1. Novice in dogodki Toyota
  2. 15 million hybrids
Izberite

Globalna prodaja hibridov Toyota je presegla magično mejo 15 milijonov

• Toyota je kot pionir in postavljalec standardov hibridne tehnologije dosegla simbolični mejnik 15 milijonov prodanih hibridnih vozil. Ikonični model Toyota Prius, ki so ga začeli izdelovati leta 1997, velja za prvi serijski avtomobil na hibridni pogon na svetu.

• Toyota po svetu trenutno ponuja 44 modelov različnih velikosti in karoserijskih izvedenk. Toyota je z uvedbo hibridnih tehnologij že do sedaj prihranila več kot 120 milijonov ton emisij ogljikovega dioksida.

• Na evropskih trgih je Toyota prodala več kot 2,8 milijona avtomobilov na hibridni pogon. Poleg tega ji v sklopu evropskih ciljev za zmanjševanje emisij v letih 2020 in 2021 pripada vodilno mesto.

• Toyota s svojo hibridno tehnologijo voznikom omogoča, da več kot 50 % svojih poti prevozijo v brezemisijskem načinu, s čimer izdatno pripomorejo k zmanjševanju kakovosti zraka v urbanih okoljih.

Toyota je leta 1997 z modelom Prius, ki velja za prvi serijsko proizvedeni avtomobil na hibridni pogon, predstavila svojo okolju prijazno vizionarsko pogonsko alternativo. V dobrih dvajsetih letih se je njihovo razmišljanje izkazalo za pravilno in uspešno. Med številnimi dokazi je tudi petnajst-milijonti avtomobil na hibridni pogon, ki je pred časom pripeljal s proizvodnega traku. V Evropi je na voljo 19 različnih električno hibridnih modelov znamk Toyota in Lexus, skupna prodaja pa je presegla 2,8 milijona. Na vseh evropskih trgih delež hibridov predstavlja 52 odstotkov, na zahodno-evropskih trgih pa celo 63 odstotkov.

Na svetovni ravni je na voljo kar 44 različnih modelov in karoserijskih različic znamk Toyota in Lexus, kar dokazuje, da je japonska znamka z uvedbo hibridnih tehnologij zadela v polno in postavila temelje množični elektrifikaciji.

Toyota je imela že pred 25 leti vizijo avtomobila, s katerim bi zmanjšali količino toplogrednih plinov in drugih škodljivih snovi v ozračju. Takrat so pod vodstvom inženirja Takešija Učijamade začeli razvijati prvo generacijo legendarnega modela Prius, ki je luč sveta ugledal leta 1997, kar je sovpadalo s časom podpisa Kjotskega okoljskega protokola. Sedaj po svetu vozi že več kot 15 milijonov vozil na hibridni pogon znamke Toyota, s čimer je bilo v primerjavi z avtomobili z motorji z notranjim izgorevanjem prihranjenih več kot 120 milijonov ton emisij ogljikovega dioksida.

Korporacija Toyota si je z uvedbo hibridnega pogona želela pridobiti vodilni položaj v svetu okolju prijaznih vozil, predvsem pa se je zavedala vedno večjih emisijskih omejitev, ki so jih začeli uvajati po vsem svetu.

"Hibridnim tehnologijam se lahko zahvalimo, da smo na dobri poti proti zadostitvi pogojem evropske regulative za leti 2020 in 2021, ki predvideva povprečne emisije posamezne znamke pri 95 gramih na kilometer. Hkrati pa se zavedamo, da ima Evropa najbolj stroga emisijska pravila na svetu. Naši hibridi so izjemno učinkoviti in so v mestnih središčih zmožni večino poti prevoziti v brezemisijskem načinu," pravi Matt Harrison, podpredsednik Toyota Motor Europe (TME).

Povpraševanje po vozilih na hibridni pogon se ves čas povečuje. Toyota pa po zaslugi svoje nove globalne arhitekture TNGA uspešno združuje najbolj sodobno tehnologijo z atraktivnim oblikovanjem. Trenutno je na voljo že četrta generacija hibrinega sistema Toyota, ki je še bolj učinkovita in ponuja še nižje emisije CO2 in porabo goriva. Danes so avtomobili na hibridni pogon znamke Toyota dostopni, učinkoviti in prijazni tako do uporabnika kot do okolja.

Hibridi predstavljajo pot do baterijskih električnih vozil in vozil na gorivne celice

Inženirji in razvojniki znamke Toyota so prepričani, da so hibridna električna vozila zelo pomemben sestavni del mešanice elektrificiranih vozil prihodnosti. Seveda jim pri tem pomagajo več kot 20-letne bogate izkušnje pri razvijanju hibridnih tehnologij. Toyota bo tudi v prihodnosti razvijala različna elektrificirana vozila, s katerimi bo še dodatno pripomogla k zmanjševanju škodljivih emisij v ozračju. Predvsem pa se Toyota zaveda, da v prihodnosti ne bo enega samega prevladujočega pogonskega sklopa, temveč bodo imeli svoje vloge hibridi, priključni hibridi, električna vozila in vozila na gorivne celice.

"Največ se še vedno ukvarjamo z izboljševanjem zmogljivosti baterij in zmanjševanjem stroškov proizvodnje baterijskih električnih vozil. A medtem ko pospešeno razvijamo električna vozila in vozila na gorivne celice, še vedno izboljšujemo tudi naša hibridna električna vozila," pravi Šigeki Teraši, eden izmed vodilnih mož Toyota Motor Corporation (TMC).

Do leta 2025 Toyota na evropskih trgih načrtuje predstavitev 40 novih elektrificiranih modelov, med katerimi bo tudi 10 brezemisijskih vozil. V tem času bodo hibridna električna vozila še vedno ostala najpomembnejša pogonska alternativa. Z njimi si bodo še naprej prizadevali k trajnosti in zmanjševanju vpliva škodljivih snovi na okolje, kar je bil nenazadnje tudi ultimativni cilj pred več kot dvema desetletjema, ko je na cesto pripeljal prvi Prius.