Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Toyota Mirai:

inovacija desetletja

Toyota Mirai je najbolj izstopajoča inovacija zadnjega desetletja: vozilo na gorivne celice je pristalo na vrhu lestvice stotih najpomembnejših avtomobilskih inovacij nemškega inštituta CAM (Center of Automotive Management).

  • V nemškem inštitutu CAM (Center of Automotive Management) so izbrali sto revolucionarnih avtomobilskih inovacij.
  • Med več kot 8000 inovacijami s področja avtomobilske industrije v zadnjem desetletju so za najboljšo izbrali vozilo na gorivne celice.
  • Toyotin priključni hibridni Prius, prodajo katerega so začeli leta 2012, je pristal na tretjem mestu.
V naslednjih tednih naj bi prvi evropski kupci v Nemčiji, na Danskem in v Združenem kraljestvu prejeli svoje limuzine na vodikov pogon brez izpustov, ki bodo naznanile novo obdobje v avtomobilskem svetu, kot ga poznamo.
Ekipa inštituta CAM s sedežem v kraju Bergisch Gladbach, ki jo vodi prof. dr. Stefan Bratzel, je podrobno proučila več kot 8000 inovacij med letoma 2005 in 2015. Te so nato razvrstili po tem, kako pomembne so za svoj trg in panogo, ocenili pa so tudi njihovo inovativnost.
/
Zmagala je prva limuzina na vodikov pogon serijske proizvodnje, ki bo na voljo javnosti. Vodik se v skladu gorivnih celic pretvori v električno energijo, ki poganja elektromotor s 114 kW/155 KM moči.
Vozila na gorivne celice ne izpuščajo strupenih snovi v ozračje, saj med vožnjo oddajajo zgolj vodo. Zlahka jih je mogoče uporabljati kot običajna vozila, saj so po zaslugi svoje avtonomije in časa polnjenja sposobna dolgih voženj, primerljivih z vožnjami avtomobilov z bencinskim motorjem.
/
Tudi Toyotin priključni hibridni Prius je med zmagovalci raziskave inštituta CAM in pionir na svojem področju: prvi priključni hibridni avtomobil serijske proizvodnje, ki omogoča napajanje prek običajne električne vtičnice, porabi poleg 5,2 kW/h elektrike samo 2,1 litra goriva na 100 kilometrov, kar pomeni, da na kilometer vožnje v ozračje izpusti samo 49 gramov CO2.
 V razvrstitvi stotih najpomembnejših inovacij je to zadostovalo za tretje mesto.
/
* Če želite izvedeti več o inštitutu CAM (Center of Automotive Management), kliknite tukaj.

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.