Brezplačno preizkusite
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto
Poiščite Toyota partnerja

Toyota Motosport GmbH

se vrača v svetovno prvenstvo v reliju

Družba TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) se bo leta 2017 vrnila v svetovno prvenstvo v reliju (WRC) pod okriljem zveze FIA, in sicer z avtomobilom, ki ga bodo v celoti razvili in izdelali v svojem tehničnem središču v Kölnu.

V naslednjih dveh letih bo družba TMG nadaljevala testiranja Yarisa WRC in ga pripravila na vrnitev v serijo, v kateri so v devetdesetih letih osvojili štiri naslove prvaka med vozniki in tri naslove prvaka med konstruktorji.
Akio Toyoda, predsednik družbe TOYOTA Motor Corporation, je današnjo novico naznanil na tiskovni konferenci v Tokiu, kjer so Yaris WRC s svojimi značilnimi barvami prvič predstavili javnosti.
Yaris WRC je že prestal predhodna testiranja na asfaltnih in makadamskih etapah po vsej Evropi in rezultati bodo v naslednjih mesecih služili kot obetavna osnova za nadaljnji razvoj.
/
V avtomobilu se skriva 1,6-litrski motor s turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgom, ki razvije 300 konjskih moči, Yarisova šasija pa je rezultat naprednih simulacij, testiranj in proizvodnih metod.
S potrditvijo uradnega programa WRC bodo povečali število inženirjev, ki sodelujejo pri razvoju in delovanju avtomobila.
Številni mladi vozniki so že preizkusili avtomobil in 27-letni Francoz Eric Camilli je prvi izbran član programa za razvoj mladih voznikov, ki so ga osnovali z namenom razvoja TOYOTINIH bodočih zvezdnikov relija.
/
Eric bo nosilec razvojnega programa skupaj z lanskim zmagovalcem relija po Korziki Stéphanom Sarrazinom, ki za TOYOTO dirka tudi v svetovnem prvenstvu vzdržljivostnih dirk pod okriljem zveze FIA, in Sebastianom Lindholmom.
Program testiranj bo vključeval več prizorišč serije WRC po Evropi na različnih podlagah. Pridobljene izkušnje bodo pomagale TOYOTI pri pripravi avtomobila za sezono 2017, v kateri naj bi uvedli spremembe tehničnih predpisov.
Yaris WRC sledi bleščeči tradiciji TOYOTINIH avtomobilov, ki so ponesli ime znamke v serijo WRC, in ko bo leta 2017 debitiral na dirkah, bosta minili že skoraj dve desetletji od zadnjega Toyotinega nastopa na reliju za svetovno prvenstvo leta 1999.
/
Sezona 1999 je pomenila konec 25-letnega udejstvovanja v reliju za družbo TMG, ki je svojo zgodbo začela pod imenom Andersson Motorsport GmbH, po ustanovitelju družbe Oveju Anderssonu, v seriji WRC pa so nastopali z moštvom TOYOTA Team Europe.
V tem obdobju so dosegli 43 zmag s kultnimi avtomobili, kot so bili Celica Twincam Turbo in GT-Four ter Corolla WRC, za volani katerih so sedele dirkaške legende, kot so Carlos Sainz, Juha Kankkunen in Didier Auriol.
Družba TMG se je v svet relija vrnila že lani s predstavitvijo modela GT86 CS-R3, ki je ustrezal predpisom za nastopanje v kategoriji R3 pod okriljem zveze FIA.
/
Video

Jošiaki Kinošita, predsednik družbe TMG:»V veliko čast si štejemo, da bomo lahko ime TOYOTA vrnili v svetovno prvenstvo v reliju in hkrati nadaljevali svoje udejstvovanje v svetovnem prvenstvu vzdržljivostnih dirk. Sočasno vzdrževanje dveh motošportnih programov predstavlja izziv, a verjamemo, da imamo dovolj strokovnega znanja in vztrajnosti, da nam uspe. Do vrnitve v serijo WRC nas čaka še veliko dela, toda podpora družbe TOYOTA Motor Corporation in predsednika Akia Toyode predstavlja veliko spodbudo. Veselimo se naslednjih korakov z obsežnim razvojnim načrtom in razvojnim programom za mlade voznike. To je vznemirljivo obdobje in z veseljem pričakujemo ta novi izziv.«
Tehnični podatki Yarisa WRC (šasija)
 • Tip: Jeklena karoserija
 • Zavore: Koluti s premerom 300 mm na makadamu in premerom 355 mm na asfaltu
 • Platišča: 7 x 15" na makadamu, 8 x 18" na asfaltu
 • Pnevmatike: Michelin
 • Dolžina: 3910 mm
 • Širina: 1820 mm 
Tehnični podatki Yarisa WRC (motor)
 • Prostornina motorja: 1,6 litra
 • Tip: Vrstni štirivaljnik
 • Neposredni vbrizg: Do 200 barov
 • Gorivo: Bencin
 • Tlak v turbopolnilniku: 2,5 bara absolutni (maksimalni)
 • Omejevalnik zraka: 33 mm
 • Moč: Pribl. 300 KM (pri 6000 vrt./min)
 • Navor: 420 Nm
 • Najv. št. vrt.: 8500 vrt./min
 • Menjalnik: Šeststopenjski sekvenčni
 • Sklopka: ZF Sachs
Več o TOYOTA Motorsport GmbH
TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) ima od leta 1979 sedež v Kölnu v Nemčiji, svoj sloves v svetovnem prvenstvu v reliju pa so si priborili s štirimi naslovi svetovnega prvaka med dirkači in tremi naslovi med konstruktorji, ki so jih dosegli med dolgoletnim sodelovanjem. TMG je bil tudi dom TOYOTINIH moštev na dirkah 24 ur Le Mansa, in v seriji Formula 1, trenutno pa skrbi za moštvo TOYOTA Racing, ki nastopa v svetovnem prvenstvu vzdržljivostnih dirk. V letu 2014 je družba TMG osvojila naslova svetovnega prvaka med vozniki in konstruktorji. Od leta 2009 je TMG vodilni ponudnik inženirskih storitev.

Preberite več

Pravila nagradne igre Toyota za avtomobilske navdušence Pravila nagradne igre Toyota za avtomobilske navdušence Nagradna igra ne deluje v povezavi s Facebookom in ni v nobenem primeru sponzorirana, podprta ali organizirana s strani Facebooka. GR YARIS: avtomobil, ki izvira iz reli serije WRC. GR YARIS: avtomobil, ki izvira iz reli serije WRC. Leta 2015 so pri korporaciji Toyota napovedali, da se po dolgoletni odsotnosti spet vračajo v reli serijo WRC. Toyota Mirai za papeža Frančiška Toyota Mirai za papeža Frančiška Papež Frančišek je v zadnjem času v dar dobil kar nekaj dragih avtomobilov. Večino od njih so prodali na dražbah, izkupiček pa podarili v dobrodelne namene. A posebej zanj prirejeno različico modela Mirai, ki ga poganjajo gorivne celice, čaka drugačna usoda. Prodajni rezultati Toyota Motor Europe v prvih devetih mesecih leta 2020 Prodajni rezultati Toyota Motor Europe v prvih devetih mesecih leta 2020 Toyota Motor Europe je v mesecih med januarjem in septembrom 2020 prodala 715.081 vozil.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.