1. Discover Toyota
  2. Electrified
  3. Fuel Cell Electric
Izberite
Izberite

Hydrogen fuel cell

Spoznajte naša brezemisijska vozila na vodikove gorivne celice

Leta 2014 je Toyota predstavila prvi serijski avtomobil na svetu, ki ga poganjajo vodikove gorivne celice. Poimenovali so ga Mirai. To je vozilo, ki revolucionarno spreminja mobilnost. Sedaj je na voljo že njegova druga generacija, ki ponuja več kot 500 km brezemisijskega dosega ter povsem enostavno polnjenje. To je vizija čiste mobilnosti, ki je na cestah že danes.

Naslednji korak v brezemisijski vožnji

Za razliko od baterijskih električnih vozil, pri katerih je električna energija shranjena v bateriji, električna vozila na gorivne celice energijo proizvajajo s pomočjo kemične reakcije med vodikom in kisikom, ki se dogaja v sklopu gorivnih celic. Polnjenje rezervoarjev vodika traja manj kot pet minut. Na cesti pa boste lahko uživali v varni in udobni brezemisijski vožnji.

Čista in varna energija

Vodik je čist in varen, poleg tega pa je prisoten povsod. Pravzaprav predstavlja več kot 70 % vse materije v vesolju. Zaradi tega je lokalno dostopen in če je proizveden z obnovljivimi viri energije, je tudi povsem brezemisijski.

Vse-evropska pobuda načrtuje ustanovitev mreže vodikovih polnilnih postaj, približno 200 jih je že odprtih, vsako leto pa se jim bodo pridružile nove. Polnjenje je povsem varno in poteka podobno kot polnjenje goriva na bencinskih črpalkah.

Vodikova družba

Električna vozila na vodikove gorivne celice, kakršen je model Mirai, so le začetek izkoriščanja vodikove moči. Vodik je lahko učinkovita alternativa fosilnim gorivom in ima izjemen potencial tudi kot energent javnih prevoznih sredstev in industrije. Z njegovo pomočjo bomo lahko na globalni ravni zmanjšali škodljive emisije in počasi ustvarili družbo, ki bo temeljila na vodiku.

Tehnologija gorivnih celic Toyota že poganja viličarje, težke tovornjake, avtobuse in ladje ter tako že ustvarja razliko na kopnem in na morju. Kmalu bo poganjala tudi celotno mesto. Toyota namreč pod goro Fudži na Japonskem gradi prototipno mesto Woven City, katere celotni ekosistem bo temeljil na vodikovih gorivnih celicah.