Zimska platišča
in pnevmatike Toyota

Zakaj izbrati zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike Toyota so ustrezno preizkušene in zasnovane tako, da zagotavljajo odličen oprijem na mokrih, zasneženih in poledenelih cestah. Zahvaljujoč kombinaciji posebnega profila tekalne površine in zmesi, ki ostane prožna, ko se temperatura spusti pod 7 °C, bistveno skrajšajo zavorno pot v zahtevnih razmerah in tako zagotavljajo varnejšo vožnjo. Zimske pnevmatike lahko na zasneženi podlagi zavorno pot skrajšajo za polovico.

ZIMSKE PNEVMATIKE
vozilo z zimskimi pnevmatikami
POT USTAVLJANJA 16,5 M
LETNE PNEVMATIKE
vozila z letnimi pnevmatikami
POT USTAVLJANJA 34,2 M
*Zavorna pot na zasneženi cesti pri hitrosti 40 km/h.
Predvajaj ponovno
Kakšne so prednosti zimskih pnevmatik?

Zimske pnevmatike Toyota imajo v primerjavi z letnimi večjo vsebnost naravnega kavčuka, zato ostanejo pri nizkih temperaturah prožnejše, izboljšajo občutek pri vsakodnevni vožnji in zagotavljajo brezskrbnost. Njihovi edinstveni profili tekalne površine so zasnovani tako, da izpod pnevmatike izpodrivajo vodo in plundro, kar zmanjšuje možnost akvaplaninga in skrajša zavorno pot. V tekalni plasti imajo tudi žlebove, imenovane lamele, ki se zarežejo v zasnežene in poledenele površine in omogočajo odličen prijem.

ZIMSKE PNEVMATIKE
LETNE PNEVMATIKE

Kdaj uporabiti zimske pnevmatike?
/
Pod 7 °C
Zaradi posebnih profilov tekalne površine in bolj prožnih zmesi zimske pnevmatike pri temperaturah, nižjih od 7 °C, zagotavljajo odličen oprijem in skrajšajo zavorno pot.
/
Sneg
Zimske pnevmatike imajo v tekalni plasti veliko žlebov, imenovanih lamele, ki se zarežejo v sneg in plundro, kar zagotavlja boljši oprijem in skrajša zavorno pot.
/
Led
Kombinacija mehkejših zmesi in posebnih profilov tekalne površine zagotavlja boljši oprijem zimskih pnevmatik in krajšo zavorno pot na poledenelih cestah.
 

Lahko na svojo Toyoto namestim zimska platišča?

Naj gre za elegantna platišča iz lahke kovine ali trpežna jeklena platišča, Toyota ponuja širok nabor zimskih platišč, ki so idealna za obvladovanje razmer na cestah v hladnem vremenu ter vplivov soli, kemikalij in peska. Če želite naročiti zimske pnevmatike in platišča za katero koli vozilo Toyota v naši ponudbi – od Corolle in RAV4 do Priusa in Yarisa – ali potrebujete več pomoči in napotkov, se pogovorite s svojim lokalnim prodajalcem vozil Toyota, ki vam bo pomagal pripraviti prilagojen načrt za zimska platišča in pnevmatike.

Kako primerjati različne zimske pnevmatike?

Od leta 2012 morajo pnevmatike, ki se prodajajo v EU, imeti standardizirano označbo. Tako je lažje primerjati oprijem, porabo goriva in hrupnost pnevmatik različnih proizvajalcev.

Opis na bočnici pnevmatike
wheel descriptions
Oznaka velikosti
ECE certifikacijska oznaka in homologacija
Oznaka proizvajalca
Datum proizvodnje
Indeks nosilnosti/hitrostni razred
Ime proizvajalca
Namestitev brez zračnice
Ime izdelka
Indikator obrabe tekalne plasti (TWI)
Označevanje pnevmatik v EU
/
 
/
Izkoristek goriva
Trenje, ki ga ustvarja pnevmatika s kotaljenjem po cesti, se imenuje kotalni upor. Pri večjem kotalnem uporu motor porabi več goriva in izpušča več emisij. Pnevmatike razreda A nudijo najmanjši upor in najboljši izkoristek goriva.
/
Oprijem na mokri podlagi
Ta ocena odraža absolutno pot ustavljanja pnevmatike ob zaviranju pri hitrosti 80 km/h pri standardnih voznih razmerah na mokri podlagi. Razlika med različnimi razredi, pri čemer je A najboljši, G pa najslabši, je približno 3 do 6 m.
/
Hrup
Podana vrednost je hrup, ki ga povzroča pnevmatika s kotaljenjem po cesti v preskusnih pogojih. To je zunanji hrup v decibelih, pri čemer en črn val označuje najmanjši hrup, trije pa največji dovoljeni hrup.

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali lahko zimske pnevmatike uporabljam vse leto?

To ni priporočljivo. Da bi jih lahko uporabljali v hudem mrazu, so zimske pnevmatike izdelane iz gume, ki je mehkejša in prožnejša od gume, iz katere so izdelane letne pnevmatike. Posledično se v toplejših razmerah zimske pnevmatike prej obrabijo, poraba vozila bo večja, zavorna pot pa daljša.

Kako naj shranjujem zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike vedno shranjujte v hladnem, suhem in temnem prostoru. Če pnevmatike shranjujete brez platišč, pazite, da so postavljene pokončno, pnevmatike s platišči pa vedno položite ravno – izogibajte se stiku z mastjo, bencinom in oljem. Nekateri prodajalci vozil Toyota ponujajo storitev shranjevanja pnevmatik, za več informacij se obrnite na svojega lokalnega prodajalca.

Kakšna je življenjska doba zimskih pnevmatik?

Odvisno od letne prevožene razdalje je življenjska doba pnevmatik eno do pet let, če so pravilno shranjene, kadar jih ne uporabljate. Fizikalne in kemične reakcije povzročijo staranje pnevmatik, kar je mogoče tudi pri redko ali nikoli uporabljenih pnevmatikah. Zimska pnevmatika, ki je bila pravilno shranjena, bi morala še vedno imeti enake specifikacije in zmogljivost kot nova pnevmatika

Kako lahko prepoznam, katere zimske pnevmatike povzročajo manj hrupa?

Hrup, ki ga povzročajo zimske pnevmatike, je mogoče ugotoviti na podlagi oznake EU za pnevmatike, ki se od leta 2012 uporablja za vse nove zimske pnevmatike. Raven hrupa je prikazana z vrednostjo v decibelih in s sliko zvočnika s črnimi valovi.

Katere vrste zimskih pnevmatik so na voljo?

Zahvaljujoč napredku v tehnologiji pnevmatik se je zmogljivost zimskih pnevmatik izboljšala do te mere, da so ježevke potrebne samo v najbolj skrajnih razmerah.

Zimske pnevmatike

Sodobne zimske pnevmatike so narejene iz zmesi, ki ostane prožna pri nizkih temperaturah. Prilagodijo se lahko različnim voznim razmeram v hladnem vremenu, vključno s snegom, ledom ter mokrimi in suhimi površinami. Zaradi tega so odlična vsestranska izbira od jeseni do pomladi.

Ježevke

Pri večini ježevk so v grobe profile tekalne površine vdelane z volframom prevlečene kovinske bodice. Te se zarežejo v poledenelo površino, da bi omogočile oprijem, ko je cesta povsem zaledenela. Običajno se uporabljajo na območjih, kjer je temperatura pozimi dlje časa okrog ledišča oziroma nižja.

Ali obstajajo kakšni nasveti za vožnjo pozimi?

Ne glede na vrsto pnevmatike, ki jo uporabljate, ne pozabite, da zimska vožnja zahteva spretnosti, ki presegajo tiste, potrebne poleti. Upoštevajte, da boste za upočasnitev in ustavljanje potrebovali večjo razdaljo, v ovinkih ne zavijajte ostro in vedno zmanjšajte hitrost.

Več ...

Butik Toyota Butik Toyota Ljubitelji Toyote. V Toyoti ljubimo in skrbimo za naše avtomobile - in zdi se, da nismo sami! Veliko vas je, ki ste si želeli več od nas. Toyota Hybrid Service Toyota Hybrid Service Odkar smo pred 20 leti na tržišče poslali prvi konceptni hibridni model, je bilo po celem svetu prodanih 12 milijonov Toyotinih hibridov. Pomoč na cesti Pomoč na cesti Toyota z veseljem, kot del svoje zavezanosti k zadovoljstvu kupcev, ponuja svojim strankam storitev Toyota Eurocare. Toyotina priznana kakovost, združena s strokovnim znanjem in prednostmi, ki jih ponuja Toyota Eurocare, vam bodo med vožnjo zagotovili popolno brezskrbnost. Toyota Garancija Garancija Zavedamo se, da je Toyota nepogrešljiv del vašega življenja, nekaj, na kar se zanašate vsak dan. Za popolno zadovoljstvo smo za vas pripravili program dodatnega jamstva, s katerim bomo z vami ob vsaki morebitni nevšečnosti, ki bi jo lahko imeli z vašim vozilom.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.