1. Novice in dogodki Toyota
  2. Yaris Cross
Izberite

Toyota predstavlja povsem novega kompaktnega terenca Yaris Cross

 Unikatni športni terenec združuje izkušnje pri snovanju mestnih avtomobilov in bogato izročilo športnih terencev znamke Toyota.
• Drugi model znamke Toyota je zasnovan na podlagi platforme GA-B in zagotavlja prefinjen dizajn in dinamične zmogljivosti.
• Novinec se ponaša z višjo oddaljenostjo od tal, pametnim štirikolesnim pogonom in zadnjo različico hibridnega pogona Toyota.
• Yaris Cross, ki je bil razvit, zasnovan in oblikovan za evropske trge, bodo proizvajali v tovarni v Franciji, letna proizvodnja pa naj bi presegla številko 150.000.
• Svetovna premiera aprila 2020, začetek prodaje na evropskem trgu je načrtovan za leto 2021.

 

Urbano življenje pri vožnji prinaša prav posebne izzive. To je okolje, v katerem vozniki cenijo nekoliko višji položaj za volanom, saj jim ta zagotavlja boljši pregled nad dogajanjem na cesti. Vse to jim omogoča robustnejša zasnova športnih terencev, ki so po svoji velikosti prilagojeni urbanim središčem, hkrati pa s svojim čistim delovanjem skrbijo tudi za okolje. Ob vsem tem si vozniki želijo tudi vozilo, ki s svojo obliko in funkcionalnostjo ustreza njihovemu aktivnemu življenjskemu slogu.

Novi Yaris Cross je bil razvit, zasnovan in oblikovan za specifične potrebe evropskih kupcev, ki posegajo po športnih terencih segmenta B. Yaris Cross bodo od leta 2021 izdelovali v tovarni Toyota Motor Manufacturing France, v kateri že vrsto let proizvajajo tudi standardno različico modela Yaris.

Pravi hibrid, pravi športni terenec

 

Napredna hibridna tehnologija, premišljena zasnova malega mestnega avtomobila in filozofija športnega terenca so glavni atributi novega modela Yaris Cross.
Toyota je globalni postavljavec standardov v svetu hibridnega pogona. Leta 2012 pa so kot prvi vgradili hibridni pogon v avtomobil segmenta B (Yaris Hybrid).
Yaris Cross bo poganjala četrta generacija hibridnega pogona znamke Toyota, ki jo odlikujejo izjemne zmogljivosti in energijska učinkovitost.

Kot član družine Yaris je tudi Yaris Cross zasnovan na podlagi platforme GA-B, ki so jo pri Toyoti razvili posebej za kompaktna vozila. Novinec je nastal skladno z oblikovalskim načelom »veliko-malo«, ki zagotavlja prostorno notranjost in kompaktne zunanje mere.
V svojem bistvu je Yaris Cross čistokrvni športni terenec, ki vsebuje vse glavne značilnosti tega avtomobilskega razreda, utemeljila pa ga je prav Toyota z modelom RAV4 pred 25 leti in velja za najbolje prodajanega športnega terenca na svetu. Tudi novinec se namreč ponaša z večjo oddaljenostjo od tal, pametnim štirikolesnim pogonom in avtentično športno-terensko zasnovo.

Zaradi modela Yaris Cross bo imela Toyota po novem športne terence v segmentih B, C in D.

Novi hibridni pogonski sklop

 

Toyota je že leta 2012 pionirsko vgradila hibridni pogonski sklop v avtomobil segmenta B (Yaris Hybrid). Novi Yaris Cross pa je opremljen s Toyotinim hibridnim sklopom četrte generacije. V osmih letih so v tem razredu samo na evropskih trgih prodali več kot pol milijona hibridnih primerkov, s čimer so precej pripomogli k povečevanju vsesplošne ozaveščenosti in spoštovanja do vseh prednosti, ki jih ponuja hibridna tehnologija. Yaris in Yaris Cross sta sploh prva modela znamke Toyota, ki sta opremljena s hibridnim sistemom četrte generacije.

Ta je bil razvit na podlagi večjih 2,0- in 2,5-litrskih pogonskih sklopov, ki poganjata modele Corolla, C-HR, RAV4 in Camry. Novi 1,5-litrski 3-cilindrski bencinski motor Atkinsonoevega cikla je zasnovan tako, da zmanjšuje trenje in mehanske izgube, hkrati pa optimizira hitrost izgorevanja. Rezultat sta visok navor pri nizki hitrosti in izjemna energijska učinkovitost. Motor se ponaša s kar 40-odstotno termično učinkovitostjo, kar je primerljivo s precej večjimi dizelskimi motorji, hkrati pa so poraba goriva in emisije ogljikovega dioksida zelo nizke.

Novi hibridni sistem zmore 116 konjskih moči. Posebne pozornosti je bila deležna razporeditev moči, saj se pogonski sklop ponaša z odlično odzivnostjo pri vožnji. Novi motor je tudi energijski zelo učinkovit. Različica s pogonom na sprednja kolesa v ozračje spusti le 90 gramov emisij ogljikovega dioksida na kilometer, različica s štirikolesnim pogonom pa manj kot 100 g/km.*

* Podatki so usklajeni s ciklom NEDC; emisije po ciklu WLTP znašajo manj kot 120 g/km za različico s sprednjim pogonom oziroma manj kot 135 g-km za različico s štirikolesnim pogonom AWD-i; natančni podatki so predmet končne homologacije.

 

Platforma Toyota GA-B

Podobno kot kombilimuzinska različica modela Yaris je tudi novi Yaris Cross zasnovan na podlagi Toyotine platforme GA-B. Ta zagotavlja visoko stopnjo karoserijske togosti in dobro uravnoteženo šasijo.

Športni terenec za urbane avanture

 

Toyota je z modelom Yaris Cross zasnovala avtentičnega športnega terenca, ki ponuja višji položaj za volanom, prostorno in praktično notranjost ter zunanjost kompaktnih dimenzij, ki je kot ustvarjena za vožnjo po urbanih središčih. Vse to dodatno dopolnjujejo klasične športno-terenske značilnosti, kot so višja oddaljenost od tal in večja kolesa, ki ne nazadnje pripomorejo tudi k mogočnejši cestni podobi.

Podobno kot pri kombilimuzinski različici modela Yaris medosna razdalja pri modelu Yaris Cross znaša 2560 mm. Skupna dolžina je zaradi 60 milimetrov daljšega sprednjega previsa in 180 daljšega zadnjega previsa za 240 mm daljša, kar se izraža v večji prostornosti potniške kabine. Oddaljenost od tal je za 30 mm višja, avtomobil pa je za 90 mm višji in za 20 mm širši.

Dimenzije
Dolžina 4180 mm
Širina 1765 mm
Višina 1560 mm
Medosna razdalja 2560 mm

Praktičnost in raznovrstnost

 

Novi Yaris Cross je izjemno praktičen in raznovrsten avtomobil, kot se za pravega športnega terenca tudi spodobi.
Prtljažna vrata so električno vodena, kar olajšuje njihovo odpiranje in zapiranje, kadar imate polne roke. Prtljažni prostor je opremljen z nastavljivim dnom, ki omogoča varno shranjevanje dragocenejših predmetov, ki bodo skriti pred očmi drugih. Če ploščo dna spustite na najnižjo točko, pa s tem občutno povečate prostornino prtljažnega prostora. Poleg tega lahko dno razdelite na dva dela, ki omogočata skrivni prostor in tudi povečano prostornino.

Prtljažni prostor je opremljen s posebnim sistemom varnostnih pasov, s katerimi lahko prtljago pripnete, da se med vožnjo ne premika.
Yaris Cross je prostoren in praktičen. Če so vsi sedeži v pokončnem položaju, je še vedno na voljo veliko prtljažnega prostora, ki ga je po potrebi mogoče tudi povečati, saj lahko zadnjo klop zložite v razmerju 40:20:40.

Pametni štirikolesni pogon

 

Ena temeljnih značilnosti, ki novi model Yaris Cross definira kot avtentičnega športnega terenca, je pametni štirikolesni pogon, ki je v kombinaciji s hibridnim pogonskim sklopom unikaten v tem avtomobilskem razredu.
Štirikolesni AWD-i zagotavlja dodatno stabilnost in oprijem pri vsakodnevni vožnji ter tudi v slabih voznih razmerah in na slabih voznih površinah. Elektronski sistem je precej bolj kompakten in lažji kot mehanski štirikolesni pogon, kar različici Yaris Cross Hybrid AWD-i v primerjavi s tekmeci iz segmenta B-SUV zagotavlja precej manjšo porabo goriva in manj emisij CO2.

Sistem pri speljevanju in pospeševanju navor usmerja na zadnjo os. Pri normalni vožnji pa avtomobil poganja sprednji pogon. V trenutku, ko sistem zazna slabši oprijem, se samodejno vklopi štirikolesni pogon. Ta scenarij se na primer zgodi na mehkem makadamu, v močnem dežju, na zasneženi cesti ali na peščeni podlagi.

Napredni vozniški asistenčni sistemi

 

Temelj varnostnih zmogljivosti novega modela Yaris Cross predstavlja platforma GA-B, na podlagi katere je zgrajena njegova izjemno toga karoserija. K celoviti varnosti seveda pripomore tudi varnostni sistem Toyota Safety Sense, ki združuje številne funkcije aktivne varnosti in asistenčnih sistemov. Ti pomagajo pri preprečevanju trkov, pri tem pa uporabljajo različna zvočna in vidna opozorila ter samodejno zaviranje, po potrebi pa tudi prevzem nadzora nad volanom.

Oblika

 

Pri nastajanju modela Yaris Cross sta sodelovali oblikovalski ekipi iz Evrope in Japonske. Idejo in navdih za novi model je razložil Lance Scott, direktor oblikovanja studia EDD, ki ga ima korporacija Toyota v Nici v Franciji.
“Proces snovanja novega modela smo začeli z zavedanjem, da sta oblika in slog glavna razloga, na podlagi katerih se kupci odločijo za nakup športnega terenca. Poleg tega pa kupci cenijo tudi praktičnost in funkcionalnost avtomobila.

Od začetka smo mislili na evropske kupce, a smo se morali o njih še marsikaj naučiti. Zato smo se pogovarjali s številnimi potencialnimi kupci, zanimali so nas njihov življenjski slog in navade, spraševali smo jih, kaj jim je všeč.
Vse to nam je pomagalo, da smo oblikovali avtomobil, ki izžareva močno osebnost in živahno kombinacijo sofisticiranosti in energičnosti.
Pri snovanju sta nas vodila pridevnika robusten in minimalističen, za katera menimo, da izžarevata kompaktnost, agilnost, trdnost in moč. Vse to pa so tudi lastnosti športnega terenca.

Pri skiciranju zunanjosti smo mislili na ikonično podobo diamanta. Kmalu pa smo skovali frazo “spretni diamant”, s katero smo želeli poudariti, da ustvarjamo zabaven in agilen avtomobil, ki ga odlikuje močna osebnost.
Seveda smo želeli doseči takojšen vtis športnega terenca, zato smo se posvetili zagotavljanju večje oddaljenosti od tal, poudarjena horizontalna os pa izraža ravnotežje in samozavest. Pomembno vlogo imajo tudi oglati koloteki in kolesa, ki so lahko velika do 18 palcev.

Precej smo se ukvarjali tudi z izrazom sprednjega dela avtomobila, s katerim smo želeli ohraniti bogato izročilo izdelovanja terenskih vozil znamke Toyota, poleg tega pa smo želeli modelu Yaris Cross zagotoviti prepoznavno lastno identiteto.
Želeli smo ustvatiti tudi mogočen zadnji del avtomobila, kar smo dosegli s širokimi blatniki. Povezava med zadnjimi lučmi in zadnjim steklom pa daje avtomobilu identiteto družine Yaris. Širša in nekoliko bolj oglata vrata prtljažnika z notranje strani zagotavljajo večjo prostornino.

Skrbno smo izbirali tudi barve zunanjosti, s katerimi smo želeli poudariti, da gre za avtomobil za aktivne uporabnike. Ugotovili smo, da so trenutno v trendu barve, ki spominjajo na zlato in druge drage kovine. A mi smo želeli biti bolj naravni in urbani. Zato smo naši barvni paleti dali nekaj več zelene, ki hkrati učinkuje nekoliko kovinsko. Končni rezultat je barva, ki smo jo poimenovali Brass Gold (medeninasto zlato)."

Toyota v svoji proizvodni enoti Toyota Motor Manufacturing France v Onnaingu v bližini Valenciennesa načrtuje letno proizvodnjo več kot 150.000 primerkov modela Yaris Cross. S tem bi imel novinec več kot 8-odstotni tržni delež v segmentu B-SUV.