Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

YUKO 2016

pilotni program souporabe vozil kot prvi ekskluzivno ponuja polne hibride

Toyotin pilotni program skupne rabe avtomobilov YUKO ekskluzivno ponuja tudi paleto polnih hibridnih vozil, kar je novost na evropskem trgu souporabe avtomobilov.

  • Toyota želi užitek vožnje polnih hibridov, ki ga je izkusilo že več kot 9,5 milijona strank Toyote in Lexusa po vsem svetu, omogočiti tudi voznikom, ki ne želijo biti lastniki avtomobila.
  • Prva evropska pilotna projekta sta se začela na Irskem (Dublin) in v Italiji (Forli).
  • Souporaba hibridnih vozil zadovoljuje potrebe družbe in uporabnikov, saj omogoča tiho vožnjo brez stresa z majhno porabo goriva ter hkrati pripomore k izboljšanju kakovosti zraka in zmanjšanju zastojev v mestnem prometu.
/
YUKO je Toyotin novi program skupne rabe polnih hibridnih avtomobilov, ki se poskusno izvaja v dveh evropskih mestih: v Dublinu na Irskem in v Forliju v Italiji. YUKO, kar v japonščini pomeni »pojdimo«, uporabnikom omogoča užitek v vožnji hibridnega vozila, ne da bi ga morali kupiti. V okviru projekta so uporabnikom na voljo ekskluzivni polni hibridi, od avtomobila Toyota Yaris hibrid iz segmenta B do legendarnega Priusa, sčasoma pa naj bi se jim pridružil tudi najnovejši športni terenec Toyota C-HR hibrid.
Ključni pomen trajnostne rasti
Mesti, kjer se izvajata pilotna projekta, sta bili izbrani glede na vrsto kriterijev, od lokalnega stanja na področju skupne rabe vozil, demografske strukture, infrastrukture in stopnje prometnih zastojev. Sprva bo v izbranih predelih Dublina na voljo 15 avtomobilov, v Forliju pa 7. »Za potrditev poslovnega modela bomo začeli v majhnem obsegu, v prihodnjih letih pa se želimo razširiti in dodati nova vozila ter nova evropska mesta,« je povedal podpredsednik oddelka za uporabnike in novo mobilnost (Consumer One & New Mobility) Mark Adams.
Toyota s projektom YUKO potrjuje svojo zavezanost k demokratizaciji vožnje polnih hibridov ter namerava dodatno povečati število uporabnikov hibridnih vozil Toyota in Lexus, ki jih je danes po svetu že več kot 9,5 milijona.
Uporabniki storitev souporabe vozil si po navadi ne želijo obveznosti, povezanih z lastništvom avtomobila, kot so dodatni davki, stroški goriva in vzdrževanja. Kljub temu lahko zdaj tudi oni izkusijo prijetno in tiho vožnjo brez stresa s hibridnim avtomobilom, še posebej v prometno zelo obremenjenih mestih. V nasprotju z zmotnim mnenjem neizkušenih voznikov hibridnih vozil ni treba priklopiti na električno omrežje, odveč so tudi skrbi glede dometa vozila.
Začni kot majhen, vendar razmišljaj kot veliki
Lanskega junija je bil v Dublinu uradno ustanovljen YUKO Toyota Car Club. YUKO bo v irski prestolnici sprva ponujal 15 vozil na treh osrednjih lokacijah, vendar se namerava hitro širiti in pokriti celo mesto. Poleg brezplačnih javnih parkirnih mest na ulici bodo uporabnikom storitve YUKO na voljo naslednji Toyotini modeli: Yaris, Auris in Prius.
Ob zagonu projekta je izvršni direktor Toyote na Irskem Steve Tormey povedal: »Počaščeni smo, da si je Toyota Europe za zagon storitve YUKO izbrala Dublin, obenem pa nas navdušuje obljuba, ki jo je YUKO dal glede obravnave nekaterih ključnih vprašanj mobilnosti v velikih metropolitanskih območjih, kot je Dublin. Želimo si demokratizirati našo tehnologijo in uporabnikom omogočiti dostop do najnovejših visokotehnoloških hibridnih vozil.«
YUKO ne bo pomagal samo ublažiti prometnih zastojev in mobilnostnih težav v Dublinu, temveč bo izboljšal tudi kakovost zraka v mestu, saj imajo hibridna vozila izjemno nizke ravni izpustov dušikovih oksidov (NOx), ki so približno 10-krat manjše, kot zahteva standard Euro 6. Ob lansiranju storitve YUKO je irski minister za promet, turizem in šport Shane Ross povedal:
»Pozdravljamo prihod Toyotinega avtomobilskega kluba YUKO v Dublin. Zelo si prizadevamo za minimalne izpuste, odpravo zastojev v mestnem prometu in mobilnost ter verjamemo, da je model skupne rabe vozil verodostojna rešitev za te pomembne probleme. Z dodatno prednostjo, ki jo predstavlja uporaba hibridnih vozil, YUKO Car Club odlično dopolnjuje možnosti prevoza v mestu Dublin.«
Do 79,4 odstotka časa vožnje brez emisij
V mestu Forli, ki je približno 80 kilometrov oddaljeno od Bologne, namerava YUKO z inovativnimi in trajnostnimi rešitvami za mobilnost trajno doprinesti k izboljšanju kakovosti življenja ljudi v mestu. Od 5. decembra je vsem uporabnikom, ki se bodo občasno želeli zapeljati s polnim hibridom, na voljo 7 avtomobilov Toyota Yaris hibrid. Uporabniki storitve souporabe vozil bodo lahko obenem brezplačno dostopali do območij, kjer velja omejitev prometa, in plačljivih parkirnih mest.
»Ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti je eden od ukrepov, za katere si prizadeva naša občina. Naš cilj je narediti naše mesto in regijo bolj uspešni in lažje dostopni z razvojem in spodbujanjem dobrih praks, ki zadovoljujejo potrebe na področju zdravstva, kakovosti življenja in okolja,« je dejal župan mesta Forli Davide Drei.
Izvršni predsednik podjetja Toyota Motor Italia Andrea Carlucci je povedal: »Tehnologija polnega hibrida je pravi odgovor na pomemben cilj doseganja mestne mobilnosti brez emisij. Verjamemo, da lahko ta cilj tudi uresničimo. Rezultati nedavne raziskave* CARe iz Rima so pokazali, da lahko četrta generacija Toyotinih vozil Prius na poti od doma do službe kar 73 odstotkov časa vozi popolnoma brez emisij. Med izključno mestno vožnjo pa so avtomobili vozili brez emisij kar 79,4 odstotka poti.«

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.