1. Novice in dogodki Toyota
  2. Nova Toyota Yaris
Izberite

Nova Toyota Yaris

Ustvarjena za urbano

• Svetovna premiera povsem novega Yarisa.
• Prvič je bila za zasnovo kompaktnega avtomobila uporabljena Toyotina nova globalna arhitektura TNGA.
• Nova platforma GA-B zagotavlja še več sloga, praktičnosti, užitka pri vožnji in varnosti.
• Novi 1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force je učinkovita mešanica energijske učinkovitosti in odzivnosti.
• Zasnovan za naziv najbolj varnega kompaktnega avtomobila na svetu.

Povsem nova Toyota Yaris je bila zasnovana za čedalje večje izzive, ki jih prinaša uporaba avtomobilov v urbanih okoljih.
Predvsem na evropskih trgih so kompaktni avtomobili med najbolj priljubljenimi prav zaradi svoje učinkovitosti v mestih, v katerih pa se uporaba avtomobilov izrazito spreminja.

Kupci pričakujejo, da bodo sodobni avtomobili oblikovno privlačni in praktični za uporabo. Njihovo parkiranje mora biti preprosto, biti morajo agilni za vožnjo in hkrati udobni pri daljših potovanjih. Poleg tega morajo ustrezati vsem sodobnim varnostnim zahtevam in standardom, vzdrževalni stroški nizki pa naj bi bili nizki. Ob vsem tem naj bodo tudi prijazni do okolja. Seveda je zaželeno, da so vse te lastnosti na voljo po dostopni ceni.

Odgovor na vse to prinaša novi Yaris, ki je hkrati tudi prvi Toyotin kompaktni avtomobil, nastal na podlagi Toyotine nove globalne arhitekture TNGA.

Za Yarisa so zasnovali novo platformo GA-B, poleg tega so prvič uporabili novi 3-cilindrski hibridni pogonski sklop četrte generacije.

Ta pristop nadgrajujejo tudi vse prednosti sistemov za zagotavljanje aktivne in pasivne varnosti, ki soustvarjajo najvarnejši kompaktni avtomobil na svetu.

Platforma GA-B omogoča privlačen videz in celovit paket

• Atraktivna zunanjost izraža agilnost in kompaktnost.
• Novi Yaris je krajši, širši in nižji od prejšnjega modela.
• Pametna zasnova maksimizira prostornino notranjosti.
• Novi materiali ustvarjajo občutek kakovosti.

Oblikovna zasnova zunanjosti novega Yarisa je definirana kot »kondenzirana in agilna«, hkrati pa je vedno pripravljena na gibanje in užitek.

Te t.i. kondenzirane dimenzije pomenijo drugačen pristop, saj so dandanašnji novi modeli avtomobilov praviloma večji od svojih predhodnikov. Yaris je v primerjavi s prejšnjim modelom za 5 milimetrov krajši, hkrati pa je njegova medosna razdalja za 50 milimetrov večja. To avtomobilu zagotavlja večjo okretnost pri mestni vožnji, hkrati pa povečuje njegov notranji prostor. To je tudi bistvo njegovega velikega malega značaja.

Platforma GA-B platform omogoča tudi 40 milimetrov nižjo višino avtomobila, pri čemer se notranja višina ni zmanjšala, saj voznik in potniki sedijo nekoliko nižje. Dodatnih 50 milimetrov medosne razdalje občutno povečuje prostor za noge na sprednjih in zadnjih sedežih. Širša zasnova pripomore k bolj mogočni cestni podobi.

Oblikovna zasnova sprednjega dela avtomobila temelji na velikem zračniku motorja z zaščitnim znakom Toyota. Pomik stebrička A proti zadnjemu koncu avtomobila podaljšuje tudi pokrov motorja, kar povečuje dinamični vtis avtomobila. Na sprednjem delu se luči nadaljujejo proti sprednjim kolesom, kar optično zmanjšuje dolžino sprednjega previsa.

V notranjosti je uporabljeno načelo – manj je več. Yaris namreč ponuja prostoren interier za voznika in njegove potnike. Odličen vtis dodatno povečujejo kakovostni materiali na armaturni plošči in oblogah vrat. Yaris je prvič opremljen tudi z za dotik občutljivim zaslonom.

Kokpit je zasnovan skladno s pristopom – roke na volanu, oči na cesti. Vse informacije so izpisane jasno in pregledno. Središče dogajanja je osrednji 10-palčni zaslon Toyota Touch, ki ponuja številne multiinformacijske funkcije. Vozniku je namenjen tudi velik projekcijski zaslon, ki omogoča popolno osredotočenost na dogajanje na cesti.

Novi Yaris je lahko opremljen tudi z visokotehnološkimi dodatki, kot so brezžični polnilnik pametnega telefona, ogrevan volan, posebna osvetlitev kabine ... Ergonomska zasnova omogoča intuitivno upravljanje, saj je nadzorna plošča nekoliko tanjša in nižja, sredinska konzola pa nekoliko višja, hkrati pa je volan za spoznanje manjši, kar omogoča boljši pregled nad dogajanjem na cesti.

Platforma GA-B zagotavlja še več vozniškega užitka

• Zagotavlja samozavestno in naravno vožnjo.
• Nizko težišče omogoča optimiziran položaj za volanom.
• Torzijska trdnost karoserije je osnova odlični odzivnosti in stabilnosti.

Toyota je s platformami nove globalne arhitekture TNGA naredila izjemen korak naprej pri zagotavljanju užitka pri vožnji, odzivnosti in slogovne privlačnosti svojih novih modelov. Na podlagi platforme GA-C so nastali avtomobili srednjega razreda, kot sta Prius, C-HR in nova Corolla. Na podlagi platforme GA-K pa sta bila ustvarjena novi Camry in RAV4.

Pri novem Yarisu je Toyota prvič uporabila platformo TNGA tudi pri avtomobilu kompaktnega razreda. Nova platforma GA-B pomeni temelj Yarisovega užitka pri vožnji, ki ponuja še več samozavesti in naravnega občutka. Avtomobil je izjemno stabilen in odziven, hkrati pa naraven, agilen in natančen.

Kombinacija kompaktnih dimenzij, dinamične zasnove in zmogljivosti četrte generacije hibridnega pogonskega sklopa so najpomembnejše sestavine Yarisovega dinamičnega značaja. Pri mestni vožnji ga odlikujeta odzivnost in okretnost, na odprti cesti pa omogoča veliko udobje in potovalni užitek.

Podobno kot pri drugih modelih, ki so nastali na podlagi platform TNGA, ima voznik izrazit občutek povezanosti z avtomobilom. Platforma GA-B omogoča nižje sedenje in 60 milimetrov več prostora na sprednjih sedežih. To omogoča bolj angažiran položaj za volanom, izboljšuje ergonomijo in daje več možnosti osebnih nastavitev. Kot volana je za šest stopinj večji, hkrati pa je volanski obroč nameščen bliže vozniku.

Kot pri večini drugih modelov, ki so nastali na podlagi platform TNGA, ima tudi novi Yaris v primerjavi s prejšnjim modelom za približno 15 milimetrov nižje težišče. Šasija je bolje uravnotežena, kar povečuje stabilnost avtomobila in izboljšuje učinkovitost zaviranja. Torzijska trdnost avtomobilu omogoča stabilnost in agilnost.

Novo vzmetenje ponuja še več udobja in hkrati omogoča izjemen oprijem vozila. Trdnost zadnjega dela se je s 320 povečala na 580 Nm/deg, kar povečuje dinamične značilnosti, krmiljenje in agilnost avtomobila.

Novi 1,5-litrski pogonski sklop hybrid dynamic force zagotavlja še več odzivnosti in energijske učinkovitosti

• Povsem novi 1,5-litrski pogonski sklop Hybrid Dynamic Force.
• Ponuja več odzivnosti in za 20 odstotkov manjšo porabo goriva.
• Četrta generacija hibridne tehnologije optimizira težo in porabo goriva.
• Novi 1,5-litrski pogonski sklop Dynamic Force ponuja za 40 odstotkov boljšo termično učinkovitost.

Toyota velja za pionirja hibridne tehnologije, saj se lahko pohvali z več kot 20 leti izkušenj. Toyotini hibridi so na različnih koncih sveta prevozili na milijarde kilometrov in se izkazali s svojo učinkovitostjo, trpežnostjo, trajnostjo in zanesljivostjo. Ocene kažejo, da Toyotini hibridi vsak dan skupaj prevozijo več kot 500 milijonov kilometrov.

Od predstavitve prve generacije Pirusa leta 1997 je Toyota prodala več kot 14 milijonov hibridov, od tega več kot 2,5 milijona na evropskih trgih. Poleg tega ves čas razvija nove tehnologije in predstavlja nove modele. Yaris Hybrid je bil leta 2012 prvi hibridni model v segmentu kompaktnih avtomobilov. Od takrat je bilo na evropskih trgih prodanih že več kot pol milijona primerkov. Zaradi tega Yaris opravlja tudi pomembno vlogo pri ozaveščanju in promociji prednosti, ki jih prinaša hibridni pogon.

Četrta generacija hibridnega sistema je bila preizkušana v različnih evropskih mestih – Rimu, Parizu in Darmstadtu. Rezultati so pokazali, da je v urbanih conah mogoče več kot 80 odstotkov časa voziti brez izpustov škodljivih emisij.

Zasluga za te izjemne rezultate gre predvsem arhitekturi Toyota Hybrid System, ki združuje značilnosti električnega avtomobila in učinkovitega pogona prek motorja z notranjim izgorevanjem.

Toyotina četrta generacija hibridne tehnologije bo prvič na voljo prav pri novem Yarisu. 1,5-litrski pogonski sklop Hybrid Dynamic Force je bil razvit na podlagi večjega 2,0-litrskega sistema, ki je že vgrajen v modele Corolla, RAV4 in Camry.

Hibridni sistem sestavlja 1,5-litrski tricilindrski bencinski motor Atkinsonovega cikla, ki ga podobno kot 2,0- in 2,5-litrski različici odlikujeta izjemna učinkovitost in ekonomičnost. Motor se ponaša z najhitrejšim izgorevanjem na svetu, kar se kaže predvsem pri majhni porabi pri nizkih obratih. Poleg tega je motor zasnovan s posebnim modulom, ki zmanjšuje vibracije in hrup.

Za 40 odstotkov boljša je tudi termična učinkovitost, ki je boljša tudi od dizelskih motorjev. Rezultat tega so tudi 20 odstotkov manjše emisije CO2. Poleg tega je skupna učinkovitost motorja boljša za kar 15 odstotkov, kar zagotavlja večjo moč, boljšo samozavest in bolj naraven občutek pri vožnji.

Sistem ponuja tudi novo litij-ionsko baterijo, katere večja moč omogoča boljši pospešek avtomobila. Poleg tega je baterija kar za 27 odstotkov lažja od baterije v prejšnjem modelu.

Poleg hibridnega pogonskega sklopa bo novi Yaris na določenih trgih na voljo tudi z 1,5-litrskim in 1,0-litrskim tricilindrskim motorjem. Več podrobnosti o teh dveh motorjih bo znanih v prihodnjih mesecih.

Nova stopnja asistenčnih sistemov v kompaktnem avtomobilu

• Zasnovan za naziv najbolj varnega kompaktnega avtomobila na svetu.
• Izjemne varnostne zmogljivosti novega sistema Toyota Safety Sense.
• Prva sredinska zračna blazina na svetu.

Novi Yaris je zasnovan tudi z namenom, da postane najbolj varen kompaktni avtomobil na svetu. Ponuja namreč nove napredne varnostne tehnologije, ki bodo povečevale varnost njegovih uporabnikov pri vsakodnevni vožnji. Paket naprednih asistenčnih sistemov med drugim ponuja pametni prilagodljivi tempomat in pomoč pri ohranjanju voznega pasu, ki bosta del standardne opreme vsakega novega Yarisa.

Poleg asistenčnih sistemov Yaris zagotavlja še dodatno izboljšano zaščito potnikov, ki bo ustrezala novim varnostnim standardom, ki bodo začeli veljati leta 2020. Izboljšana bo varnost v primeru bočnega trka. Poleg tega bo Yaris sploh prvi avtomobil kompaktnega razreda, ki bo opremljen s sredinsko zračno blazino.

Več podrobnosti o aktivni in pasivni varnosti novega Yarisa bo znanih v prihodnjih mesecih.

YARIS – inovativna Evropska zgodba o uspehu

Yaris je v svojem bistvu evropska uspešnica. Gre namreč za model, ki ima odličen sloves in ki ga že od nekdaj poganjajo najnovejše inovacije.

Že prvi Yaris, ki je bil predstavljen leta 2000, je naredil imeniten vtis, saj je bil nagrajen z nazivom evropski avto leta, poleg tega pa je bil nagrajen tudi njegov pogonski sklop, ki je bil razglašen za motor leta.

Yaris je tudi prvi Toyotin model, ki je bil zasnovan za specifične potrebe evropskih kupcev. Že vse od leta 2001 ga proizvajajo v Toyotini tovarni v Valenciennesu v Franciji.

Drugi generaciji Yarisa, ki je bila predstavljena leta 2005, je pripadla čast, da je postala prvi avtomobil segmenta B, ki je bil nagrajen s petimi zvezdicami na varnostnem testu Euro NCAP. Poleg tega je bil prvi avtomobil svojega razreda, v katerega so namestili varnostno blazino za voznikova kolena.

Tretja generacija Yarisa, ki je luč sveta ugledala leta 2012, je bila prvi avtomobil svojega segmenta, ki je bila na voljo tudi v samopolnilni hibridni različici. S tem je Yaris postavil nove standarde majhne porabe goriva in nizkih emisij CO2.

Leta 2017 je Toyota po večletni odsotnosti spet vstopila v svet relija in na seriji WRC nastopila z dirkaškim Yarisom WRC. Ta model je bil tudi navdih za nastanek cestne različice Yarisa GRMN. Omejena serija teh avtomobilov, ki so nastali na podlagi dolgoletnih izkušenj inženirjev in razvojnikov ekipe TOYOTA GAZOO Racing, je bila tako rekoč takoj razprodana.

Zaradi vseh naštetih inovacij je Yaris rasel iz generacije v generacijo. V Evropi so jih do zdaj prodali več kot 4 milijone, od tega jih več kot pol milijona poganja hibridni pogon.

Četrta generacija Yarisa v manjše avtomobile prinaša platformo GA-B, kar je tudi svojevrsten mejnik. Avtomobil se ponaša z izboljšano vozno dinamiko, udobjem pri vožnji, odličnim krmiljenjem, povečano varnostjo in atraktivnim videzom.

Zaradi prednosti, ki jih prinaša novi 1,5-litrski pogonski sklop Hybrid Dynamic Force četrte generacije pa ponuja izjemno energijsko učinkovitost, majhno porabo goriva in nizke emisije, hkrati pa zagotavlja več moči in odzivnosti.

Podobno kot vse prejšnje generacije bo tudi novi Yaris nastajal v Evropi. Toyota je investirala več kot 300 milijonov evrov v posodobitev svoje tovarne v Franciji, ki po novem omogoča tudi produkcijo vozil na osnovi platforme GA-B.