Rok Lampe je zmagovalec letošnjega

Rdečega volana s Toyoto Yaris GRMN

Toyota je sicer sinonim za avtomobilsko zanesljivost, varnost, visoko tehnologijo in kakovost. In model Yaris je eden izmed najbolj priljubljenih malih avtomobilov na številnih trgih.

Toyota je sicer sinonim za avtomobilsko zanesljivost, varnost, visoko tehnologijo in kakovost. In model Yaris je eden izmed najbolj priljubljenih malih avtomobilov na številnih trgih. A Toyota ima vendarle že od nekdaj tudi dirkaško srce. In seveda obstaja tudi "poredna" različica Yarisa, ki jo označuje kratica GRMN (GAZOO Racing tuned by Meister of Nürburgring). To je mala avtomobilska raketa na štirih kolesih, ki je nastala na legendarnem dirkališču Nordschleife, ki velja za eno izmed najzahtevnejših na svetu.

/

Poganja ga zmogljivi 1.8-litrski bencinski motor s superpolnilnikom, ki zmore 212 konjskih moči pri 6800 obratih. Yaris GRMN se do 100 kilometrov na uro izstreli v 6.4 sekunde, njegova največja hitrost pa znaša 230 km/h. Na voljo je bila le omejena serija 600 primerkov - 400 za evropski, 200 za japonski trg. Vsi avtomobili pa so bili razprodani v manj kot 72 urah. Dirkaške Yarise je v Toyotini tovarni v francoskem Valenciennsu ročno sestavljalo dvajset najbolj izkušenih delavcev, ki so jih še dodatno izšolali za izdelavo tega ekskluzivnega modela.

/

In z enim izmed teh Yarisov, katerega motor nosi številko 6, so tekmovali tudi udeleženci letošnjega tekmovanja za Rdeči volan. Med sredino aprila in koncem maja so se dirkači v petih predtekmovalnih krogih zbrali na dirkališču Raceland v Krškem. Vsak krog je dal dva finalista. Tekmovalci so morali doseči najboljši čas in se hkrati tudi umikati postavljenim stožcem na progi. Konec maja pa se je deset najboljših pomerilo v velikem finalu. Zmagovalec pa je postal Rok Lampe, ki je štiri hitre kroge prevozil v času 1:57,02.

volan video

Več o tej temi

Nova Toyota GR Yaris:  Skovana v vročici reli serije WRC Nova Toyota GR Yaris: Skovana v vročici reli serije WRC Novi GR Yaris je pravi dirkalni avtomobil, ki je nastal iz izkušenj, pridobljenih z zmagami na reli seriji WRC. Nova Toyota Yaris – ustvarjena za urbano življenje Nova Toyota Yaris – ustvarjena za urbano življenje Povsem nova Toyota Yaris je bila zasnovana za čedalje večje izzive, ki jih prinaša uporaba avtomobilov v urbanih okoljih. Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC osvojil zgodovinski naslov svetovnega prvaka v prestižni seriji FIA WRC Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC osvojil zgodovinski naslov svetovnega prvaka v prestižni seriji FIA WRC Ott Tänak in Martin Järveoja, voznik in sovoznik ekipe TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, sta z drugim mestom na reliju v Španiji osvojila zgodovinski naslov svetovnih prvakov v vozniški klasifikaciji serije FIA World Rally Championship. Nova Toyota Yaris – zasnovana za urbano življenje Nova Toyota Yaris – zasnovana za urbano življenje Povsem nova Toyota Yaris je bila zasnovana za čedalje večje izzive, ki jih prinaša uporaba avtomobilov v urbanih okoljih.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.