Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Toyota praznuje 20 let

proizvodnje v Turčiji

Toyota praznuje 20 let proizvodnje v Turčiji in v prihodnosti načrtuje povečanje proizvodnje in naložb.

  • Z več kot poldrugim milijonom izdelanih avtomobilov v 20 letih je Toyotin proizvodni obrat v Turčiji v svetovnem vrhu po kakovosti proizvodnje.
  • 85 odstotkov od 135.000 vozil, kolikor jih načrtujejo izdelati v letu 2014, je namenjenih za izvoz, s čimer se tovarna redno uvršča med prvo deseterico turških izvoznikov.
  • Didier Leroy, predsednik in generalni direktor družbe Toyota Motor Europe, je najavil povečanje proizvodnje in dodatne naložbe v tovarno TMMT (Toyota Motor Manufacturing Turkey) v prihodnosti.
  • V tovarni je trenutno zaposlenih 3500 ljudi, naložbe vanjo pa do danes znašajo več kot 1,4 milijarde evrov.
Če se sprehodite po Toyotini tovarni v turški provinci Sakaryi, približno 150 kilometrov vzhodno od Carigrada, kjer izdelujejo modela Corolla in Verso, lahko pogosto slišite japonščino. Čeprav je v tovarni vedno le nekaj začasno premeščenih zaposlenih z Japonske, mnogo turških direktorjev in nadzornikov proizvodnje razume in govori japonsko. »Sredi 90. let smo večino vodstvenega kadra proizvodnje poslali na Japonsko, da bi spoznali naš proizvodni sistem, tam pa so se naučili jezika,« razloži Orhan Özer, predsednik in generalni direktor družbe TMMT, in doda: »Skupaj smo rasli in mnogi od njih danes zasedajo direktorske položaje.«
Zaradi tega dejstva in zaradi predanosti Toyotinemu proizvodnemu sistemu, ki so ga posvojili ob začetku proizvodnje leta 1994, je tovarna Toyota Motor Manufacturing Turkey med najboljšimi na svetu po kakovosti proizvodnje. »Raven naše kakovosti je enaka kot v naših tovarnah na Japonskem. Visoka kakovost proizvodnje in izboljšanje storilnosti sta ključni odliki tovarne TMMT,« še pove Özer.
/
Ob 20. obletnici je Didier Leroy, predsednik in generalni direktor družbe Toyota Motor Europe, tukajšnjim zaposlenim dejal: »Verjamemo v potencialno dolgoročno gospodarsko rast v Turčiji in zaupamo tukajšnjim Toyotinim članom. Tovarna je konkurenčna in odločili smo se, da v prihodnosti povečamo proizvodne zmogljivosti. Trenutno proučujemo, kako to izvesti.«
Lani so turško tovarno izbrali za proizvodnjo 11. generacije Corolle za Evropo – Toyotinega globalno najbolje prodajanega modela in simbola uspešnosti. »To je bil znak, da smo dovolj konkurenčni za proizvodnjo tako pomembnega vozila,« pojasni Özer in doda: »Poleg tega lahko s tukajšnjo proizvodnjo izkoristimo bližino Vzhodne Evrope, Turčije in Bližnjega vzhoda - regij, v katerih je Corolla precej priljubljena.« Corolline prodajne številke v razširjeni Evropi so za 44 % višje kot lansko leto. Dodaja še: »Zelo smo zadovoljni, da bo Toyota v prihodnosti še dodatno vlagala v našo tovarno.«
/
Med poldrugim milijonom vozil, ki so od začetka proizvodnje septembra 1994 zapeljala s tekočega traku, so:
– Corolla (7. generacija, 8., 9. generacija, vključno s karavansko različico, in zdaj še 11. generacija),
– Verso (prejšnja generacija od leta 2004 in trenutna generacija od leta 2009).
Leta 1994 so začeli kot tovarna, ki je uvažala sestavne dele za svoje avtomobile, s katerimi so nato zalagali predvsem domače tržišče in pod imenom Toyotasa poslovali v okviru skupine Sabanci. Toyota je bila prvi azijski avtomobilski proizvajalec v državi. Leta 1996 je tovarna prejela certifikat kakovosti po standardu ISO-9001. Leta 2000 se je tovarna preimenovala v Toyota Motor Manufacturing Turkey in postala del družbe Toyota Motor Europe. Izvažati so začeli leta 2002, zdaj pa izvozijo 85 % obsega proizvodnje, predvsem v Evropo, Severno Afriko, Bližnji vzhod, osrednjo Azijo in Kavkaz.
/
Okoljevarstvena učinkovitost tovarne TMMT je na visoki ravni, saj gre za Toyotin obrat. V tovarni obnovijo 100 % svojih odpadkov, količino katerih so v zadnjih treh letih zmanjšali za 40 %. Porabo energije, vode in virov so prav tako zmanjšali za 5 % v primerjavi z lanskim letom. V tovarniškem kompleksu je 20.000 dreves 300 različnih vrst. »Vsako leto povabimo študente na okoljevarstvene izlete.
Že več kot 5000 študentov iz regije smo seznanili z okoljevarstvenimi težavami,« pove Özer. V tovarni podpirajo tudi strokovno izobraževanje in prometno varnost. Z družbenim udejstvovanjem so v tovarni TMMT skupaj dosegli že več kot 10.000 študentov.

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.