Dvojna zmaga ekipe TOYOTA GAZOO Racing

v belgijskem Spaju

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je začela Svetovno vzdržljivostno prvenstvo FIA (WEC) 2018-19 z dvojno zmago na dirki 6 ur Spa-Francorchampsa.

Sébastien Buemi in Kazuki Nakadžima sta drugo leto zapored zmagala v dirkalniku TS050 HYBRID št. 8, ki si ga delita z novim članom ekipe Fernandom Alonsom, za katerega je bila zmaga v Spaju prva po zmagoslavju v tekmovanju International Formula 3000 pred 18 leti.

Mike Conway, Kamui Kobajaši in José María López so v dirkalniku TS050 HYBRID št. 7 izvedli neverjeten povratek in končali na drugem mestu z zaostankom pičle 1,444 sekunde, čeprav so zaradi kazni v kvalifikacijah dirko začeli iz boksov in s krogom zaostanka.

Za TOYOTO je bila to 17 zmaga na 49 dirkah WEC, njena četrta zapored in tretja v Spaju. TOYOTA je tako pred dirko 24 ur Le Mansa, ki bo na sporedu 16. in 17. junija, vodilna na lestvici moštev in voznikov.

Dirka se je začela v lepem vremenu in Sébastien v dirkalniku št. 8 je dobro štartal ter počasi večal svojo prednost pred dirkalniki Rebellion, medtem ko si je Mike v dirkalniku št. 7 pred prvim postankom privozil šesto mesto. Pred prvim postankom je Sébastien povečal svojo prednost na več kot 30 sekund, vendar je ta kmalu skopnela zaradi vstopa varnostnega avtomobila.

Med 30-minutno prekinitvijo je Kamui zamenjal Mika v dirkalniku št. 7, Fernando pa je sedel za volan dirkalnika št. 8 za svojo prvo dirko WEC. Ko se je dirka nadaljevala, je bila njegova prva naloga braniti vodstvo pred dirkalnikom Rebellion št. 1, kar mu je tudi uspelo s spektakularnim manevrom, ko je na ravnini Kemmel prehitel več dirkalnikov GT.

Fernanda je nato upočasnila rumena zastava, a je takoj po dvigu zelene izkoristil priložnost in si privozil veliko prednost, preden je dirkalnik predal Kazukiju na polovici dirke. Dirkalnik št. 8 se je hitro vrnil v bokse za nastavitev varnostnih pasov in kmalu za tem izgubil dodaten čas z obratom v prvem zavoju.

Medtem je dirkalnik št. 7 nadaljeval uspešno vožnjo in drugo polovico dirke začel na drugem mestu, približno minuto za vodilnim dirkalnikom št. 8, katerega krmilo je pri naslednjem postanku prevzel José María.

Dirkalnika TS050 HYBRID sta še utrdila svoj položaj pred zadnjo uro dirke, saj se je Fernando pripravljal, da popelje dirkalnik št. 8 prek ciljne črte s približno minuto prednosti pred št. 7, v katerem je sedel Mike. Vendar je varnostni avtomobil 50 minut pred koncem zmanjšal zaostanek med dirkalnikoma na samo 6 sekund.

Fernando in Mike sta ostala za volanom za zadnji postanek, 25 minut pred koncem dirke, ko se je ekipa odločila zadržati položaja in se izogniti nepotrebnemu tveganju po več kot 1100 km napornega dirkanja.

/

Hisatake Murata, vodja ekipe: »Zelo sem zadovoljen z našim nastopom; veliko ekipnega dela je bilo potrebnega, da smo dosegli dvojno zmago po težavah, ki smo jih imeli včeraj. Ponosen sem na vse, ki so opravili veliko delo. Ozračje na dirkališču je bilo ves konec tedna fantastično, zato bi se rad zahvalil številnim gledalcem, ki so prišli na dirko, in tudi kolegom iz Kölna.

Upam, da so uživali v prvi dirki sezone. To je odličen rezultat za začetek prvenstva, vendar samo majhen korak k našemu velikemu cilju; 24 ur Le Mansa. Ugotovili smo, kaj je treba izboljšati, in prepričan sem, da to velja tudi za konkurenco, tako da bomo naslednje tedne zagnano delali in se pripravili na napeto dirko v Le Mansu.«

TS050 HYBRID št. 7
Dirka: 2. mesto, 163 krogov, 8 postankov v boksih. Start iz boksov. Najhitrejši krog: 1 min 57,442 s

Mike Conway (TS050 HYBRID št. 7):
»Nenavadno je bilo začeti dirko iz boksov, ampak vedeli smo, kaj moramo storiti. Malce sta nam pomagala varnostni avtomobil in rumena zastava, kar nam je šlo na roko in nas vrnilo v borbo s tekmeci v konkurenci LMP1. Kamui in José sta danes spet opravila svoje delo z odliko. Razočarani smo, ker nismo zmagali, a dvojna zmaga je najboljši rezultat za ekipo.«

Kamui Kobajaši (TS050 HYBRID št. 7):
»Naš dirkalnik je bil polno obremenjen, da smo se vrnili v dirko, in menim, da smo dobro vozili po težavah v kvalifikacijah. Avtomobil je bil hiter, kar je dober znak za Le Mans. Seveda sem želel danes zmagati in drugo mesto ni rezultat, ki sem se ga nadejal. Za ekipo pa je to pozitiven začetek in zdaj nas vse čaka naporno delo pred Le Mansom.«

José María López (TS050 HYBRID št. 7):
»Zelo sem vesel zaradi ekipnega uspeha. Začeti iz ozadja ni preprosto, a na koncu smo se prebili na drugo mesto in prikazali potencial dirkalnika št. 7. Užival sem v borbi. Da sem se končno vrnil, in to na tej neverjetni stezi, je nekaj posebnega.«

TS050 HYBRID št. 8
Dirka: 1. mesto, 163 krogov, 9 postankov v boksih. Štartno mesto: 1. Najhitrejši krog: 1 min 57,805 s

Sébastien Buemi (TS050 HYBRID št. 8):
»Zelo smo veseli z otvoritvijo sezone. S Kazukijem sva prvič dirkala skupaj s Fernandom in dober začetek je pomemben. Ne spomnim se, kdaj smo nazadnje imeli toliko varnostnih avtomobilov na 6-urni dirki. Zaradi tega smo nekajkrat izgubili prednost. A na koncu se je vse izšlo, zato bi se rad moštvu zahvalil za trdo delo. To je bilo samo ogrevanje pred Le Mansom in vsi se zavedamo, da je naslednja dirka pomembna.«

Kazuki Nakadžima (TS050 HYBRID št. 8):
»Zelo sem vesel zmage na prvi dirki sezone. Še posebej, ker se je moja izmena slabo začela; veliko se je dogajalo in nas stalo nekaj časa. Krivda je bila tudi na moji strani, vendar sem nato hitro ujel pravi ritem. Trojna menjava ni bila preprosta, a na koncu smo dobro opravili svoje delo. Začetek je odličen in trudili se bomo, da bo tako tudi nadaljevanje.«

Fernando Alonso (TS050 HYBRID št. 8):
»Navdušen sem nad rezultatom. Ves konec tedna je bil v smislu predstave ekipe neverjeten. Po dolgih pripravah z zimskim testiranjem in vsem delom v tovarni smo prišli na dirko in zmagali. Dirko smo odpeljali na najboljši način in zelo sem vesel zmagoslavja na moji prvi vzdržljivostni preizkušnji. Sébastien in Kazuki sta mi delo malo olajšala, za kar se jima zahvaljujem.«

Rezultati dirke 6 ur Spa-Francorchampsa:

1. mesto Št. 8 TOYOTA GAZOO Racing 163 krogov
2. mesto Št. 7 TOYOTA GAZOO Racing +1,444 s
3. mesto Št. 3 Rebellion (Beche/Laurent/Menezes) +2 kroga
4. mesto Št. 6 ByKolles (Webb/Kraihamer/Dillmann) +5 krogov
5. mesto Št. 11 SMP (Aleshin/Petrov) +5 krogov

More about Toyota Motor Shows

Nova Corolla in RAV4 sta na varnostnem preizkusu Euro NCAP dobila pet zvezdic Nova Corolla in RAV4 sta na varnostnem preizkusu Euro NCAP dobila pet zvezdic Nova Toyota Corolla in RAV4, ki sta bila predstavljena na začetku tega leta, sta na varnostnem testu Euro NCAP dosegla maksimalno oceno. Oba modela sta bila na novem, še bolj zahtevnem in kompleksnem testu ocenjena s petimi zvezdicami. Novi Corolla GR SPORT in Corolla TREK Novi Corolla GR SPORT in Corolla TREK Corolla GR SPORT in Corolla TREK sta novi različici Toyote Corolle, ki sta doživeli svetovno predstavitev na letošnjem Avtosalonu v Ženevi. Povsem nova družina Toyota Corolla Hybrid. Izbira je vaša. Povsem nova družina Toyota Corolla Hybrid. Izbira je vaša. Za Corollo Hybrid se začenja nova vznemirljiva doba. Zgrajena je na osnovi revolucionarne Toyotine nove gobalne arhitekture TNGA. Limuzina, kombilimuzina in karavan Touring Sports so na voljo z novimi hibridnimi pogonskimi sklopi, ki ponujajo obilo užitka v vožnji. Toyota na Pariškem avtosalonu 2018 Toyota na Pariškem avtosalonu 2018 V času tektonskih premikov avtomobilsk industrije je Toyota že začela transformacijo iz klasičnega proizvajalca avtomobilov v globalnega dobavitelja enakopravnih mobilnostnih rešitev, ki temeljijo na načelu boljše mobilnosti za vse.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.