Brezplačno preizkusite
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto
Poiščite Toyota partnerja

Fedor Konjukov začel svojo pot okoli sveta

s pomočjo neuničljive Toyote Hilux

12. julija ob 7. uri po avstralskem času je Fedor Konjukov začel svoj poskus postavitve novega svetovnega rekorda za neprekinjen solo polet s toplozračnim balonom okoli sveta.

  • Kultni poltovornjak Toyota Hilux, uradno spremljevalno vozilo odprave okoli sveta z Rozierjevim balonom, je aktivno sodeloval v pripravah na to edinstveno popotovanje v Avstraliji, saj so z njim prevažali gondolo s plinskimi gorilniki in rezervoarji, ki so jih potrebovali za preizkuse pred poletom, uporabili pa so ga tudi za prevoz opreme iz različnih držav.
  • Neprekosljive terenske zmogljivosti, izjemna nosilnost ter legendarna zanesljivost ogrodja športnega terenca omogočajo ekipi pomočnikov na zemlji neprekinjeno zagotavljanje varnosti znanega popotnika med njegovim poletom prek Avstralije.
Toyota Motor Russia (LLC)
Ruski pustolovec Fedor Konjukov je svoj polet z balonom okoli sveta začel 12. julija. Tistega dne so bile vremenske razmere v avstralskem Northamu, kjer je imela odprava svojo bazo, ugodne. Šibek veter s hitrostjo okrog 5 m/s je strokovnjakom podjetja, ki je izdelalo največji Rozierjev balon, omogočil, da so balon sestavili in ga napolnili s helijem. Kljub šibkemu vetru je Toyota Hilux zaščitila balon pred prezgodnjim vzletom. Terensko vozilo je balon ohranilo na tleh s pomočjo jeklenice.
/
Med pripravami na polet okoli sveta v avstralskem Northamu so Toyoto Hilux spremenili v pravo potujočo bazo za preizkušanje opreme, ki bo nameščena na novem največjem balonu na svetu, ki so ga izdelali posebej za rekordni polet Fedorja Konjukova.
Toyota Hilux je s svojo izjemno nosilnostjo lahko hkrati prevažala gondolo z gorilniki na strehi v svoji prikolici in jeklenke s plinom za preizkusne polete na vzletišče. Ko ni bila udeležena v preizkusih, so Toyoto Hilux uporabili za prevoz dodatne opreme z vsega sveta v tabor odprave.
48- ali 72-urni polet prek Avstralije
Prva etapa potovanja okoli sveta je zaradi gostega zračnega prometa še zahtevnejša. V primeru nepričakovanih sprememb smeri ali hitrosti vetra se bo moral Fedor hitro odločiti glede smeri in višine leta, če se bo želel izogniti glavnim zračnim potem.
Neprimerljive terenske zmogljivosti Toyote Hilux bodo prišle prav ekipi pomočnikov na zemlji, če bodo morali spreminjati pot ali slediti balonu prek zahtevnega terena. Zaradi hitrosti in ogromne višine poleta ne more nihče natančno predvideti, kolikšno razdaljo bo moral prevoziti Hilux po brezpotjih, da bo uspešno končal nalogo, ki so mu jo zaupali.


Toplozračni balon z imenom Morton, ki je opremljen z navigacijskim sistemom in avtopilotom, bo poletel nad novo Zelandijo, Tihim oceanom, Južno Ameriko, Atlantskim oceanom, skrajno južnim delom Afrike in Indijskim oceanom. Pristanek je predviden na zahodni obali Avstralije. Med poletom bo gondola s slavnim ruskim popotnikom na krovu prepotovala 33.000 kilometrov na višini od pet do deset tisoč metrov.
/
Polet okoli zemeljske oble bo pravi izziv za Fedorja Konjukova in vso opremo, ki jo bodo potrebovali za odpravo. Popotnik bo dva tedna preživel zaprt v gondoli. Pri zunanji temperaturi –60 ˚C temperatura v gondoli ne bo presegla +4 ˚C.
Med poletom bo Fedor nosil kisikovo masko in se prehranjeval s suho hrano. Omejitve teže med poletom so tako stroge, da je celo zaloga vode omejena na petdeset litrov. Varnostne zahteve izrecno prepovedujejo uporabo odprtega ognja v gondoli, zato bo moral Fedor za kuhanje uporabljati vodo, segreto na električnem grelniku.
/
Edinstveni poltovornjak za aktivno preživljanje prostega časa je že dokazal svojo zanesljivost v najodročnejših predelih zemeljske oble in zdaj je pripravljen kadar koli in v kakršnih koli pogojih pomagati pogumnemu popotniku.
»Po vzletu bo moral Fedor kot običajno sam poskrbeti zase in postaviti svetovni rekord. Za uspešno izpolnitev cilja je morda najpomembneje to, da se zaveda, da je pomoč vedno blizu. Na zemlji ga bodo podpirali prijatelji, zavezniki in Toyota Hilux, zvesti partner, ki že več kot leto dni zanesljivo opravlja običajno delo v vseh situacijah.
Legendarnemu popotniku želimo srečo in se veselimo njegove uspešne vrnitve,« pove Tatjana Kaljavska, vodja oddelka za trženje pri družbi Toyota Motor Russia.
TOYOTA HILUX – Zanimiva dejstva
  • Osmo generacijo so predstavili v drugi polovici leta 2015.
  • 55 let na globalnem trgu poltovornjakov, šest let v Rusiji.
  • Več kot 18 milijonov vozil prodanih po vsem svetu.
/
Junij 2015
Toyota in odprava Fedorja Konjukova podpišeta pogodbo o sodelovanju. Kultni poltovornjak Toyota Hilux postane uradno vozilo edinstvenega novega projekta ruskega solo popotnika – poleta okoli sveta v Rozierjevem balonu. Neprekosljive terenske zmogljivosti, izjemna nosilnost ter legendarna zanesljivost karoserije na ogrodju športnega terenca so igrale ključno vlogo pri izbiri uradnega vozila odprave. Naloge Toyote Hilux so vključevale:
  • prevoz košare in balona na vzletišče,
  • sledenje toplozračnemu balonu z ekipo pomočnikov na zemlji po cestah z raznovrstnimi podlagami,
  • pomoč pri pobiranju porabljenih plinskih jeklenk med dolgimi vožnjami,
  • sprejem pilotov na pristajališču, nudenje prevoza iz vzletišča do baze po pristanku.
Junij 2015–januar 2016
Toyota Hilux je aktivno sodelovala pri vajah Konjukove ekipe v Rusiji.
24. januar 2016
Fedor Konjukov in Ivan Menjajlo postavita nov svetovni rekord v neprekinjenem poletu s toplozračnim balonom. Zanesljivi poltovornjak je toplozračni balon in posadko pripeljal na vzletišče, jima sledil ves čas poleta, pomagal pobrati porabljene plinske jeklenke na najodročnejših krajih in popotnika pričakal na pristajališču.
April 2016
Toyota Hilux je sodelovala pri uradni slovesni predaji novega balona proizvajalca Cameron Balloons v britanskem Bristolu. Gre za največji Rozierjev balon, zrakoplov, ki vzleti s pomočjo dveh komor, napolnjenih s plinom z manjšo specifično težo od zraka in vročim zrakom.
Junij 2016
Glavna faza priprav je zaključena natanko leto po vzpostavitvi partnerstva: Fedor Konjukov s svojo ekipo prispe v Avstralijo, od koder naj bi balon vzletel. Neprekosljivi terenec Hilux se je s popotnikom srečal v Avstraliji in aktivno sodeloval v pripravah na polet in nastavitvah opreme.
12. julij 2016
Začetek poleta okoli sveta v toplozračnem balonu Morton.
Julij 2016
Ekipa pomočnikov na zemlji pod vodstvom Oskarja Konjukova bo sledila Fedorjevemu zračnemu balonu prek Avstralije in mu pomagala v primeru nepričakovanih težav, vključno s pristankom v sili.
Kamor koli gre Fedor Konjukov s svojo ekipo, se lahko zanese na pomoč zanesljivega partnerja in pomočnika Toyote Hilux, ki je vedno pripravljen, da pomaga pri pripravah na ta ambiciozen projekt. Naj bo to v Evropi, Rusiji ali Avstraliji, pomoč uradnega vozila, ki je član ekipe pomočnikov na zemlji, je neprecenljiva na vseh celinah.

Preberite več

Vsemogočni divjak Vsemogočni divjak Toyota Hilux je vsemogočni poltovornjak, ki se ne ustraši nobenega izziva. S svojimi zmogljivostmi je tako prepričljiv, da brez težav salonskega leva spremeni v divjaka. Toyota Motor Europe je svojo tehnologijo gorivnih celic vgradila v vodikov generator geh2, ki ga proizvajajo pri Energy Observer Developments Toyota Motor Europe je svojo tehnologijo gorivnih celic vgradila v vodikov generator geh2, ki ga proizvajajo pri Energy Observer Developments Pred kratkim je EODev prvič prikazal svoj vodikov generator GEH2, ki ga poganja tehnologija gorivnih celic korporacije Toyota. Generator GEH2 generira moč 100KVA in je uporaben na različnih dogodkih, odročnih področjih in v izjemnih situacijah (npr. v primeru naravnih nesreč). NOVI HILUX – zmogljivejši motor in atraktiven videz NOVI HILUX – zmogljivejši motor in atraktiven videz Novi Hilux združuje oblikovno prenovljeni sprednji del avtomobila in zmogljivi 2,8-litrski pogonski sklop, ki izboljšuje terenske in cestne zmogljivosti avtomobila. Skupaj s partnerji za poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola Skupaj s partnerji za poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola Torkov posvet v okviru projekta Heroji furajo v pižamah je že deseti po vrsti, ki je z namenom zmanjšanja voženj pod vplivom alkohola ter škodljive rabe alkohola med mladimi združil predstavnike lokalne skupnosti z mladimi in nacionalnimi strokovnjaki.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.