Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Sedem Toyotinih proizvodov

ki jih niste poznali

Katere inovativne ne avtomobilske proizvode še izdelujejo pri Toyoti po vsem svetu? V nadaljevanju je sedem zanimivih.

1. Plovila
Toyota je v svet morskih plovil vstopila leta 1997 z modelom Ponam-28. Vsa Toyotina plovila imajo morski rabi prilagojene avtomobilske motorje. Če ste to že vedeli, si lahko čestitate.

Najnovejša oceanska ponudba – Ponam-31 – predstavlja nov razred plovil, športno uporabno jahto. 9,5 metra dolgo plovilo, ki je opremljeno z dvema trilitrskima dizelskima motorjema z
neposrednim vbrizgom, ki so ju vzeli iz modela Land Cruiser Prado, ima na krovu dovolj prostora za 12 ljudi in na Japonskem stane 29.700.000 jenov, kar je okrog 215.000 evrov.
/
2. Roboti
Od leta 2011 družba Toyota Motor Corporation izvaja program "Partner Robot". Program je razdeljen v štiri kategorije – zdravstvena in socialna pomoč, mobilnostna pomoč, življenjska pomoč in delovna pomoč. V okviru programa so izdelali serijo robotov, vključno z robotoma, ki pomagata pri učenju hoje oziroma ravnotežja. Njun namen je pomagati poškodovanim bolnišničnim pacientom pri rehabilitaciji.
Poleg tega je Toyota razvila program za prepoznavanje človeških obrazov za ljubkega 34 cm visokega robota z imenom Kirobo, ki je avgusta 2013 postal prvi robot, ki je spregovoril v vesolju. Pridružil se je astronavtu Kochiju Wakati iz japonske agencije za raziskovanje vesolja (JAXA) in se iz japonskega vesoljskega centra Tanegashima podal v orbito. V vesolju je Kirobo izrekel naslednje besede: »21. avgusta 2013 je robot naredil majhen korak proti svetlejši prihodnosti za vse.«
/
3. Hiše
Dobri poznavalci Toyote morda že vedo, da Toyota gradi hiše, a morda bi bili presenečeni, ko bi ugotovili, da to počnejo že od leta 1975. V skladu z mantro "Resnično želeti izboljšati japonske domove" so pri Toyoti začeli eksperimentirati z opeko in malto, ko so zgradili vrsto samostojnih stanovanjskih objektov in pri tem uporabili več različnih gradbenih metod. 
Pozneje so ta gradbena dela vključevala tudi stanovanjske bloke in najemniška stanovanja. Leta 2003 je bila ustanovljena skupina Toyota Housing Group, ki je s poslovanjem začela januarja 2004.
 
Danes Toyota zgradi približno 15.000 domov letno. Na zgornji fotografiji je moderno domovanje, opremljeno s sončnimi celicami in napajalnimi točkami za električna vozila. Nahaja se v enem od dveh ekoloških mest ("Ecoful Towns") v bližini mesta Toyota v Tokiu. V obeh mestih so zgradili 67 podobnih stavb, ki naj bi ponazarjale, kako bo videti trajnostna prihodnost. Oktobra lani so nepremičnine v teh mestih začeli prodajati po okrog 400.000 evrov.
/
4. Viličar in ročni viličar
Družba Toyota Material Handling UK proizvaja viličarje in ročne viličarje v treh evropskih tovarnah v Franciji, Italiji in na Švedskem. Toyotini viličarji in njihove izvedenke so pobrale kopico nagrad za dizajn - leta 2014 je lahki vlečni traktor BT Movit serije N osvojil nagrado Mednarodnega foruma (iF) za oblikovanje izdelkov.
Toyotini viličarji so po vsem svetu znani po tem, da so opremljeni z intuitivnimi tehnologijami, kot je Toyotin sistem aktivne stabilnosti (SAS), ki izboljša stabilnost viličarja. Družba Toyota Material Handling UK je del Toyota Industries Corporation (TICO), ki deluje v štirih poslovnih sektorjih: industrija motornih vozil, rokovanje s sredstvi, stroji za tekstilno industrijo in elektronika. 
 
Korporacijo Toyota Industries je leta 1926 ustanovil Sakichi Toyoda, čigar samodejne statve so korenito spremenile japonsko tekstilno industrijo.
/
5. Šivalni stroji
V svetu galanterije je Toyota en "šiv" pred konkurenco. Toyota proizvaja šivalne stroje od leta 1946 in prvi Toyotin šivalni stroj so izdelali pod vodstvom ustanovitelja družbe Toyota Motor
Corporation, Kiichira Toyode. Njegova filozofija je bila, da mora biti vsak stroj "funkcionalen in lep". 
 
Danes lahko Toyotin šivalni stroj kupite neposredno od družbe Toyota Home Sewing, njihove cene pa se gibljejo od 125 evrov navzgor. Naprodaj so tudi v večini večjih prodajaln z električnimi pripomočki.
/
6. Avtobusi
Toyota že od leta 1969 izdeluje avtobus Coaster. Tako kot Corolla, Land Cruiser in Hilux je tudi Coaster steber Toyotinega globalnega uspeha in pomemben del njene dediščine. Sodobno
različico - na voljo s hibridnim pogonom - lahko danes vidimo po vsem svetu, od Hongkonga in Kitajske do Bolivije in Paname.
/
7. Kode QR
Denso-wave Inc. je hčerinsko podjetje družbe Toyota Motor Corporation in si od leta 1994 lasti zasluge za "hitro odzivno kodo" (QR). Kodo so prvotno razvili za lažje vodenje zaloge avtomobilskih delov v tovarnah Denso. Običajno so uporabljali tradicionalne črtne kode, ko pa se je pojavila potreba po tem, da bi kode vsebovale več informacij na omejenem prostoru, so v podjetju DENSO leta 1992 določili ekipo strokovnjakov, ki bi razvila novo kodo.
Dve leti pozneje smo dobili hitro odzivno kodo. Ker so v hitro odzivni kodi informacije zapisane tako v navpični kot v vodoravni smeri, je mogoče v njej shraniti neprimerljivo več podatkov kot v črtni kodi - v eni hitro odzivni kodi je lahko zapisanih več kot 7000 številskih znakov. 
 
Če se sprašujete, od kod vam je znano ime Denso, vam zaupamo, da ste ga najbrž videli zapisanega na bokih Toyotinih hibridnih vzdržljivostnih dirkalnikov TS030 in TS040, za katera ta družba izdeluje električne komponente.
/

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.