1. Novice in dogodki Toyota
  2. Skupaj zmoremo
Izberite

Kolumna Dejana Zavca

Skupaj zmoremo

Kako se je z učiteljico violine odpravil v London na boksarske kvalifikacijske boje za olimpijske igre, spoznavanju še neznanih dimenzij hiše, hvaležnosti do narave, svojih deklet in medicinskega osebja. O tem in še čem je spregovoril naš ambasador, Dejan Zavec.

»Ko zdaj z varne časovne razdalje gledam na svojo kariero, mi pravzaprav ne preostane drugega, kot da vedno znova izrazim svojo neizmerno hvaležnost, ponos in zadovoljstvo. Toyota me je s svojim zanimivim sloganom Start Your Impossible nekako spomnila, da je moja športno-življenjska pot točno nekaj takšnega. Gre za udejanjanje stvari, ki se zdijo povsem nemogoče, neverjetne in neuresničljive.

Le kdo bi si mislil, da bo fant iz male vasi s tako nenavadnim imenom, kot so Trdobojci, boksal v vseh tistih ringih in da bo lepega dneva celo postal svetovni prvak. Le kdo bi si to mislil? Pa naj še kdo reče, da to ni najbolj prvinsko utelešenje reka Start Your Impossible.

A ob vsej hvaležnosti in ponižnosti sam pri sebi vem, da kljub temu obstaja neuresničena želja. Od kar sem se začel ukvarjati s športom, sem si sam pri sebi neznansko želel, da bi nastopil na olimpijskih igrah, pa zaradi spleta nesrečnih in neugodnih okoliščin nikoli nisem.

Ko sem boksarske rokavice odložil v kot, sem se odločil, da bom, če že sam nikoli nisem stopil v ring, katerega tla je krasilo tistih legendarnih pet krogov, do tega pomagal nekomu drugemu. To bo zame novi Start Your Impossible. Ker sem trdno prepričan, da dobre misli vedno obrodijo sadove, mi je usoda na pot pripeljala neverjetno dekle – Vido Rudolf. Žar, ki ga vidim v njenih očeh, bi lahko zanetil požar. Volja, s katero trenira, gara, se znoji in trpi, je neskončna. Petkrat na teden se iz Ivančne Gorice pripelje na trening k meni na Ptuj.

Ob tem pa ne morem mimo tega, da je Vida po poklicu profesorica violine. Dopoldne se predaja Mozartu, Beethovnu in Bachu, popoldne pa postane en sam Eye of the Tiger.

V razmeroma kratkem času je tako napredovala, da je bila pripravljena za olimpijske kvalifikacije. Ambicija nastopiti v Tokiu 2020 je tlakovana z vsemi tistimi kapljami znoja, modricami, izčrpanostjo. A ima povsem realne temelje.

Tako sva pred nekaj tedni odpotovala v London, v katerem si je Vida poskušala priboriti vozovnico za deželo vzhajajočega sonca. Žal pa ji je načrte preprečil nevidni nasprotnik, ki se imenuje COVID-19 oziroma po domače koronavirus. Kvalifikacijski boji so se predčasno končali, takoj za tem pa je nastopila nova težava – kako se vrniti domov. Treba se je bilo kar močno potruditi in predvsem globoko seči v denarnico, da sva dobila zadnji dve mesti na letu iz Londona v Ljubljano.

Zdaj sem doma, v samoizolaciji, v povsem novi situaciji. Včasih se mi zdi, kot da sem v nekem vzporednem svetu. Saj je tisti, ki sem ga poznal do zdaj, dobesedno obstal. Potreboval sem nekaj dni, da sem se navadil. V lastni hiši sem spoznal nekaj novih prostorov. Še dobro, da sem človek, ki na stvari gleda s svetle strani. Tako sem tudi v teh čudnih kriznih časih našel nekaj dobrega, najboljšega, pravzaprav. Z veliko žlico zajemam druženje s svojimi dekleti. Imamo se super, povezani smo bolj kot kadarkoli.

Tudi na sprehod v naravo gremo, vsi štirje smo kar tri dni čistili gozd. Bilo je poučno in sproščujoče. Ob tem pa smo bili hvaležni za naravo, ki jo imamo tako zelo radi in jo imamo tako rekoč pred vrati. Dobil sem izjemno močan občutek, da mi novi, precej bolj umirjeni ritem preprosto paše, da je prišel kot naročen, kot da bi ga potreboval. Zdaj se celo sprašujem, kako se bom spet zagnal, ko se bo svet vrnil v ustaljene tirnice.

Ob vsem tem se je spet pojavil še en Start Your Impossible. Zavedam se, da je to kriza, ki se je dotaknila vseh nas. Ne le Ptujčanov, Štajercev, Slovencev, Evropejcev. Prizadet je ves svet, bogati in revni, mladi in stari, ljudje vseh narodov, ras in religij. Zato nam ne preostane drugega, kot da pokažemo največjo mero solidarnosti, razumevanja drug drugega, spoštovanja priporočil medicinskim strokovnjakov, ki jim dolgujemo veliko zahvalo za vse, kar v teh trenutkih počnejo za nas. Le tako nam bo uspelo zmagati.

To razlagam tudi znancem, ki vsega tega ne jemljejo dovolj resno. Mi se v teh dneh in tednih družimo le v krogu naše družine. In to svetujem vsem: Ostanite doma, potrpite, zdržite teh nekaj tednov in bodite dobro.«

Koronavirus je v družbo prinesel povsem nove in nepričakovane izzive, s katerimi se vsak sooča na svoj način. Toyota varnost vedno postavlja na prvo mesto! Zato: da bomo čim prej spet skupaj, ostanimo danes doma! Ker verjamemo v boljše.