NEMOGOČE ZGODBE

Začetek ni enostaven, vendar so ti športniki dokazali, da je s svobodo gibanja vse mogoče.

Andrea Eskau – paralimpijska biatlonka in smučarska tekačica.

Andrea Eskau drži svoji smučarski palici ter gleda v fotoaparat v svojem živo rdečem tekmovalnem dresu.
ROJENA

21. marca 1971

KRAJ BIVANJA

Apolda, Nemčija

ŠPORT

Kolesarjenje, para tek na smučeh

PARALIMPIJSKE IGRE

2008, 2012, 2016
ZIMSKE PARALIMPIJSKE IGRE
2010, 2014

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Čeprav se je Andrea s športi invalidov začela ukvarjati iz nuje, je nemška superšportnica kmalu postala ena najuspešnejših tekmovalk na poletnih in zimskih paralimpijskih igrah. Najprej se je preizkusila v košarki na invalidskih vozičkih, pozneje pa je prešla na paratek na smučeh, parabiatlon, dirkanje z invalidskimi vozički in parakolesarjenje.

Do danes je osvojila 37 medalj na svetovnih prvenstvih in je 27-kratna svetovna prvakinja v parakolesarjenju, parabiatlonu in parateku na smučeh.

»Težko je opisati žrtvovanje in trud, ki sta potrebna za osvojitev zlate paralimpijske medalje, zato smo zelo ponosni, da smo majhen del Andreine ekipe.«
Toyota TMG inženir

/

Osvojila sem številne medalje, vendar je moj največji športni dosežek, da sem poštena in tekmovalna. Mislim, da je to zelo pomembno.

Toyota z nemško štirikratno dobitnico zlate medalje Andreo Eskau že več let sodeluje pri umerjanju kolesa iz karbonskih vlaken za paralimpijske igre ter monoskija (smuči za smučanje sede) za zimske paralimpijske igre. Andrea se je rodila z odločnostjo, da postane šampionka, in navdušeni smo, da smo tudi mi del njenega neverjetnega paralimpijskega popotovanja.

Lauren Woolstencroft – paralimpijska alpska smučarka

ROJENA

24. novembra 1981

KRAJ BIVANJA

Banff, Alberta, Kanada

ŠPORT

Paraalpsko smučanje

PARALIMPIJSKE IGRE

2002, 2006, 2010

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Lauren je bila rojena brez leve roke pod komolcem in obeh nog pod koleni, vendar to ni ustavilo njenega navdušenja nad športom. Smučati je začela v prostem času ob vikendih skupaj z očetom, ki je navdušen smučar, vendar je za nadobudno športnico smučanje hitro preraslo v strast. Kljub številnim izzivom in oviram je Lauren začela tekmovati s paraalpsko smučarsko ekipo Alberta, ko je bila stara 14 let.

»Ko sem začela tekmovati, se mi je vsekakor zdelo nemogoče doseči najvišjo stopničko. Vendar sem z leti treninga in trdega dela ter odlično ekipo, ki me je podpirala, uspela osvojiti deset medalj na paralimpijskih igrah.«

Če bi lahko z eno besedo opisala svojo pot na paralimpijskih igrah, bi bila ta odločnost.

Lauren je še naprej, tekmovanje za tekmovanjem, dosegala nemogoče. V času nastopanja za kanadsko reprezentanco je postala ena najuspešnejših paraalpskih smučark na svetu, saj je na zimskih paralimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 osvojila deset medalj – osem zlatih, eno srebrno in eno bronasto.

Ko je leta 2010 naznanila zaključek smučarske kariere, je izrazila željo, da bi si jo zapomnili kot športnico, ki je na poti do uspeha sprejemala in premagovala izzive.

Han Min-Su – paralimpijski hokejist na ledu

ROJEN

3. junija 1970

KRAJ BIVANJA

Seul, Južna Koreja

ŠPORT

Para hokej na ledu

ZIMSKE PARALIMPIJSKE IGRE

2010, 2014

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

23-letni Han z revmatoidnim artritisom v obeh nogah se je odločil povzpeti na 1708 metrov visoko goro. Po sedemnajstih urah je dosegel vrh in ob tem začutil občutek poguma, ki je bil potreben, da svoje omejitve spremeni v priložnosti.

Ko je bila Hanova leva noga sedem let pozneje amputirana, se je spomnil zmagoslavnega trenutka na gori in se odločil, da bo neutrudno lovil svoje življenjske sanje in postal športnik svetovnega razreda.

Zelo je zahtevno ... zastavljanje cilja, priprava na osvojitev tega cilja in ves vložen trud. Takrat se počutim živega in sem vesel, da igram hokej.

Han je začel tekmovati v paradvigovanju uteži ter košarki in ragbiju na vozičkih – vse na državni ravni v Republiki Koreji – vendar se je šele na ledu počutil resnično doma. Nekaj let pozneje je zasijal kot zvezda zimskih paraimpijskih iger v Vancouvru. Nov vrhunec v svoji hokejski karieri je dosegel letos, ko se je podal na domači led na igrah v Južni Koreji.

Michael Milton – paraalpski smučar

ROJEN

21. marca 1973

KRAJ BIVANJA

Canberra, Avstralija

ŠPORT

Paraalpsko smučanje in kolesarjenje

PARALIMPIJSKE IGRE

2008
ZIMSKE PARALIMPIJSKE IGRE
1988, 1992, 1994, 2002, 2006

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Takoj po tem, ko se je Michael naučil hoditi, je začel tudi teči. Njegova družina, ki je bila navdušena nad smučanjem, je redno obiskovala smučišča na gorah blizu Canberre, kjer se je tudi sam zasvojil s spuščanjem po zasneženih strminah.

Pri devetih letih so Michaelu odkrili kostnega raka in mu amputirali nogo nad kolenom. Po nekaj zahtevnih letih okrevanja, ko se je znova učil hoditi z eno nogo, je bil 11-letni Michael pripravljen raziskati svoje fizične omejitve prek športa.

Gibanje mi predstavlja raziskovanje, doživljanje sveta v največji mogoči meri.

Z odločnostjo in napornimi treningi je Michael postal najuspešnejši avstralski športnik na zimskih paralimpijskih igrah. Michael tekmuje tudi v paraatletiki, gorskem kolesarjenju in paratriatlonu. »Stvari ne vidim na način, da jih je nemogoče doseči. Življenje je zame preizkušanje omejitev in mogočega.«

Družba Toyota Avstralija, ki jo je Michaelova zgodba navdahnila, je s paralimpijcem začela sodelovati leta 2002, leta 2007 pa je športnik z več talenti postal uradni ambasador znamke. Toyota Michaelu z navdušenjem stoji ob strani in spremlja, kam ga bodo ponesle nove športne sanje.

Rami Anis – plavanje

ROJEN

18. marca 1991

KRAJ BIVANJA

Aleppo, Sirija; trenutno prebiva v kraju Eeklo, Belgija

ŠPORT

Plavanje

OLIMPIJSKE IGRE

2016

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Kot plavalec olimpijske ekipe beguncev Rami Anis trenira, da bi dosegel svoj olimpijski cilj leta 2020. Tudi ko je v njegovem rojstnem mestu Aleppo v Siriji divjala vojna, je Rami nadaljeval svojo olimpijsko pot in svetu pokazal svojo vztrajnost.

Po štirih letih begunskega življenja v Turčiji se je plavalec Rami leta 2015 odločil, da se peš odpravi v Evropo in sledi izpolnitvi svojih olimpijskih sanj. Mladi mož je na napihljivem čolnu pogumno prebrodil nevarne vode Mediteranskega morja in pristal na grškem otoku.

Od tam se je odpravil na težko pot, dokler ni prispel v Belgijo, kjer so mu odobrili azil. Po naporni odisejadi v Evropo so bile Ramijeve olimpijske sanje končno na dosegu roke. Leta 2016 je sirijski plavalec skupaj z desetimi drugimi pogumnimi športniki korakal za zastavo olimpijske ekipe beguncev Mednarodnega olimpijskega komiteja na otvoritveni slovesnosti v Braziliji. Rami je svoje prve olimpijske igre zaključil z osebnim rekordom 54,25 sekunde v prostem slogu na 100 metrov.

Zame so olimpijske igre moje sanje in olimpijska vas moj dom.

»Moje sporočilo vsem beguncem na svetu: četudi imate težko življenje, pustite to za sabo in izpolnite svoje sanje.«

Rami izpolnjuje svoje sanje in hkrati prinaša upanje milijonom ljudi po svetu, ki so trenutno razseljeni zaradi pomanjkanja in vojne..

Tyrone Pillay – Južnoafriški metalec krogle in specialist pri Toyoti.

ROJEN

1. maja 1980

KRAJ BIVANJA

Durban, Južna Afrika

ŠPORT

Para atletika

PARALIMPIJSKE IGRE

2016

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Prav tako s ponosom držimo pesti za našega Tyrona Pillaya, Toyotinega tehničnega specialista iz mesta Durban v Južni Afriki, ki je obenem tudi odličen metalec krogle. Tyrone se je rodil z okvaro stopala, vendar ga to ni nikoli oviralo ali ustavilo pri uresničevanju njegovih sanj. Z velikim zadovoljstvom smo Tyronu za njegove izredne dosežke in timsko delo na paraolimpijskih igrah leta 2016 v Riu podelili tudi nagrado 2017 Toyota Global President’s Award.

Tyrone je vedno sanjal o tem, da bi postal vrhunski športnik. Sanjal je, da bo nekega dne igral kriket za Južno Afriko, ter verjel, da je ustvarjen ravno za to. Po 14 letih igranja je spoznal, da zaradi svoje invalidnosti nikoli ne bo mogel igrati kriketa za državno reprezentanco. Z leti se je počasi navadil na svojo protetično levo stopalo in se vedno bolj zavedal, da tudi olimpijske sanje niso uresničljive. Kljub temu je vsak prosti trenutek po službi (pri družbi Toyota) ter ob vikendih izkoristil za uživanje v športu s prijatelji in sodelavci.

Ko je pozneje leta 2008 po televiziji spremljal suvanje krogle na paraolimpijskih igrah v Pekingu, so njegove sanje o športni slavi nenadoma znova oživele; opazoval je športnike, ki so bili močni in visoki kot on, tekmovali pa so na svetovni ravni. V tem trenutku se je Tyrone zavedel, da sodi na paraolimpijsko prizorišče in da je čas, da se tega cilja loti.

Le osem let po igrah v Pekingu je stopil na stadion v Riu kot tekmovalec v suvanju krogle za reprezentanco Južne Afrike. Tyrone je na svojih prvih paraolimpijskih igrah osvojil bronasto medaljo.

Moje sanje so, da ustvarim zapuščino za naslednjo generacijo športnikov; da poskusim ustvariti svet, v katerem ne bi več ločevali med običajnimi in paraolimpijskimi športniki.

Brad Snyder – para plavalec

ROJEN

29. februarja 1984

KRAJ BIVANJA

Reno, Nevada, ZDA

ŠPORT

Para plavanje

PARALIMPIJSKE IGRE

2012, 2016

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Brad Snyder se v vodi počuti najbolj svobodnega. Plavati se je naučil na Floridi, ko je bil še malček, tekmovati pa je začel pri 11 letih. Pozneje je postal kapetan svoje plavalne ekipe na Mornarski akademiji Združenih držav.

»Mislim, da se mi je v tednih po poškodbi zdelo življenje z okvaro vida, življenje slepe osebe v temi, nemogoče ... na paralimpijskih igrah pa sem spoznal, da sem kljub izgubi vida še vedno sposoben številnih stvari.«

Ko se je poškodovani Brad vrnil domov iz Afganistana, se je moral naučiti, kako funkcionirati v temi. Družina je temu nekoč močnemu vojaku stala ob strani pri opravljanju enostavnih opravil, kot so uživanje hrane, oblačenje in iskanje kopalnice.

Želim si, da se moja zgodba razširi povsod in navdahne naslednjo generacijo športnikov, ki bo sanjala o paralimpijskih stopničkah.

Le nekaj mesecev po okrevanju se je Brad vrnil v vodo, ki mu je bila tako domača. Natanko eno leto po tem, ko je med izpolnjevanjem svoje dolžnosti izgubil vid, je ponosno stal na paralimpijskem odru za zmagovalce in za svojo državo osvojil zlato medaljo. Med plavalci s popolno okvaro vida je Brad trenutni svetovni rekorder v prostem slogu na 100 metrov.

Danes ima novo srčno željo: želi se lotiti še enega športa in tekmovati v paratriatlonu v Tokiu leta 2020.

Lucy Ogechukwu-Ejike – para dvigovalka uteži

 Lucy Ogechukwu Ejike naredi premor med ponovitvami med treningom.
ROJENA

16. oktobra 1977

KRAJ BIVANJA

Enugu, Nigerija

ŠPORT

Para dviganje uteži

PARALIMPIJSKE IGRE

2000, 2004, 2008, 2012, 2016

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Ko se je Lucy iz svojega domačega kraja Enugu preselila v skupinski dom za ljudi s telesnimi omejitvami, je odkrila nov svet priložnosti, med njimi tudi parašporte. Zlasti jo je navdušilo paradvigovanje uteži – disciplina, v kateri bi lahko tekmovala z invalidskega vozička.

Pred paralimpijskimi igrami v Sydneyju leta 2000 je začela z intenzivnim treningom in to leto je za reprezentanco Nigerije na svojem prvem tekmovanju že osvojila srebrno medaljo. Le nekaj let pozneje, leta 2004, je v isti kategoriji na igrah v Atenah dvakrat podrla paralimpijski rekord in osvojila zlato medaljo.

Leta 2016 je znova navdušila na igrah v Riu, ko je podrla tri svetovne rekorde in domov odnesla svojo tretjo zlato paralimpijsko medaljo.

/

Moj nasvet za mlada dekleta, ki si želijo dvigati uteži, je, naj se ne bojijo. Tega so sposobne. Naj se nam pridružijo. Z odločnostjo lahko dosežejo svoj cilj.

Trojčice Luik – maraton

 Liina, Lily in Leila stojijo v enakih tekmovalnih dresih in držijo estonsko zastavo.
ROJENE

14. oktobra 1985

KRAJ BIVANJA

Tartu, Estonija

ŠPORT

Atletika

OLIMPIJSKE IGRE

2016

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Čeprav so se sestre Leila, Liina in Lily iz Estonije na olimpijske igre Rio 2016 uvrstile posamično, so bile prve enojajčne trojčice, ki so na tem tekmovanju nastopile skupaj.

Tek je prevzel pomembno vlogo v življenjih sester Luik, ko so bile stare že 24 let. Najprej se je za tek navdušila Liina in kasneje je za isti šport navdušila še obe sestri. To je bilo zanje nekaj naravnega, saj kot pravi Liina: »Gibanje za nas predstavlja svobodo.« Zdrav, tekmovalen duh med sestrami je omogočil postavitev skupnega ter na videz nemogočega cilja: da tekmujejo druga proti drugi in druga ob drugi na olimpijskih igrah.

»Tudi če niste več najmlajši, se lahko udeležite olimpijskih iger … kot me,« pravi Liina Luik.

Po mesecih napornih treningov so se sestre Luik kvalificirale za Rio 2016 ter tako postale prve in edine trojčice, ki so doslej tekmovale na olimpijskih igrah. Po nastopu so se izčrpane in vesele objele v znak ponosa, da so dosegle sanje: skupaj tekmovati kot olimpijke.

Mislile smo, da je nemogoče, ker smo začele tako pozno – pri 24 letih – toda leta niso pomembna. Tudi če niste več najmlajši, se lahko udeležite olimpijskih iger … kot me.« – Liina Luik

Shane Gould – plavalka

Shane Gould, ki še vedno tekmuje na najvišjem nivoju, se nasmehne ob izstopu iz vode.
ROJENA

23. novembra 1956

KRAJ BIVANJA

Bicheno, Tasmanija, Avstralija

ŠPORT

Plavanje

OLIMPIJSKE IGRE

1972

DOSEGANJE NEMOGOČEGA

Ko se je njena družina s Fidžija preselila nazaj v rodno Avstralijo in je Shane ravno začela hoditi v osnovno šolo, je hkrati začela tudi tekmovati v plavanju. Nadobudna zvezda se je hitro začela vzpenjati in pri 15 letih je že tekmovala na olimpijskem prizorišču.

Dominirala je na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu, kjer je osvojila pet medalj – tri zlate, srebrno in bronasto. Hkrati je podrla svetovne rekorde v prostem slogu na 100, 200, 400, 800 in 1500 metrov ter tudi v mešanem slogu na 200 metrov.

Moj najljubši spomin z olimpijskih iger so ljudje z vsega sveta, ki se zberejo v miru, da bi tekmovali na igrah.

Po uspešnih igrah leta 1972 je Shane vzbudila veliko pozornost javnosti in mlada športna zvezda se je umaknila, da bi ubežala pritiskom slave. Lotila se je drugih izzivov, ki niso vključevali tekmovalnega plavanja in se znova vrnila k raziskovanju »divjega oceana« svojega otroštva. K tekmovalnemu plavanju na najvišjem nivoju (v »masters« kategoriji) se je vrnila šele dve desetletji pozneje in takrat je ponovno podirala svetovne rekorde.

Danes čudežna plavalka svoj čas posveča projektu Shane Gould Swimming Project – neprofitni organizaciji, ki deluje na Fidžiju, Švedskem in v skupnostih prvotnih naseljencev v Avstraliji. V okviru projekta nadobudne plavalce trenirajo in učijo potrebnih spretnosti, ki bi poskrbele za njihovo varnost v vodi.

V olimpijskem in paralimpijskem duhu naj ponovno poudarimo, da šport združuje.
AKIO TOYODA
Predsednik, Toyota Motor Corporation

Toyotina zavezanost

Toyota je svetovna partnerica za mobilnost na olimpijskih in paralimpijskih igrah, saj želimo ljudi spodbuditi, da dosežejo več, da presežejo nemogoče.

Sodelovanje z Mednarodnim olimpijskim in paralimpijskim komitejem z namenom, da bi športnikom pomagali uresničiti njihove sanje, je le del naše zaveze k razvoju človekovega potenciala s pomočjo gibanja.

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.