Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Toyota bo v letu 2015 na tržišče dala

povsem nove pakete rešitev aktivne varnosti

Naslednje leto bo družba Toyota Motor Corporation predstavila nov sklop tehnologij aktivne varnosti, ki naj bi pomagale preprečiti ali ublažiti trčenja pri zelo različnih hitrostih.

Tehnologije bodo na voljo v dveh paketih »Toyota Safety Sense«, ki ju bodo predstavili leta 2015 in z njima do konca leta 2017 opremili večino osebnih avtomobilov in paketov opreme1 na Japonskem, v Severni Ameriki in Evropi. Paketa bosta na voljo po cenah, ki naj bi spodbudile širšo rabo.
Za različne tipe vozil bosta na voljo dva paketa — paket »C« za kompaktne avtomobile in paket »P« za avtomobile srednjega in višjega razreda. Paket Toyota Safety Sense C vsebuje mnoge Toyotine obstoječe tehnološke rešitve za aktivno varnost: sistem PCS (Pre-Collision System), ki pomaga preprečiti in ublažiti trke; sistem LDA (Lane Departure Alert), ki pomaga preprečiti vozilom, da bi zapustila vozni pas; in sistem AHB (Automatic High Beam) s samodejnim vklopom/izklopom žarometov z dolgim snopom, ki pomaga zagotoviti optimalno vidljivost med nočno vožnjo.
V sklopu vsestranskega pristopa k aktivni varnosti paketa Toyota Safety Sense združujeta laserski radar (paket C) ali radar, ki oddaja milimetrske valove (paket P), in kamero, kar pripomore k večjima zanesljivosti in zmogljivosti.

Video

Toyota Safety Sense C
Paket Toyota Safety Sense C vsebuje tri patentirane tehnološke rešitve za aktivno varnost, kombinacija kamere in laserskega radarja pa je izjemno zmogljiva in zanesljiva. Paket pomaga preprečiti ali ublažiti trčenja tudi pri majhnih hitrostih.
Sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja (PCS)
Sistem PCS s pomočjo kamere in laserskega radarja zazna predmete pred vozilom in v primeru nevarnosti trčenja z zvočnim in vidnim signalom opozori voznika, naj zavira. Ko voznik opazi nevarnost in zavira, sistem pomaga z dodatno zavorno silo. 
 
Če voznik ne uspe pravočasno zavirati, sistem samodejno aktivira zavore in zmanjša hitrost za približno 30 km/h2 ter s tem poskuša preprečiti ali ublažiti trčenje. Sistem PCS deluje pri hitrostih, pri katerih pride do vsaj 80 odstotkov naletov od zadaj (relativne hitrosti med 10 km/h in 80 km/h).
Opozarjanje na zapustitev voznega pasu (LDA)
Sistem LDA s pomočjo kamere zazna bele in rumene oznake voznih pasov. Če vozilo začne zapuščati vozni pas, sistem LDA opozori voznika z zvočnim in vizualnim signalom.
 
Sistem samodejnega izklopa/vklopa žarometov z dolgim snopom (AHB)
Sistem AHB pomaga zagotoviti vidljivost med nočno vožnjo. S pomočjo kamere zazna žaromete nasproti prihajajočih vozil in zadnje luči vozil pred vami ter samodejno preklaplja med kratkim in dolgim snopom, da ne zaslepi drugih voznikov.
/
Sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja (Toyota Safety Sense C)
Toyota Safety Sense P
Paket Toyota Safety Sense P s kombinacijo kamere in radarja, ki oddaja milimetrske valove, omogoča izredno zmogljivost in zanesljivost. Poleg treh tehnoloških rešitev za aktivno varnost, ki so vključene v paketu Toyota Safety Sense C, je sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja v tem paketu opremljen tudi s funkcijo zaznavanja pešcev. Poleg tega omogoča paket Toyota Safety Sense P tudi funkcionalnost radarskega tempomata.
Sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja s funkcijo zaznavanja pešcev
Ta sistem s pomočjo radarja, ki oddaja milimetrske valove, poleg vozil zaznava tudi pešce. Sistem pomaga preprečiti ali ublažiti trčenja tako, da aktivira zvočni in vizualni opozorilni signal ter sistem pomoči pri zaviranju, čemur sledi še samodejno zaviranje, če voznik sam ne zavira pravočasno. 
Samodejno zaviranje deluje pri relativnih hitrostih med 10 km/h in 80 km/h za potencialne trke s pešci in lahko zmanjša hitrost vozila za približno 30 km/h2
 
Za potencialne trke z vozili izboljšan sistem PCS, ki je del paketa Toyota Safety Sense P, deluje pri relativnih hitrostih med 10 km/h in največjo hitrostjo vozila ter lahko zmanjša hitrost vozila za približno 40 km/h3.
Radarski tempomat
Na avtocesti radarski tempomat s pomočjo radarja, ki oddaja milimetrske valove, zazna vozila pred sabo in določi njihovo hitrost. Nato prilagodi hitrost vozila (v okviru nastavljenih omejitev) in s tem zagotovi ustrezno varnostno razdaljo med voziloma. S kamero na sprednjem delu vozila in radarjem, ki oddaja milimetrske valove, nadzira vozila, ki zapeljejo na vaš vozni pas oziroma ga zapustijo. Na ta način radarski tempomat med vožnjo ohranja gladko pospeševanje in upočasnjevanje.
/
Sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja s funkcijo zaznavanja pešcev (Toyota Safety Sense P)
Pri Toyoti verjamejo, da je glavni cilj družbe, ki ceni mobilnost, izničenje prometnih nezgod s smrtnim izidom ali telesnimi poškodbami. Toyotin koncept upravljanja integrirane varnosti postavlja smernice za razvoj varnostne tehnologije in razvoj vozil ter zajema vse vidike vožnje z vključevanjem posameznih tehnologij in sistemov za varnost vozil. Ne obravnava jih kot neodvisno funkcionalne enote. Ta pristop izražajo v oddelku za raziskave in razvoj, ki se posveča varnostnim napravam in sistemom.
 
Pri Toyoti so odločno predani mnogim različnim pobudam za prometno varnost, od razvoja vedno varnejših vozil in tehnologij do pomoči pri ustvarjanju varnega prometnega okolja in vključevanja izobraževalnih dejavnosti.
1Ne velja za vozila z originalnimi deli in vozila, ki so jih razvili v sodelovanju z drugimi proizvajalci 
2Rezultati, doseženi med testiranjem z vozilom, ki je vozilo s hitrostjo 30 km/h, in stacionarnim vozilom/pešcem; delovanje sistema je odvisno od zunanjih pogojev (vključno s cestnimi in vremenskimi razmerami) ter okoliščin.
3Rezultati, doseženi med testiranjem z vozilom, ki je vozilo s hitrostjo 40 km/h, in stacionarnim vozilom; delovanje sistema je odvisno od zunanjih pogojev (vključno s cestnimi in vremenskimi razmerami) ter okoliščin.

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.