Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Novi sistem svetil

LED

Od naslednjega leta bodo nekatera vozila družbe Toyota Motor Corporation opremljena z novo tehnologijo prilagodljivih dolgih snopov, ki omogoča natančnejši nadzor nad razpršitvijo svetlobe prek ločenega nadzora svetlečih diod.

Novi sistem svetil LED s prilagodljivim dolgim snopom (LED Array AHS) sestavlja več neodvisno upravljanih svetlečih diod v eni vrsti, ki nudijo širši razpon osvetlitve kot starejši sistemi1, pri tem pa ne zaslepijo voznikov pred vami. Sistem LED Array AHS lahko na primer osvetli prostore med vozili pred vami in nasproti vozečimi vozili, zaradi česar je lažje zaznati pešce, ki prečkajo cesto.
Razpršitev svetlobe prilagodi tudi širšemu spektru voznih razmer: med mestno vožnjo bo na primer osvetljeno širše območje, medtem ko bo med hitro vožnjo uporabljen daljši snop. Sistem prilagaja tudi razpršitev svetlobe glede na obračanje volanskega obroča ter tako izboljša vidljivost pred ovinki. Sistem LED Array AHS s kombinacijo teh funkcij nudi zanesljivo osvetlitev med nočno vožnjo.

Video

V lanskem letu je zaradi prometnih nezgod samo na Japonskem umrlo 4373 ljudi. Število prometnih nezgod s smrtnim izidom že 13 zaporednih let pada, največ smrtnih žrtev pa je med pešci, in sicer se 70 odstotkov2 smrtnih nezgod, v katere so vpleteni pešci, zgodi ponoči. Toyotin razvoj svetlobne tehnologije naslednje generacije je del prizadevanj za preprečevanje nočnih nezgod. Poleg tega bo povsem novi paket rešitev aktivne varnosti z imenom Toyota Safety Sense, ki bo v vozilih na voljo od leta 2015, vključeval tudi sistem samodejnega izklopa/vklopa žarometov z dolgim snopom3 (AHB).
Pri Toyoti verjamejo, da je glavni cilj družbe, ki ceni mobilnost, izničenje prometnih nezgod s smrtnim izidom ali telesnimi poškodbami. Toyotin koncept upravljanja integrirane varnosti postavlja smernice za razvoj varnostne tehnologije in razvoj vozil ter zajema vse vidike vožnje z vključevanjem posameznih tehnologij in sistemov za varnost vozil. Ne obravnava jih kot neodvisno funkcionalne enote. Ta pristop izražajo v oddelku za raziskave in razvoj, ki se posveča varnostnim napravam in sistemom.
/
Pri Toyoti so odločno predani mnogim različnim pobudam za prometno varnost, od razvoja vedno varnejših vozil in tehnologij do pomoči pri ustvarjanju varnega prometnega okolja in vključevanja izobraževalnih dejavnosti.
1S pomočjo kamer na vozilu zazna žaromete in zadnje luči vozil pred vami in upravlja senčila v lučeh ter s tem uravnava razpršitev dolgega snopa. Prvič uporabljeno v modelu Lexus LS, ki so ga začeli prodajati oktobra 2012.
2Vir: Urad za promet japonske policije
3S pomočjo kamere na vozilu zazna žaromete in zadnje luči vozil pred vami in samodejno preklaplja med dolgim in kratkim snopom.
/

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.