Brezplačno preizkusite
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto
Poiščite Toyota partnerja

Toyota Motosport GmbH

se vrača v svetovno prvenstvo v reliju

Družba TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) se bo leta 2017 vrnila v svetovno prvenstvo v reliju (WRC) pod okriljem zveze FIA, in sicer z avtomobilom, ki ga bodo v celoti razvili in izdelali v svojem tehničnem središču v Kölnu.

V naslednjih dveh letih bo družba TMG nadaljevala testiranja Yarisa WRC in ga pripravila na vrnitev v serijo, v kateri so v devetdesetih letih osvojili štiri naslove prvaka med vozniki in tri naslove prvaka med konstruktorji.
Akio Toyoda, predsednik družbe TOYOTA Motor Corporation, je današnjo novico naznanil na tiskovni konferenci v Tokiu, kjer so Yaris WRC s svojimi značilnimi barvami prvič predstavili javnosti.
Yaris WRC je že prestal predhodna testiranja na asfaltnih in makadamskih etapah po vsej Evropi in rezultati bodo v naslednjih mesecih služili kot obetavna osnova za nadaljnji razvoj.
/
V avtomobilu se skriva 1,6-litrski motor s turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgom, ki razvije 300 konjskih moči, Yarisova šasija pa je rezultat naprednih simulacij, testiranj in proizvodnih metod.
S potrditvijo uradnega programa WRC bodo povečali število inženirjev, ki sodelujejo pri razvoju in delovanju avtomobila.
Številni mladi vozniki so že preizkusili avtomobil in 27-letni Francoz Eric Camilli je prvi izbran član programa za razvoj mladih voznikov, ki so ga osnovali z namenom razvoja TOYOTINIH bodočih zvezdnikov relija.
/
Eric bo nosilec razvojnega programa skupaj z lanskim zmagovalcem relija po Korziki Stéphanom Sarrazinom, ki za TOYOTO dirka tudi v svetovnem prvenstvu vzdržljivostnih dirk pod okriljem zveze FIA, in Sebastianom Lindholmom.
Program testiranj bo vključeval več prizorišč serije WRC po Evropi na različnih podlagah. Pridobljene izkušnje bodo pomagale TOYOTI pri pripravi avtomobila za sezono 2017, v kateri naj bi uvedli spremembe tehničnih predpisov.
Yaris WRC sledi bleščeči tradiciji TOYOTINIH avtomobilov, ki so ponesli ime znamke v serijo WRC, in ko bo leta 2017 debitiral na dirkah, bosta minili že skoraj dve desetletji od zadnjega Toyotinega nastopa na reliju za svetovno prvenstvo leta 1999.
/
Sezona 1999 je pomenila konec 25-letnega udejstvovanja v reliju za družbo TMG, ki je svojo zgodbo začela pod imenom Andersson Motorsport GmbH, po ustanovitelju družbe Oveju Anderssonu, v seriji WRC pa so nastopali z moštvom TOYOTA Team Europe.
V tem obdobju so dosegli 43 zmag s kultnimi avtomobili, kot so bili Celica Twincam Turbo in GT-Four ter Corolla WRC, za volani katerih so sedele dirkaške legende, kot so Carlos Sainz, Juha Kankkunen in Didier Auriol.
Družba TMG se je v svet relija vrnila že lani s predstavitvijo modela GT86 CS-R3, ki je ustrezal predpisom za nastopanje v kategoriji R3 pod okriljem zveze FIA.
/
Video

Jošiaki Kinošita, predsednik družbe TMG:»V veliko čast si štejemo, da bomo lahko ime TOYOTA vrnili v svetovno prvenstvo v reliju in hkrati nadaljevali svoje udejstvovanje v svetovnem prvenstvu vzdržljivostnih dirk. Sočasno vzdrževanje dveh motošportnih programov predstavlja izziv, a verjamemo, da imamo dovolj strokovnega znanja in vztrajnosti, da nam uspe. Do vrnitve v serijo WRC nas čaka še veliko dela, toda podpora družbe TOYOTA Motor Corporation in predsednika Akia Toyode predstavlja veliko spodbudo. Veselimo se naslednjih korakov z obsežnim razvojnim načrtom in razvojnim programom za mlade voznike. To je vznemirljivo obdobje in z veseljem pričakujemo ta novi izziv.«
Tehnični podatki Yarisa WRC (šasija)
 • Tip: Jeklena karoserija
 • Zavore: Koluti s premerom 300 mm na makadamu in premerom 355 mm na asfaltu
 • Platišča: 7 x 15" na makadamu, 8 x 18" na asfaltu
 • Pnevmatike: Michelin
 • Dolžina: 3910 mm
 • Širina: 1820 mm 
Tehnični podatki Yarisa WRC (motor)
 • Prostornina motorja: 1,6 litra
 • Tip: Vrstni štirivaljnik
 • Neposredni vbrizg: Do 200 barov
 • Gorivo: Bencin
 • Tlak v turbopolnilniku: 2,5 bara absolutni (maksimalni)
 • Omejevalnik zraka: 33 mm
 • Moč: Pribl. 300 KM (pri 6000 vrt./min)
 • Navor: 420 Nm
 • Najv. št. vrt.: 8500 vrt./min
 • Menjalnik: Šeststopenjski sekvenčni
 • Sklopka: ZF Sachs
Več o TOYOTA Motorsport GmbH
TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) ima od leta 1979 sedež v Kölnu v Nemčiji, svoj sloves v svetovnem prvenstvu v reliju pa so si priborili s štirimi naslovi svetovnega prvaka med dirkači in tremi naslovi med konstruktorji, ki so jih dosegli med dolgoletnim sodelovanjem. TMG je bil tudi dom TOYOTINIH moštev na dirkah 24 ur Le Mansa, in v seriji Formula 1, trenutno pa skrbi za moštvo TOYOTA Racing, ki nastopa v svetovnem prvenstvu vzdržljivostnih dirk. V letu 2014 je družba TMG osvojila naslova svetovnega prvaka med vozniki in konstruktorji. Od leta 2009 je TMG vodilni ponudnik inženirskih storitev.

Preberite več

Herojske nočne vožnje za dober namen Herojske nočne vožnje za dober namen Prometna varnost je tematika, ki se tiče nas vseh, in to so od besed k dejanjem dokazali zaposleni podjetja Toyota Adria. Na direktorsko prakso s Toyoto Prius Na direktorsko prakso s Toyoto Prius Vodilna agencija za iskanje in selekcijo kadra na slovenskem trgu Adecco Slovenija vsako leto organizira študentsko prakso CEO za en mesec. Herojske nočne vožnje za dober namen Herojske nočne vožnje za dober namen Prometna varnost je tematika, ki se tiče nas vseh, in to so od besed k dejanjem dokazali zaposleni podjetja Toyota Adria. ČLOVEK ČLOVEKU SOPOTNIK ČLOVEK ČLOVEKU SOPOTNIK Toyota Slovenija je sklenila sodelovanje z Zavodom za medgeneracijsko sodelovanje Sopotniki, v sklopu katerega želijo pomagati pri zagotavljanju mobilnosti starostnikov. Za začetek plemenite pobude so gospo Marijo Žgavec iz Idirje peljali na izlet na Bled, nato pa še na obisk k vnukinji.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.