Brezplačno preizkusite
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto
Poiščite Toyota partnerja

Nov motor za Yaris

1,5-litrski bencinski

V pričakovanju standarda Euro 6c in homologacijskega standarda RDE (Real Driving Emission) pri realnih pogojih vožnje Toyota opremlja vozila Yaris z novim 1,5-litrskim bencinskim motorjem, ki bo nadomestil trenutne 1,3-litrske izvedbe.

Kot del družine izdelkov ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion – majhna poraba goriva z izjemnim toplotno učinkovitim zgorevanjem) ta novi štirivaljni motor uvaja nove tehnične rešitve, ki ponujajo boljšo zmogljivost, večji užitek v vožnji in hkrati zmanjšanje porabe goriva za 12 %* v trenutnem ciklu NEDC.
Za pogon tega modela v segmentu vozil B so inženirji izbrali neprisilno polnjeni motor 1496 cm3, ki razvije moč 111 DIN KM/82 kW in navor 136 Nm pri 4400 vrt./min; 118 Nm je na voljo že pri 2000 vrt./min.
Hitra odzivnost neprisilno polnjenega motorja te zmogljivosti daje vozilu Yaris raven udobja pri vožnji, ki bo cenjena tako v mestni vožnji kot vožnji po prazni cesti. Izboljšana zmogljivost v primerjavi s predhodnim 1,3-litrskim motorjem se jasno odraža v številkah, saj je pridobil 0,8 sekunde pri pospeševanju od 0 do 100 km/h (11,0 v primerjavi z 11,8) in več kot sekundo pri pospeševanju od 80 do 120 km/h (17,6 v primerjavi z 18,8).
Da bi izpolnila zahteve novega standarda Euro 6c in novega homologacijskega cikla RDE, Toyota izkorišča prednosti znanja na področju hibridnih vozil. V tem novem motorju se je to pokazalo z vrednostjo toplotne učinkovitosti 38,5 %, kar ga uvršča med najboljše.
To je rezultat uvedbe visokega kompresijskega razmerja 13,5, uporabe sistema ohlajenega povratnega voda izpušnih plinov (EGR) in večjega kota spremenljivega odpiranja ventilov, ki omogoča preklop iz Ottovega cikla v Atkinsonov cikel. 
Višja vrednost kompresijskega razmerja se doseže zaradi zasnove zgorevalne komore in uporabe novih batov, ki zagotavljajo delo s homogeno zmesjo zrak/bencin in hitro zgorevanje.
Sistem ohlajenega povratnega voda izpušnih plinov (EGR) z znižanjem temperature zgorevanja prav tako pomaga preprečiti pojav klenkanja. Poleg tega količina ponovno vbrizganih inertnih plinov omogoča zmanjšanje izgub pri črpanju pri nizkih in srednjih obremenitvah, s čimer se izboljša učinkovitost.
Uvedba novega inteligentnega sistema spremenljivega odpiranja dovodnih ventilov – VVT-IE** – omogoča prehod iz Ottovega cikla v Atkinsonov cikel in obratno v delčku sekunde.
Električno nadzorovana faza premika sesalne odmične gredi omogoča zamik pri zapiranju sesalnega ventila prek spodnje najnižje točke bata, da bi se tako zmanjšala faza stiskanja, kar prispeva k nadaljnjemu zmanjšanju izgub črpanja (Atkinsonov cikel), ali hitrejše odpiranje pri preklopu nazaj v Ottov cikel za boljše delovanje pri visoki obremenitvi. Faza premika izpušne odmične gredi se krmili s hidravličnim sistemom.
Inženirji so se osredotočili tudi na zmanjšanje porabe goriva in emisij pri stalnih hitrostih vožnje na avtocesti. Zato je prvič pri Toyoti novi motor opremljen z vodno hlajenim zbiralnikom izpušnih plinov.
Omejevanje temperature plinov preprečuje obogatitev zmesi, potrebne za zmanjšanje temperature zgorevanja pri kateri koli hitrosti vožnje na avtocesti, in s tem zmanjša porabo in emisije v teh voznih razmerah.
Tako kot vsi novi motorji družine ESTEC tudi novi 1,5-litrski motor uporablja najnovejše izboljšave na področju zmanjšanja izgub zaradi trenja.
* s samodejnim menjalnikom CVT
** VVT-iE = sistem inteligentnega spremenljivega odpiranja ventilov elektromotorja

Preberite več

Nova Toyota Yaris – ustvarjena za urbano življenje Nova Toyota Yaris – ustvarjena za urbano življenje Povsem nova Toyota Yaris je bila zasnovana za čedalje večje izzive, ki jih prinaša uporaba avtomobilov v urbanih okoljih. Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC osvojil zgodovinski naslov svetovnega prvaka v prestižni seriji FIA WRC Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC osvojil zgodovinski naslov svetovnega prvaka v prestižni seriji FIA WRC Ott Tänak in Martin Järveoja, voznik in sovoznik ekipe TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, sta z drugim mestom na reliju v Španiji osvojila zgodovinski naslov svetovnih prvakov v vozniški klasifikaciji serije FIA World Rally Championship. Nova Toyota Yaris – zasnovana za urbano življenje Nova Toyota Yaris – zasnovana za urbano življenje Povsem nova Toyota Yaris je bila zasnovana za čedalje večje izzive, ki jih prinaša uporaba avtomobilov v urbanih okoljih. Toyota na Pariškem avtosalonu 2018 Toyota na Pariškem avtosalonu 2018 V času tektonskih premikov avtomobilsk industrije je Toyota že začela transformacijo iz klasičnega proizvajalca avtomobilov v globalnega dobavitelja enakopravnih mobilnostnih rešitev, ki temeljijo na načelu boljše mobilnosti za vse.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.