Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Reli Dakar 2016

Toyota Hilux znova na zmagovalnem odru

Veterana na reliju Dakar, Giniel De Villiers in Dirk von Zitzewitz, sta si s svojim Hiluxom in moštvom Toyota Gazoo Racing SA privozila druge zaporedne stopničke na reliju Dakar.

Moštvo je dirko končalo na skupnem tretjem mestu in bilo najbolje uvrščeno Toyotino moštvo, medtem ko sta si Leeroy Poulter in Rob Howie privozila peto mesto. Na dirki je sodelovalo 42 Toyotinih moštev in v kategoriji terenskih vozil serijske proizvodnje je tretjič zapored zmagalo moštvo Team Land Cruiser Toyota Auto Body.
Zmagovalni Land Cruiser s številko 343 z voznikom Nicolasom Gibonom in sovoznikom Jean-Pierrom Garcinom je zmagal kljub temu, da so v prvi polovici dirke že menili, da ni v voznem stanju. Vozilo s številko 342 ga je privleklo do ciljne črte, nato pa so se mehaniki do jutra trudili in ga usposobili za nadaljevanje dirke.
/
Po dirki je Akio Tojoda, predsednik družbe Toyota Motor Corporation, dejal: »Dejstvo, da je na tej legendarni dirki leta 2016 sodelovalo 42 Toyotinih vozil, me izjemno veseli. Letos smo bili priča odličnim dosežkom treh posadk moštva Toyota GAZOO Racing SA, ki so dokazale, da so več kot sposobne tekmovati na najvišji ravni relija Dakar.
Izjemno sem ponosen tudi na moštvo Team Land Cruiser Toyota Auto Body in ob tej priložnosti bi rad čestital Nicolasu Gibonu, Jean-Pierru Garcinu ter celotni ekipi za odlično predstavo.
Po zaslugi izjemne ekipe sta obe vozili lahko nadaljevali dirko. Vsi vpleteni so bili izredno motivirani, da skupaj dokončajo dirko, ne glede na to, kaj se zgodi. Nedvomno so s svojo neomajno odločnostjo dosegli svojo tretjo zaporedno zmago. Zelo cenim vse, ki so sodelovali pri razvoju Land Cruiserja, ki je moštvu privozil zmago.«
/
/
Hilux znova uspešen na reliju Dakar
Za De Villiersa in Von Zitzewitza, ki sta lansko dirko končala na drugem mestu, so to druge zaporedne stopničke. Odkar dirkata s Toyoto Hilux, sta dirko končala na drugem (2012), tretjem (2013), četrtem (2014), znova drugem (2015) in letos tretjem mestu.
Vodja moštva Glyn Hall je ob koncu 9597 kilometrov dolge dirke povedal: »To je jasen pokazatelj sposobnosti Toyote Hilux na najvišji ravni tekmovanj. Poleg tega imamo z Ginielom in Dirkom izjemno konstantno posadko in letošnji rezultat je nov odličen dosežek.«
/
Leeroy Poulter in navigator Rob Howie v drugem Hiluxu moštva Toyota Gazoo Racing SA sta 13. etapo končala na 5. mestu. Ubranila sta peto mesto v skupnem seštevku dirke, kar je najboljši Poulterjev rezultat doslej, saj je na svojem prvem Dakarju leta 2014 končal na 33. mestu, lani pa si je privozil 16. mesto.
»Z letošnjo dirko smo zelo zadovoljni. Edino razočaranje smo doživeli z zapravljeno zmago na 12. etapi, a razen tega imamo veliko razlogov za zadovoljstvo,« je dejal Poulter po tem, ko je v soboto s svojo Toyoto Hilux prečkal ciljno črto na bregovih reke Parañe v mestu Rosario.
/
V tretjem Hiluxu istega moštva sta si Yazeed al Rajhi in navigator Timo Gottschalk priborila skupno enajsto mesto.
Dakar 2016 se je s prologom začel 2. januarja, dirkači pa so v naslednjih dveh tednih prevozili skoraj 10.000 kilometrov.
Hall je za konec dodal: »Že to, da so vse tri tovarniške Toyote Hilux dokončale dirko, je fantastično. Dve uvrstitvi v prvo deseterico in Yazeed na 11. mestu pa so odlični dosežki. Upravičeno smo lahko zelo ponosni na svoje dirkalnike in na fante, ki so jih vozili in si priborili izjemne uvrstitve.«
/
Hilux moštva Toyota Gazoo Racing SA so zasnovali in izdelali v prostorih družbe Toyota Motorsport v Hallspeedu v bližini dirkališča Kyalami v Midrandu v Južni Afriki. Skoraj identične različice vozila tekmujejo tudi v južnoafriškem državnem prvenstvu terenskih vozil, kjer so zadnja štiri leta brez prave konkurence.

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.