Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Toyota pokrovitelj Robo lige

Roboti zavladali na cesti brez meja

V finalu univerzitetnega študentskega tekmovanja v mobilni robotiki Robo liga 2015 se je s progo in sotekmovalci spopadlo 15 robotov Lego Mindstorms.

Za uspeh na tekmovanju, ki ga organizira Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (FRI UL), je bilo treba uspešno združiti znanja programiranja, robotike in umetne inteligence ter nekaj športne sreče.
Zmago v dirki na vse ali nič je letos slavil avtonomni robot ekipe Mojca s Fakultete za računalništvo in informatiko.
/
V enem mesecu so morale dvo- ali tričlanske ekipe s Fakultete za računalništvo in informatiko, Fakultete za elektrotehniko ter Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani iz kompleta kock Lego Mindstorms EV3 sestaviti robote, domisliti strategijo za tekmo in v skladu z njo sprogramirati vedenje robotov.
/
Pravil letos ni bilo veliko. Na progo, poimenovano Cesta brez meja, so šli vsi roboti hkrati, zato se je zmaga obetala tistemu, ki najhitreje opravi z ovirami ter se izogne ali onesposobi konkurenčne robote. Rezultati uradnega treninga so določili štartne položaje, vse drugo pa je bilo odprto oziroma sprogramirano v robotih, ki so morali delovati povsem avtonomno. 
/
Med brnenjem elektromotorjev so senzorji za dotik, barvo in ultrazvok ter merilniki pospeška usmerjali kolesa, merili razdalje in poskušali zaznati ovire na poti, robotki pa so se s težavami hladno spopadli po sprogramiranih računalniških algoritmih. Včasih bolj, včasih manj uspešno.
/
Ob vzklikih in smehu je ciljno črto kot zmagovalec Robo lige 2015 prevozil robot ekipe Mojca s Fakultete za računalništvo in informatiko. Drugo mesto je zasedla ekipa Los Constructores (UL FRI), tretje pa ekipa Skynet (UL FRI).
Zmagovalna ekipa bo en teden testirala Toyotino vozilo.
/

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.