Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Z gozdarjema in Toyoto Hilux

v globokem objemu gozda

Toyota Hilux je neustavljiva že od leta 1968. Ponovno je dokazala, »da je dobra pomočnica človeku na težkih gozdnih terenih in da se lepo vključuje v življenje tudi v prostem času.« Poglejte, kako smo se z njo znašli v gozdovih Bele krajine in v družbi dveh izkušenih gozdarjev, ki sta zmagala v natečaju medija Siol.

Mrzlo jutro nas je zbralo na Kristjanovem domačem dvorišču. Skupaj z očetom sta nas pričakala v lovski sobi, kjer smo ponovili načrt za tisti dan. Oba gozdarja, oba lovca, Kristjan pa tudi lovec na dobre fotografije, ki jih odnese iz gozda kot glavne trofeje.
Razumeta gozd. Razumeta živali. Vidi se, da pa predvsem razumeta življenje, saj je v takem okolju to nedvoumno pri zahtevah narave tako do sebe kot do vseh, ki živijo z njo in so od nje odvisni.
Ne iščite zaklada, živimo v tesnem stiku z njim
Površina gozdnatih področij nas uvršča v Evropi na 3. mesto.
Gozd. Vir življenja v najglobljem pomenu. Čeprav divji, čeprav tudi temačen, čeprav dom bajeslovne mitologije, je v resnici prava zibelka življenja. V naših gozdovih raste prek 70 različnih drevesnih vrst, ki dajejo zavetje številnim divjim živalim, žuželkam in pticam.
To je dom najmočnejšega med njimi – medveda. Divje in neokrnjeno okolje pod stoletnimi krošnjami pa nudi življenjski prostor tudi redkim risom in volkovom, ki so še posebej skrivnostni. Komaj še obstajata ti življenjski vrsti, vendar če ne bi bilo to okolje tako neokrnjeno, bi bil njihov obstoj še bolj vprašljiv. Slovenija je dežela gozdov, in to je naš zaklad.
/
V Evropi imata na svojem ozemlju več gozda le še Finska in Švedska. V njem je les, dar narave, vir obnovljive surovine, ki daje zavetje, greje in navdihuje. Že tisočletja je tako. Negovati gozd in gospodarno ravnati z njim pomeni služiti naravi. 
Ne smemo pozabiti, da samo slovenski gozdovi na leto porabijo kar sedem milijonov in pol ton ogljikovega dioksida in za nas izdihnejo pet milijonov in pol ton kisika. Vzdrževanje te izjemne materije in skrb za njeno preživetje zahtevata spoštljiv odnos, trdo delo in zanesljivo opremo.
Zato smo se skupaj z dvema možema, ki dihata z naravo, in Toyoto Hilux podali na gozdne poti skrajnega juga Slovenije, kjer si Bela krajina ob čudoviti Kolpi že podaja roke s kočevskimi gozdovi. Tu je dom prenekaterih živali. Kaj pomeni gozdarju njegovo delo in kako združuje svoje znanje z dosežki tehnologije, lahko pove le nekdo, ki se celo leto ukvarja z gozdom.
/
/
Kdo je gozdar?
Na to vprašanje se je oglasil starejši od njiju, Peter: »Gozdar je tisti, kdor ima rad gozd, taka oseba je po duši gozdar, rada je v gozdu, ga spremlja od vznika, prek gošče in letvenjaka do drogovnjaka in končnega poseka. 
V gozdu je treba biti prisoten, saj gozd zahteva več, kot si kdorkoli lahko predstavlja. Že res, da gozd raste sam, ampak ni tako preprosto. Če z ustreznimi ukrepi zanj ne skrbiš, dlje traja, da zraste, kakovost je slabša. Treba ga je negovati …«
Delo gozdarja je celovito, je kot cikel življenja, ki gre skozi vse faze, od rojstva do konca. Gozdar gozd spremlja, ga neguje, odstranjuje padla in odmrla drevesa, pomlajuje, opravi obžetev, ga redči, poseka, pripravi na pomladitev … ko se cikel obrne, se začne znova, kolobari se.
/
Zakaj gozdar potrebuje takšen avto, kot je Toyota Hilux?
Največja prednost je ta, da je pick-up, nanj naložiš orodje, gorivo, sekiro in drugo orodje ter odpelješ prav na lokacijo, se strinjata oba. »Štirikolesni pogon je nekaj gozdarskega na njem,« kimajoč zatrjuje Kristjan in doda: »Že takoj na začetku me je avtomobil prevzel, moči ima dovolj, takoj sem se ga navadil.« 
Peter pa je dodal: »Če imaš avto, kot je Hilux, orodje, pripomočke in gorivo pripelješ do traktorja, ki ima na gumah verige in je parkiran kar v gozdu, premečeš opremo in pot po gozdu nadaljuješ s traktorjem. 
/
Zame sta pri tem avtu dva glavna aduta: štirikolesni pogon in odprti keson. Ni treba lesti nekam v notranjost in nalagati, samo namečeš opremo in greš. Ko pa se vračaš, spotoma odpelješ že nasekana drva za kamin. 
No, če pa upoštevam potrebe svojega hobija, ko skrbim kot lovec za živali, lahko v kesonu pripeljem krmo kamorkoli želim, da imajo pozimi živali kaj jesti. Pa prijatelje lovce tudi 'naložim', če gremo na lov ali v opazovalnice. Ta terenec je res narejen za gozd!«
/

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.