1. Discover Toyota
  2. Electrified
  3. Fuel Cell Electric
  4. Hydrogen Society
Izberite
Izberite

Vodikova družba

Spoznajte načine, na katere vodik na novo oblikuje našo družbo

Vodik z veliko hitrostjo spreminja način prevoza. Njegova uporaba pa je še precej širša, saj poleg z energijo oskrbuje tudi domove, gospodarske obrate in druga prevozna sredstva. Vse to so razlogi, da ustvarjamo vodikovo družbo. Za razliko od drugih virov energije so njegove edine emisije kapljice vode. Hkrati je vodik enostavno shranjevati in prevažati. Zaradi tega predstavlja eno izmed glavnih alternativ fosilnim gorivom, ki so škodljiva za okolje. Vodik obljublja izjemen vpliv pri dekarbonizaciji družbe, saj zagotavlja varno, učinkovito in čisto alternativo. Če želite izvedeti še več, si oglejte naš film.

Kaj je vodik?

Vodik je šist in varen, poleg tega pa je prisoten okoli nas, saj predstavlja kar 70 odstotkov vesolja. To pomeni, da je v velikih količinah lokalno dostopen kjerkoli na našem planetu.

Kot gorivo je dva do trikrat bolj učinkovit. To pomeni, da lahko z manj goriva pridemo dlje. Ob tem pa so edine emisije kapljice vode. Vozila na gorivne celice na izpuščajo prav nobenih škodljivih emisij, kot so na primer dušikovi oksidi.

Proizvodnja

Potreba po novem viru energije še nikoli ni bila večja. Naš planet potrebuje trajnostni sistem, s katerim bomo nadomestili fosilna goriva. Vodik ponuja odgovor. Vodikove sisteme je možno postaviti na osnovi obstoječih struktur fosilnih goriv. Na ta način se občutno znižajo stroški in vpliv na okolje, hkrati pa se ohranjajo delovna mesta in kapital. Vodik je možno proizvajati na varen, čist in stroškovno ugoden način. Poleg tega ga je možno hraniti dalj časa, zaradi česar predstavlja učinkovito energetsko in gospodarsko alternativo.  

Primeren je tudi za domačo uporabo in omogoča lastno proizvodnjo električne energije. Z njegovo uporabo pa se občutno zmanjša ogljični odtis in znižajo življenjski stroški.

Prevoz

eka Številne države že spodbujajo uporabo vodika v javnem prevozu. Polnjenje poteka hitro, v primerjavi s fosilnimi gorivi pa je vodik precej bolj učinkovit, kar pomeni da vozila lahko z enim polnjenjem prevozijo več kilometrov. Poleg tega vodik znižuje škodljive emisije, hrup in druge škodljive vplive na okolje, hkrati pa ohranja kakovost prevoza.

Toyota za olimpijske in paralimpijske igre v tokiu načrtuje uporabo več kot 100 avtobusov na gorivne celice. Na ta način bodo širšo javnost še dodatno seznanili s prednostmi uporabe vodika.

FAQS

Da, polnjenje je povsem enostavno in se pravzaprav ne razlikuje od polnjenja običajnega avtomobila. 

Polnjenje traja približno 3-5 minut. To je povsem primerljivo s časom, ki ga porabimo za polnjenje bencinskega ali dizelskega avtomobila na bencinski postaji, hkrati pa precej krajše od polnjenja baterije električnega avtomobila.

Vozila na gorivne celice imajo celo boljše pospeške kot večina vozil z motorji z notranjim izgorevanjem. Pogonski sklop je sestavljen iz manj delov, skozi katere mora potovati energija. 

Vodik je izjemno varno gorivo. Shranjen je v posebnih rezervoarjih, ki preprečujejo kakršnokoli odtekanje. Tudi v izjemno redkem primeru izliva ne bo povzročil nobene škode, saj je vodik lažji od zraka, zato lahko hitro in neškodljivo uide v atmosfero.

 

Vodik, ki je pridobljen s pomočjo obnovljivih virov energije je povsem brezemisijski. Ko iz njega pridobimo električno energijo, pa so njegove edine emisije kamljice vode. Enostaven je za skladiščenje in prevoz, s pomočjo obnovljivih virov energije pa je možno povsem izkoristiti njegov potencial.

Vodik je najbolj pogost element v vesolju, zato ga lahko pridobivamo iz različnih snovi - iz nafte, plina, biogoriv, blata in vode. Glede na to, da je prisoten povsod okoli nas, ga nikoli ne bo zmanjkalo, kar pomeni, da je neusahljiv vir energije.

Poleg modela Mirai vodik poganja tudi naše viličarje in avtobuse. Vodikove gorivne celice lahko uporabljamo tudi za pogon tovarn, ohlajevanje skladišč in ogrevanje hiš.

Vodik lahko najdemo skoraj povsod. K sreči obstaja precej načinov za njegovo pridobivanje. Eden izmed njih je elektroliza vode. Drugi je termična cepitev ogljikovodikov iz nafte, tretji pa piroliza organskih spojin.

DISCOVER MORE ABOUT HYDROGEN