Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

5600 patentov je na voljo

za prosto uporabo

Više od 5.600 patenata vezanih uz gorive ćelije postaju dostupni javnosti.

  • Več kot 5600 patentov s področja gorivnih celic in sorodnih področij je na voljo za prosto uporabo
  • Med njimi so tudi patenti, ki se nanašajo na vodilno tehnologijo gorivnih celic in so jih uporabili v novem vozilu Toyota Mirai
Toyota odpira vrata vodikovi prihodnosti, saj je konkurenci brezplačno dovolila uporabo več tisoč patentov s področja gorivnih celic. Novico so objavili 5. januarja 2015 na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu. S svojo pobudo želijo pri Toyoti spodbuditi razvoj in svetu predstaviti inovativno tehnologijo gorivnih celic.
Toyota bo dovolila prosto uporabo približno 5680 globalnih patentov s področja gorivnih celic, vključno s ključnimi tehnologijami, ki so jih razvili za novo Toyotino vozilo Mirai. Na seznamu je približno 1970 patentov, povezanih s skladi gorivnih celic, 290 patentov, povezanih z vodikovimi jeklenkami pod visokim pritiskom, 3350 patentov, povezanih s programsko opremo za nadzor gorivnih celic, in 70 patentov s področja proizvodnje in dobave vodika.

Video

»Pri Toyoti verjamemo v to, da lahko s skupnimi dobrimi zamislimi dosežemo veliko,« je dejal Bob Carter, višji podpredsednik oddelka za avtomobilizem pri družbi Toyota Motor Sales, USA Inc. »Vozila na gorivne celice prve generacije, ki bodo na ceste zapeljala med letoma 2015 in 2020, bodo odigrala ključno vlogo in zahtevala usklajeno in neobičajno sodelovanje med avtomobilskimi proizvajalci, vladami, upravnimi organi, akademskimi krogi in dobavitelji energije. Z odpravo tradicionalnih poslovnih ovir lahko pospešimo razvoj novih tehnologij in hitreje, učinkoviteje in na varčnejši način dosežemo prihodnost mobilnosti.«
Bob Carter, višji podpredsednik oddelka za avtomobilizem pri družbi Toyota Motor Sales, USA Inc. pove: »G. Ford je imel prav. Bencin je bil glavno pogonsko gorivo prvih 100 let po rojstvu avtomobila.«
Patenti s področja vodikovih gorivnih celic bodo na voljo avtomobilskim proizvajalcem, ki bodo izdelovali in prodajali vozila na gorivne celice, dobaviteljem nadomestnih delov za gorivne celice in energetskim družbam, ki bodo vzpostavile in upravljale omrežje napajalnih postaj.
/
Patenti s področja vozil na gorivne celice bodo brezplačno na voljo do konca leta 2020. Patenti s področja proizvodnje in dobave vodika bodo na voljo za nedoločen čas. V okviru dogovora o licenciranju bo Toyota druge družbe prosila, naj na enak način s Toyoto brezplačno delijo svoje patente, povezane z gorivnimi celicami, vendar tega od njih ne bo zahtevala.
Pri Toyoti smo vedno imeli odprto politiko glede uporabe intelektualne lastnine, ki je omogočala licenciranje patentov tretjim osebam, ki so zanje plačale ustrezno uporabnino. S tem, ko dovolimo brezplačno uporabo patentov s področja vozil na gorivne celice, smo naredili korak dlje, saj skušamo spodbuditi vsesplošno uporabo vozil s pogonom na gorivne celice in aktivno prispevati k uresničevanju družbe na osnovi vodika.
/
Upamo, da bomo s tem dejanjem pripomogli k osveščanju podjetij, da moramo sodelovati in ne tekmovati, če želimo popularizirati družbeno pomembne tehnologije in izdelke, ki bodo dvignili priljubljenost vozil na gorivne celice.

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.