Toyota se s konceptom druge generacije modela Mirai še bolj približuje vzpostavitvi mobilnostne družbe, ki temelji na vodiku

class="MsoNormal" />

• Na prihajajočem Tokyo Motor Showu 2019 bo predpremierno na ogled novi Mirai.
• Novi model premika meje vodikove mobilnosti in ponuja za 30 odstotkov večji doseg.
• Avtomobil je zasnovan na podlagi nove Toyotine modularne arhitekture TNGA, ki omogoča izjemno krmiljenje, agilnost, odzivnost in svobodo oblikovanja.
• Nova zasnova električnega vozila na gorivne celice izboljšuje vozno dinamiko in energijsko učinkovitost.

Toyota je bila leta 2014 prva, ki je z limuzino Mirai ponudila serijski avtomobil na gorivne celice. Zdaj je pripravljena, da brezemisijsko električno vozilo na gorivne celice dvigne na še višjo raven. Druga generacija Miraija bo deležna posebne predstavitve v sklopu letošnjega Tokyo Motor Showa.

/

Prva generacija Miraija je spodbujala globalno ozaveščenost, kako je mogoče doseči povsem čisto, brezemisijsko in trajnostno mobilnost, ki temelji na uporabi vodika. To je tehnično sofisticiran avtomobil, ki ga odlikujeta tudi vsakodnevna praktičnost in funkcionalnost. Ponuja 500 kilometrov dosega, polnjenje traja zgolj nekaj minut, njegove edine emisije pa so kapljice vode. Od predstavitve je bilo prodanih 10.000 primerkov, Toyota pa je na vseh ključnih trgih vzporedno spodbujala razvoj infrastrukture vodikovih polnilnih postaj.

A to je bil le začetek. Na letošnjem avtosalonu v Tokiu bo Toyota ponudila predogled novega Miraija, ki ga odlikujejo še večja tehnična odličnost, bolj dinamične zmogljivosti in privlačnejša notranjost. Uradna predstavitev je načrtovana za leto 2020. Najprej na Japonskem, potem še v ZDA in v Evropi. Novi Mirai bo precej več kot do okolja prijazen avtomobil. Bo vzorčni primer, da tehnologija električnih vozil na gorivne celice nima meja. Ob vsem tem pa se avtomobil ponaša tudi z odličnimi voznimi lastnostmi in je izjemno privlačnega videza.

/

Energijska učinkovitost je pri vozilu te vrste seveda ključnega pomena. Pri Toyoti načrtujejo, da bo imel novi Mirai za 30 odstotkov večji doseg v primerjavi s prvo generacijo. Poleg tega so izboljšali sistem gorivnih celic in povečali rezervoarje. »Pri novem Miraiju smo zasledovali cilj, da bomo zasnovali takšen avtomobil, ki ga bodo kupci želeli neprestano voziti.

To je avtomobil, ki s svojim atraktivnim dizajnom, vozno dinamiko in odzivnostjo na voznikov obraz nariše nasmeh in tudi sicer vzbuja močna čustva,« je navdušeno razložil Jošikazu Tanaka, glavni inženir novega Miraija. »Želimo si, da bi Mirai kupce tako navdušil, da bodo priznali, da ga niso kupili samo zato, ker gre za električno vozilo na gorivne celice. Tudi sicer bomo nadaljevali razvoj v tej smeri. Hkrati pa upamo, da bo Mirai postal pionir nove oblike mobilnosti, ki temelji na vodiku,« še dodaja inženir Tanaka.

Novi Mirai odlikuje privlačna zunanjost z nizkimi linijami, elegantnimi razmerji in velikimi 20-palčnimi platišči, ki skupaj generirajo mogočen in hkrati prefinjen videz. Avtomobil, ki bo predmet predogleda, bo prikazan v posebni modri barvi, ki je nanesena v več slojih, kar zagotavlja izjemen svetlobni učinek in občutek globine.

Notranjost izžareva enostavnost, sodobnost, toplino in prostornost. Voznik in potniki takoj dobijo občutek, da gre za avtomobil, ki ga je užitek voziti. Središče dogajanja sta 12,3-palčni osrednji zaslon in voznikov zaslon, ki prikazujeta vse potrebne podatke. V notranjosti je po novem prostora za pet potnikov (v prvi generaciji so se lahko peljali štirje potniki).

Oblikovalska svoboda se kaže v še bolj emocionalni obliki, ki privlači poglede. To je le ena izmed prednosti, ki jih omogoča nova Toyotina modularna platforma pogona na zadnja kolesa, ki je bila zasnovana z namenom namestitve različnih pogonskih sklopov. Poleg tega ta zasnova zagotavlja večjo togost, ki se izraža v boljši odzivnosti in večji agilnosti. Nizko težišče pa je osnova izjemnih voznih lastnosti in krmiljenja.

/

Izboljšanje voznega potenciala in zmogljivosti sistema gorivnih celic novemu Miraiju zagotavljajo linearno in bolj tekočo odzivnost, ki se prepleta z elegantnim voznim občutkom. Krmiljenje je lahkotno in natančno, kar omogoča preprosto vožnjo skozi ovinke. Vožnja na avtocesti pa ponuja občutek moči pri vseh hitrostih.

Novi Mirai, predpremierni model – poudarki

Dolžina (mm) 4,975
Širina (mm) 1,885
Višina (mm) 1,470
Medosna razdalja (mm) 2,920
Pogon na zadnja kolesa
Število potnikov 5
Doseg približno 30 % večji kot pri prvi generaciji

Več o tej temi

Toyota je za olimpijske igre v Tokiu 2020 izdelala posebno vozilo APM Toyota je za olimpijske igre v Tokiu 2020 izdelala posebno vozilo APM Vozilo bo obiskovalcem in funkcionarjem služilo kot prevozno sredstvo za tako imenovano zadnjo miljo do olimpijskih prizorišč. Tesnejše sodelovanje na področju razvoja rehabilitacijske robotike Tesnejše sodelovanje na področju razvoja rehabilitacijske robotike Velik potencial za sodelovanje je na področju najsodobnejših robotskih terapevtskih naprav, ki jih razvijajo v Službi za raziskave in razvoj URI - Soča in skupaj Toyota ter Zdravstvena univerza Fujita na Japonskem Ichiban 2019: Najboljši Toyotini trgovci nagrajeni za svojo predanost in zadovoljstvo kupcev Ichiban 2019: Najboljši Toyotini trgovci nagrajeni za svojo predanost in zadovoljstvo kupcev Ičiban v japonskem jeziku pomeni številka 1. Nagrade Toyota ichiban pa so ekskluzivno namenjene najboljšim trgovcem, ki jih odlikuje izjemno zadovoljstvo kupcev. Mobilnost za vse - za varno vključevanje invalidov v promet Mobilnost za vse - za varno vključevanje invalidov v promet Ljubljana, 3. 6. 2019. Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije (URI - Soča) je bogatejši za novo vozilo Toyota Auris, prilagojeno za ljudi z gibalnimi omejitvami.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.