Brezplačno preizkusite
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto
Poiščite Toyota partnerja

Toyotin gozd

En hibrid. Eno drevo.

»Biotska raznovrstnost je temelj delovanja ekosistemov, od katerih so odvisni naša hrana in sveža voda, naše zdravje in rekreacija, ter varstvo pred naravnimi nesrečami. Izguba biotske raznovrstnosti vpliva na nas kulturno in duhovno,« je dejal Ban Ki-moon, generalni sekretar Združenih narodov.

Biotska raznovrstnost oziroma biodiverziteta je velika raznolikost življenja, ki nas obdaja, od najmanjših hroščev do največjih kitov v morju. Je stopnja raznolikosti vseh oblik življenja v nekem okolju, bodisi ekosistemu, biomu bodisi celotni Zemlji. Nanaša se na vrste, njihove genetske lastnosti in ekosisteme.
Zadnje čase biodiverziteti pretijo nevarnosti kot so: onesnaževanje, klimatske spremembe, izguba in uničenje habitatov, razdrobljenost habitatov, pretirano izkoriščanje virov, invazivne tujerodne vrste (znane kot »tuje vrste«) in intenzivno kmetijstvo.
Današnja biotska raznovrstnost je rezultat več milijonov let razvoja različnih življenjskih oblik. Po podatkih IUCN (2000) je okoli 11.000 vrst pred izumrtjem, za 816 taksonov pa je izumrtje v zadnjih desetletjih tudi dokazano.
/
Po podatkih Petra Škoberneta se posebnost biotske raznovrstnosti v Sloveniji kaže v sorazmerno velikem številu rastlinskih in živalskih vrst, različnih ekosistemov na majhni površini (20.254 km²). Evidentiranih je bilo okoli 22.000 vrst, ki naj bi živele na tem območju. Ocenjeno število vrst pa se giblje med 50.000 in 120.000. 
Pridružujemo se Toyoti Motor Corporation, ki je oznanila sodelovanje z WWF za ohranjanje biotske raznovrstnosti. 
Toyota Adria d.o.o. je začela projekt »En hibrid. Eno drevo.« Za vsak prodan Toyotin hibrid bomo posadili novo drevo v okolju, kjer je to najbolj potrebno. Ena ključnih točk Planinske zveze Slovenije (PZS) in Toyote je vizija trajnostnega razvoja družbe s poudarjeno skrbjo za biotsko raznovrstnost.
Toyota Adria d.o.o. se je povezala s PZS, da bi vzpostavila in nadgradila percepcijo ciljnih javnosti o Toyotini družbeni in okoljski vlogi. 
/
Našli smo lokacijo, ki je najbolj potrebna pogozdovanja, kjer bomo jeseni, predvidoma oktobra, zasadili Toyotin gozd. Območje bomo spremljali in ob potrebi opravili tudi čistilne akcije, izobraziti pa želimo tudi najmlajše o pomenu gozda in različnih drevesnih vrstah ter o varovanju okolja. 
Sajenje dreves smo pričeli že poleti na pohodih v okviru akcije »Gremo v hribe«.
/
Osveščanje o varovanju okolja in pomenu biotske raznovrstnosti je ključno za našo organizacijo. Zato smo letos tudi podprli organizacijo Eko šol v Sloveniji, ki se je letos pod okriljem Toyote Fund for Europe ponovno priključila mednarodnemu projektu.
Cilj projekta sta spodbujanje kritičnega mišljenja in uporaba izkustvenih metod. V projektu sodeluje 10 držav, letos otroci v starostnih skupinah 5–6 in 6–7 let,  t. i. Darwinovi opazovalci in Darwinovi raziskovalci. Do leta 2019 bomo vključili vse mlade do 11. leta starosti, ki nam bodo s svojim kritičnem razmišljanjem in rešitvami pomagali k ohranjanju našega planeta.
Pri Toyoti smo izračunali, da so do 30. aprila vozniki, ki so uporabljali Toyotina hibridna vozila namesto običajnih vozil podobnih velikosti in zmogljivosti, v ozračje izpustili za 67 milijonov ton manj CO2, ki naj bi bil glavni povzročitelj globalnega segrevanja.
Ocenjujejo, da so naša hibridna vozila prihranila približno 25 milijonov kilolitrov bencina v primerjavi s porabo vozil z bencinskim motorjem istega razreda.
/
Bodite tudi vi družbeno odgovorni in prispevajte k ohranjanju biotske raznovrstnosti.
Opombe:
Projekt »En hibrid. Eno drevo« je regijski družbeno odgovoren projekt podjetja Toyota Adria d.o.o. Med hibridno promocijo, vse do konca septembra, bomo za vsak prodan Toyotin hibrid zasadili eno drevo in tako prispevali k ohranjanju biotske raznovrstnosti. 
V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije bomo jeseni zasadili večje število dreves v okolici Ljubljane in zasadili Toyotin gozd. Namen zasaditve gozda je na najučinkovitejši način približati širši populaciji našo skrb za okolje ter aktivno podpirati in pospeševati razvoj kvalitetne in zdrave življenjske kulture.
Planinska zveza Slovenije vključuje 287 društev, 54.574 neregistriranih članov in povezuje 178 planinskih koč. Letno gore obišče 1,4 milijona planincev. Je najbolj množična nevladna in športna organizacija v Sloveniji.
Planinarjenje, hoja v hribe in sprehodi v naravi so najbolj razširjene in priljubljene oblike rekreacije. Ključni točki PZS in podjetja Toyota sta vizija trajnostnega razvoja in poudarjena skrb za biotsko raznovrstnost.  V sodelovanju s Toyota Adria d.o.o. bo še z ostalimi deležniki zasadila Toyotin gozd in nadgradila percepcijo ciljnih javnosti o Toyotini družbeni in okoljski vlogi.
Toyotin okoljevarstveni izziv 2050
Z namenom prispevanja k trajnosti globalnega okolja smo pri Toyoti oktobra leta 2015 naznanili Toyotin okoljevarstveni izziv 2050
Pri Toyoti se lotevamo izzivov, s katerimi se bo svet soočal čez 20 ali 30 let in s katerimi pomagamo izpostaviti ključne globalne okoljske težave, kot so podnebne spremembe, pomanjkanje vode, izčrpanost virov in poslabšanje biotske raznovrstnosti.
V okviru Toyotinega okoljevarstvenega izziva 2050 naj bi izničili negativni vpliv proizvodnje in vožnje z vozili ter ustvarili prednosti za družbo. Izziv sestavlja šest posameznih izzivov na treh področjih: vedno boljši avtomobili, vedno boljša proizvodnja in bogatenje življenja v skupnostih.

Preberite več

Toyota kot olimpijski in paraolimpijski partner Toyota kot olimpijski in paraolimpijski partner Ponosno oznanjamo, da smo z Mednarodnim olimpijskim komitejem in Mednarodnim paraolimpijskim komitejem sklenili partnerstvo do leta 2024. Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor o petletnem sodelovanju na področju pospeševanja globalnega prehoda k trajnosti. Projekt Eko vozni park 2015 Projekt Eko vozni park 2015 Včeraj se je s slavnostno podelitvijo v Smledniku zaključil projekt EKO vozni park 2015 v organizaciji časnika Finance in pod pokroviteljstvom Toyote Adria d.o.o. Prihodnost je prispela v Evropo Prihodnost je prispela v Evropo Evropa pozdravlja novo Toyoto Mirai, prvo serijsko limuzino na svetu s pogonom na gorivne celice.