Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Dva Guinnessova rekorda™

za Kiroba

Z dvema Guinnessovima svetovnima rekordoma so nagradili Kiroba, robotskega astronavta, ki so ga v skupnem raziskovalnem projektu razvili v družbah Dentsu Inc., Robo Garage Co., Ltd., Toyota Motor Corporation, v raziskovalnem centru za napredno znanost in tehnologijo univerze v Tokiu ter v Japonski vesoljski agenciji (JAXA).

Kirobo je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispel 10. avgusta 2013 in tam preživel osemnajst mesecev, opravil prvi vesoljski pogovor med robotom in človekom (astronavtom Japonske vesoljske agencije Koičijem Wakato) v zgodovini ter opravil raziskave za prihodnost, v kateri bodo ljudje sobivali z roboti.
10. februarja se je Kirobo s tovornim vesoljskim plovilom CRS-5 Dragon družbe SpaceX varno vrnil na Zemljo, natančneje v Tihi ocean nedaleč od kalifornijske obale, nato pa so ga 12. marca vrnili na Japonsko. Kirobove prve besede po vrnitvi domov so bile: »Od tam zgoraj je Zemlja videti kot modra svetleča dioda.«
/
Na današnjem poročanju v Narodnem muzeju novih znanosti in inovacij v Tokiu so člani projekta predstavili poročilo in prikazali videoposnetek s Kirobovimi dejavnostmi na Mednarodni vesoljski postaji.
Poročanju je predsedoval Fuminori Kataoka, generalni direktor projekta v skupini za načrtovanje izdelkov družbe Toyota Motor Corporation, govornika pa sta bila Tomotaka Takahaši, predsednik družbe ROBO GARAGE Co., Ltd., ki je tudi gostujoči raziskovalec na raziskovalnem centru za napredno znanost in tehnologijo univerze v Tokiu, ter Joričika Nišidžima, avtorica besedil na centru za ustanavljanje podjetij v družbi Dentsu Inc. in vodja centra za robotiko Dentsu Robot Center.
Tudi Kirobo se je pojavil na odru, da bi poklepetal s člani projektne skupine.
/
Erika Ogawa, podpredsednica Guinnessove knjige rekordov za Japonsko, je nato Kirobu podelila dve potrdili za Guinnessova svetovna rekorda:

  1. »Prvi družabni robot v vesolju je Kirobo (Japonska), ki je na Mednarodno vesoljsko postajo prispel 9. avgusta* 2013.«
  2. Najvišja nadmorska višina, na kateri je robot spregovoril, je 414,2 km, dosegel pa jo je Kirobo (Japonska) na Mednarodni vesoljski postaji 7. decembra 2013.«

/
Osnovni tehnični podatki Kiroba
Mere: višina: 34 cm, širina: 18 cm, globina: 15 cm (pribl.), teža: 1000 g (pribl.)
Jezik: japonščina
Glavne značilnosti: prepoznavanje glasu, obdelava naravnega jezika, sinteza glasu (govora), telekomunikacijske funkcije, geste, kamera za prepoznavanje obrazne mimike, snemalna kamera
Ključne faze v razvoju projekta do danes
29. november 2012 Najava projekta; javnost začne predlagati imena za robota.
26. junij 2013 Kirobo in rezervni član posadke (na Zemlji) Mirata sta dokončana in predstavljena na tiskovni konferenci.
4. avgust 2013 Kirobo zapusti Japonsko in se s plovilom Kounotori 4 iz vesoljskega centra Tanegašima odpravi proti Mednarodni vesoljski postaji.
10. avgust 2013 Kirobo prispe na Mednarodno vesoljsko postajo.
21. avgust 2013 Kirobo spregovori prve besede v vesolju: »21. avgusta 2013 je robot naredil majhen korak proti svetlejši prihodnosti za vse.«
7. november 2013 Astronavt japonske vesoljske agencije JAXA Koiči Wakata se vkrca na rusko vesoljsko plovilo Sojuz in še isti dan prispe na Mednarodno vesoljsko postajo.
6. december 2013 Kirobo in astronavt Koiči Wakata opravita prvi pogovor med robotom in človekom v vesolju.
14. maj 2014 Astronavt Koiči Wakata se vrne na Zemljo.
11. februar 2015 Kirobo se vrne na Zemljo.
12. marec 2015 Kirobo se vrne na Japonsko.
27. marec 2015 Kirobo sodeluje na poročanju.

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.