Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Toyota Yaris

15. obletnica

Piše se leto 1999 in Toyota je pravkar začela proizvodnjo svojega popolnoma novega mini mestnega avtomobila, ki bo evropskim strankam na voljo marca.

Za Toyoto bi bilo najbolj enostavno ohraniti kontinuiteto in svoj novi avtomobil preprosto predstaviti kot najnovejši Starlet, kar je ime modela, prisotnega na cestah v eni ali drugi obliki že vse od leta 1973. Vendar ta novi avtomobil ni bil običajna evolucija modela Starlet. Ta novi avtomobil je predstavljal revolucijo in je zato zahteval novo identiteto. Zasnovan in izdelan je bil, da postane vrhunski avtomobil za vožnjo in življenje v mestu – z imenom za 21. stoletje za mesta 21. stoletja.


Ta avtomobil se je imenoval Yaris in naj bi postal osrednja točka pomlajene znamke Toyota v Evropi.


Če hitro zavrtimo kolo časa naprej na januar 2014, je pod kolesi modela Yaris v Evropi steklo 15 let. In zdaj se pravzaprav že težko spominjamo časov, ko še ni obstajal. Danes je Yaris eden od najbolj priljubljenih modelov znamke Toyota vseh časov in del življenja številnih ljudi – celo v tolikšni meri, da če že niste lastnik enega, gotovo poznate nekoga, ki je.


Julija 2013 je Toyotin super mini avtomobil praznoval osupljiv mejnik, saj je prodaja tega modela v Evropi dosegla številko tri milijone. V vsem tem času in skozi tri generacije se je Yaris razvijal in postajal vedno bolj dovršen ter tako osvajal številna priznanja. V prvih letih je med ostalimi nagradami osvojil naslova za najboljši motor leta, leta 1999 za 1,0-litrski in leta 2000 za 1,3-litrski VVT-i motor. Temu sta kmalu sledili izjemno želeni nagradi za evropski avtomobil leta in najvarnejši majhen avtomobil, ki ga podeljuje združenje Euro NCAP.


Modelu Yaris so s ponosom podelili tudi oznako "Origin France Warranty", saj so ga od začetka izdelovali v avtomobilski tovarni Toyota Motor Manufacturing v Franciji, blizu mesta Valenciennes na severu države. To priznanje je Yaris prejel prej kot kateri koli drug avtomobil, celo prej kot že uveljavljeni in prepoznavni modeli, kot sta Peugeot 208 in Renault Clio.

Oznaka ima namen potrošnikom podati jasne in transparentne podatke o izvoru izdelkov in je rezervirana izključno za izdelke, narejene v Franciji. V primeru Yarisa Toyota ni le proizvajalec, ampak avtomobile tudi oblikuje in distribuira ter je pionir na področju izkoriščanja osvojenih nagrad za nove promocije v avtomobilski industriji.


To dokazuje enako legendarno Toyotino kakovost in osredotočenost celo na najmanjše detajle pri izdelavi vsakega Yarisa, ne glede na to, v kateri tovarni nastane. Najpomembnejše tehnične raziskave in anketiranja kupcev, ki jih izvajata na primer nemško združenje TÜV in združenje za raziskave o zadovoljstvu strank J.D.Power, so potrdile Yarisove odlike glede vzdržljivosti in zanesljivosti.


Uspeh modela Yaris se je zgodil prav v času, ko so ljudje spremenili svoje navade in začeli iskati načine, kako biti lastnik manjšega avtomobila, ne da bi se zato morali odpovedati lastnostim in funkcijam večjih vozil. Yaris je bil na primer prvi avtomobil v svojem segmentu, opremljen s popolnim navigacijskim sistemom. Ta je bil leta 2004 običajno rezerviran le za precej večje in dražje avtomobile.


Pri modelu Yaris pa sta bili v vozilu z majhno karoserijo, ki je zagotavljala ugodno nizko porabo goriva, združeni legendarna zanesljivost in visoka kakovost vozil znamke Toyota. Yaris je na za mnoge presenetljivo lahek način ponudil prednosti manjšega vozila z vsemi ugodnostmi velikega.


Vse, ki so navajeni majhnih avtomobilov, Yaris takoj navduši s svojo elegantno obliko zunanjosti, futurističnim dizajnom notranjosti in agilno ter udobno vodljivostjo. Ta uspeh je opazen predvsem v državi, ki obožuje svoje majhne avtomobile in zahteva le najboljše – Italiji. Tu je ta avtomobil ljudem resnično prirasel k srcu in tudi po izkušnjah je Italija največje tržišče za model Yaris v Evropi.


Po takojšnjem uspehu prve generacije modela so leta 2005 pri nasledniku nadaljevali s kompaktno zunanjostjo originala, obenem pa se osredotočili na še večjo prilagodljivost notranjosti ter vgradnjo najnovejših tehnologij v avtomobil. Yaris nove generacije je bil opremljen s Toyotinim sistemom Easy Flat za zlaganje zadnjih sedežev, prvo zračno blazino za zaščito kolen voznika v tem segmentu vozil in gumbom sistema Smart Entry & Start za inteligentno odklepanje in zagon avtomobila. Takrat se je Yaris resnično zdel kot avtomobil z opremo višjega razreda.


V zadnjem času je Toyota z modelom Yaris naredila še en pomemben korak naprej, saj je leta 2012 s proizvodnih linij v Franciji zapeljal prvi Yaris s hibridnim pogonom. Prvič med vozili tega segmenta je bil hibridni sistem vgrajen v model Yaris in združen z 1,5-litrskim bencinskim VVT-i motorjem, kar zagotavlja najnižje vrednosti škodljivih emisij. 


Manjša ni le količina ogljikovega dioksida, ampak tudi trdnih delcev, poleg tega pa je zagotovljena nižja poraba goriva. Yaris je bil prvi hibriden mestni avtomobil, ki si je prislužil nagrado "Green Car Award 2012" (podeljuje jo francosko združenje novinarjev), kot priznanje za pozitiven vpliv na kakovost zraka.


Da bi še utrdili njegovo priljubljenost in ga uveljavili kot resnično globalen avtomobil, je Toyota leta 2013 začela izvažati model Yaris v Severno Ameriko – kjer ljudje običajno kupujejo veliko večje avtomobile.


Tako lahko zdaj, ko slavimo 15 let obstoja modela Yaris, z veseljem pričakujemo še veliko generacij tega avtomobila, ki ga mesto preprosto obožuje.


Novi Yaris je že naprodaj, Za dodatne informacije in testne vožnje se obrnite na najbližjega pooblaščenega trgovca.

Lexoni më shumë për Toyota-n.

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.