaj sledi?

Serija WRC se zdaj seli v Evropo, kjer bo prva preizkušnja na Portugalskem (30. maj - 02. junij). Dirkači bodo dirkali na severu države, v okolici Matosinhosa v bližini Porta. Klasične etape bodo ponujale številne izzive cest, peščenih in kamnitih cest.

Več o tej temi

Herojske nočne vožnje za dober namen Herojske nočne vožnje za dober namen Prometna varnost je tematika, ki se tiče nas vseh, in to so od besed k dejanjem dokazali zaposleni podjetja Toyota Adria. Na direktorsko prakso s Toyoto Prius Na direktorsko prakso s Toyoto Prius Vodilna agencija za iskanje in selekcijo kadra na slovenskem trgu Adecco Slovenija vsako leto organizira študentsko prakso CEO za en mesec. Herojske nočne vožnje za dober namen Herojske nočne vožnje za dober namen Prometna varnost je tematika, ki se tiče nas vseh, in to so od besed k dejanjem dokazali zaposleni podjetja Toyota Adria. Odgovorno v poletje. Odgovorno v poletje. Ne pozabimo na varnost tudi na drugih nevarnih področjih!