2017 TOYOTA

Five Continents Drive

Vedno boljši avtomobili se rojevajo na resničnih cestah

Že leta 2014 je Akio Tojoda, predsednik uprave Toyote Motor Corporation, predstavil dolgoročno vizijo izdelovanja vedno boljših avtomobilov. Del te vizije je tudi sedemletni svetovni projekt nepredstavljivih razsežnosti. S kontinuirano pobudo bodo vozila Toyota izpostavljena izjemnemu preizkusu na vseh voznih podlagah, v vseh podnebnih razmerah, na vseh celinah našega planeta.

Projekt Five Continents Drive je bil zasnovan, da bi vsi zaposleni v Toyoti Motor Corporation lahko prispevali svoj delež k izdelovanju vedno boljših avtomobilov, s katerimi bi navduševali kupce ter zadovoljevali njihove želje in potrebe. Ta projekt bo združil 340.000 ljudi, ki so na vseh koncih sveta zaposleni v podjetju Toyota Motor Corporation.

»Ceste učijo ljudi in ljudje izdelujejo avtomobile,« je vodilo projekta Five Continents Drive. Na ta način lahko inženirji dobijo podatke iz prve roke in spoznajo zmogljivosti avtomobilov, kadar so ti izpostavljeni maksimalnim obremenitvam, različnim vremenskim, cestnim in podnebnim razmeram. S povezovanjem s kupci in temeljitim proučevanjem njihovih odzivov lahko bolje razumejo njihove potrebe ter jih vključijo v različne miselne in ustvarjalne vzorce.

Projekt Five Continents Drive je nekakšno udejanjenje vizije Akia Tojode, po kateri naj bi Toyota izdelovala avtomobile, katerih vožnja je med drugim tudi zabavna. »Želel bi si, da bi zaposleni v Toyoti ponotranjili projekt Five Continents Drive.

Če bo izdelovanje avtomobilov za nas samo posel, bomo na koncu postali znamka, ki sledi le temu cilju. Avtomobilov ne moremo izdelovati le na podlagi podatkov testnih laboratorijev. Da bodo naši avtomobili še boljši, moramo iti na teren, v čim težje razmere. Tako se bomo še bolj približali svojim kupcem. In vse te informacije bodo našim inženirjem pomagale pri snovanju vedno boljših avtomobilov.«

/
Navdihujoči odzivi

Projekt Five Continents Drive je najprej obiskal Avstralijo in severno Ameriko. Prevozili so 70.000 kilometrov, pogosto so vozili tudi po cestah, na katerih so le redko srečali druga vozila.

Projekt se je pravzaprav začel leta 2014 v Avstraliji, kjer je kar 80 odstotkov najbolj zahtevnih cest našega planeta. Trinajst vozil je v 72 dneh prevozilo več kot 20.000 kilometrov. Prekrižarila so celino, se srečala z zelo zahtevnimi cestnimi in podnebnimi razmerami ter srečno prispela na cilj v Melbournu, kjer je sedež podjetja Toyota Motor Corporation Avstralija.

Leta 2016 je konvoj 16 vozil obiskal Južno Ameriko in v 78 dneh premagal 20.000 kilometrov. Itinerar je bil razdeljen na tri dele. Najprej jih je pot vodila od Brazilije do Paragvaja, potem so spoznavali Čile, Peru in Bolivijo, na koncu pa še Argentino in Urugvaj.

V letu 2017 je na vrsti Evropa. Sedemletni projekt se bo nadaljeval še v Afriki in Aziji in končal leta 2020 na Japonskem, kjer bo Tokio gostil olimpijske in paralimpijske igre. Toyota je namreč eden glavnih partnerjev tokijskih iger, na katerih bodo s svojimi vozili predstavili dolgoročno vizijo trajnostne mobilnosti.

Za snovanje vedno boljših avtomobilov so potrebna vsa čutila

Nad projektom Five Continents Drive bedi Toyota Gazoo Racing. To je globalna znamka in pod njenim okriljem potekajo vse Toyotine aktivnosti v motošportu. Že Kiičiro Tojoda, ustanovitelj znamke Toyota, je bil prepričan, da ima motošport izjemen vpliv na dogajanje v avtomobilski industriji.

Tako so bile prepričane tudi vse generacije glavnih mož Toyote Motor Corporation in v zadnjem času so vse te aktivnosti združene v Toyota Gazoo Racing.

/

V tem se skriva tudi zaveza, da bodo pri snovanju vedno boljšega avtomobila premagali vsako oviro. Motošport je pri tem odlično orodje, saj so tam avtomobili izpostavljeni maksimalnim obremenitvam, ki jih pripeljejo do roba njihovih zmogljivosti. In te dirkaške izkušnje so lahko v nadaljevanju uporabne pri izdelavi serijskih avtomobilov.

A delovanje Toyote Gazoo Racing pri projektu Five Continents Drive je še precej širše. Pomaga namreč pri izpopolnjevanju strokovnjakov, ki s sodelovanjem pri projektu dobijo bogate izkušnje. Te imajo povsem otipljivo obliko. Inženirji lahko dobesedno občutijo avtomobile in ceste ter na ta način izboljšujejo svoje sposobnosti in spretnosti, s katerimi lahko prispevajo svoj delež pri ustvarjanju vedno boljših avtomobilov.

Ena ekipa, ena strast

Toyota z združevanjem članov ekipe spodbuja globalno sodelovanje. Vožnja konvoja najbolj priljubljenih vozil Toyota je tudi ultimativni test njihovih sposobnosti in zmogljivosti v resničnih cestnih razmerah.

Pot jih je vodila po nekaterih najbolj zahtevnih terenih, ki jih ponujajo odročne ceste vseh celin našega planeta. Na poti pa so vedno obiskali tudi Toyotina predstavništva ter spoznavali neznano in odkrivali nove destinacije.

Člani ekipe so na luknjastih cestah, ki so jih vodile skozi nenaseljene pokrajine, spoznavali nove razsežnosti vozil Toyota. Prevozili so izjemne razdalje in odkrivali nove značilnosti in zmožnosti avtomobilov. Razmišljali so tudi holistično. Navduševalo jih je, da so ta vozila zasnovali njihovi kolegi.

Nasmeh na ustnice pa jim je privabilo spoznanje, koliko veselja ti avtomobili prinašajo njihovim lastnikom po vsem svetu. Ustvarjanje čedalje boljših avtomobilov pomeni tudi preseganje pričakovanja kupcev, njihovih navad in vrednot.

Five Continents Drive v Evropi

Evropa je izmed vseh celin verjetno najbolj kompleksna. Ne nazadnje na njenem območju govorimo kar 30 različnih jezikov. S svojo zemljepisno in okoljsko raznovrstnostjo pa ponuja vse vrste voznih izzivov.

Evropa je tudi zibelka avtomobilske industrije, njen relief pa ponuja različne vozniške in prometne izzive, z zelo različnimi zgodovinskimi, kulturnimi in političnimi ozadji.

Pri izdelovanju potovalnega načrta evropskega dela projekta Five Continents Drive je sodelovala skupina Toyotinih izkušenih tehnikov in inženirjev. Konvoj Toyotinih vozil bo obiskal več kot 20 držav, prevozil pa bo več kot 19.000 kilometrov.

Pustolovščina je bila razdeljena na dva dela. Prvi je bil specifično zasnovan za poletne mesece, drugi pa se bo spopadal z zimskimi izzivi. Tako bodo vozila Toyota spoznala vse vrste podnebnih razmer, ki jih ponuja Evropa.

Najprej je bilo na sporedu osemtedensko popotovanje po zahodnih in južnih deželah, na katerem so prevozili 13.000 kilometrov. Toyotina vozila so spoznavala tudi nekatere najbolj ikonične ceste stare celine – od znamenitega nemškega autobahna, legendarnih alpskih serpentinastih cest in gorskih prelazov do središč evropskih prestolnic. Ta del se je končal pred stavbo Toyote Motor Europe v Bruslju v Belgiji.

Drugi del evropske ekspedicije bo trajal štiri tedne. Kompas bo usmerjen proti severu in vzhodu. 6.000 kilometrov dolga pot se bo začela v Köbenhavnu na Danskem in se bo končala v Puppoli na Finskem. Tam pa je sedež Toyota Gazoo Racing World Rally Teama.

Simbolika Nürburgring

Poletni del evropske ekspedicije je obiskal tudi znamenito dirkališče Nürburgring v Nemčiji, ki slovi po svoji izjemni tehnični zahtevnosti. Na tamkajšnjem asfaltu so bile testirane meje zmogljivosti Toyotinih vozil. Obisk Nürburgringa je bil na sporedu točno na sredini polletnega dela evropske turneje in je bil ključen tudi za inženirje ekipe Toyota Gazoo Racing.

Ekipa Gazoo Racing je na dirki 24 ur Nürburgringa prvič sodelovala leta 2007. Glede na to, da gre za eno najbolj zahtevnih dirkališč na svetu, ima tudi za Toyoto Gazoo Racing simboličen pomen. In prav zato je bila to ena izmed najpomembnejših postaj evropskega dela projekta Five Continents Drive.

/

S svojimi zavoji in traso, ki je speljana po razgibanem terenu s številnimi vzponi in spusti, je Nürburgring edino dirkališče na svetu, ki je v okolju, zelo podobnem tistemu, po katerem so speljane običajne ceste. Pravijo, da je deset krogov na Nürburgringu primerljivih z 800-kilometrskim potovanjem po javnih cestah. To je brez dvoma najboljša proga na svetu za preizkus zmogljivosti in meja avtomobila in voznika.

Nürburgring je tudi eno izmed svetišč avtomobilskega sveta. Prav zato tudi večina avtomobilskih proizvajalcev tam preizkuša svoje avtomobile. Trasa namreč ponuja 300 metrov višinske razlike in do 17-odstotni naklon. Tudi za ekipo Toyota Gazoo Racing je Nürburgring nekakšen navdih – to je prizorišče, na katerem se nenehno učijo, izpopolnjujejo svoje znanje in bogatijo svoje izkušnje.

Dolgoročni namen

Ko bo zimski konvoj prišel na cilj na Finskem, to ne bo le konec evropskega dela projekta Five Continents Tour. Vse dragocene informacije, odzivi voznikov in bogate izkušnje bodo temeljito proučili Toyotini strokovnjaki in se še bolj približali svojemu ultimativnemu cilju – izdelavi vedno boljšega avtomobila.

Več o tej temi

Hilux »Invincible 50« na avtosalonu v Frankfurtu Hilux »Invincible 50« na avtosalonu v Frankfurtu Legendarni poltovornjak Toyota Hilux praznuje letos 50-letnico svoje prevlade na svetovnem trgu. Prav zato so na nedavnem avtosalonu v Frankfurtu razstavili posebno različico modela Hilux in jo poimenovali "Invincible 50". Hilux – Po divjem avstralskem brezpotju Hilux – Po divjem avstralskem brezpotju Skupina navdušenih avstralskih terenskih voznikov in ljubiteljev narave GallBoys (oče Barry, pet sinov in zdaj tudi že vnuki) je na spletu objavila novo serijo izjemnih posnetkov avanture 4 x 4 po avstralski divjini. Fedor Konjukov začel svojo pot okoli sveta Fedor Konjukov začel svojo pot okoli sveta 12. julija ob 7. uri po avstralskem času je Fedor Konjukov začel svoj poskus postavitve novega svetovnega rekorda za neprekinjen solo polet s toplozračnim balonom okoli sveta.