Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Eko vozni park 2014

podelitev priznanj

Toyota je v sodelovanju s časnikom Finance že drugo leto zapored izvedla natečaj »Eko vozni park« in nagradila podjetja.

Višina izpustov ogljikovega dioksida ni le okoljska puhlica, neposredno je vezana s porabo in stroški goriva, vzdrževanja in odkupne vrednosti rabljenega avta. Tega se dobro zavedajo zmagovalci letošnjega izbora EKO vozni park, ki z redno menjavo službenih avtov dosegajo prihranke.
»V letošnjem letu smo pošteno prenovili naš vozni park 32 vozil, naše vodilo pa je bilo, da za enak mesečni najem dobimo vozila s skromnejšo porabo in bogatejšo opremo. Ker smo velik kupec, nam je to uspelo. Z njimi torej ustvarimo prihranke, ne da bi sočasno povečali izdatke za vozni park,« pojasnjuje Aleksander Tomše, vodja skupnih služb v zavarovalnici Generali, ki si je letos prislužila skupno zmago izbora EKO vozni park 2014.
Enaka višina najema je pri sicer dražjih sodobnih avtomobilih mogoča predvsem zato, ker imajo ti višje odkupne vrednosti po nekaj letih uporabe kot tisti z višjimi izpusti.
/
Izpusti zmanjšujejo mesečni najem
V zadnjem letu so v zavarovalnici s tovrstnim razmišljanjem povprečne izpuste voznega parka zmanjšali za 11 gramov, na 120 gramov ogljikovega dioksida na kilometer s pomočjo novih pridobitev v voznem parku – Renaulta Clio in Megane, Toyote Prius Plug­in Hybrid ter Volkswagna Golf Bluemotion. Tomše pri novih avtih že opaža prihranke pri stroških goriva. Pri službenih vozilih za krajše razdalje, ki letno prevozijo okoli deset tisoč kilometrov, je Tomše postavil zgornjo mejo prostornine motorja pod tisoč kubičnih centimetrov, pri »dolgoprogaših« pa je izbiral predvsem varčne dizelske motorje.
V zavarovalnici Generali vseh 34 vozil najemajo pri upravljavcu voznih parkov ALD Automotiv. »Ker smo kadrovsko podhranjeni, se nam to izplača, saj se z vsemi aktivnostmi, povezanimi z avtomobili, ukvarja zunanji izvajalec,« pojasnjuje Tomše.
/
Občina Izola z voznim parkom že v letu 2020
Občina Izola pa je v zadnjem letu zapeljala v leto 2020, ko bodo izpusti novih avtomobilov omejeni na 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Sicer majhen vozni park so letos obnovili, izpusti so padli s 114 na 95 gramov. Po besedah direktorja občinske uprave, Marka Unterlechnerja, pa so to storili preprosto zato, ker se jim je izplačalo. »Kupili smo nova vozila, tudi majhnega hibrida Toyota Yaris. Prihranki pri porabi so občutni vsak dan, pri vzdrževanju pa bomo privarčevali pri vsakem servisu,« pojasnjuje sogovornik.
/
Simobil je dizle zamenjal za hibride
V Simobilu, kjer so letos prejeli nagrado za najbolj EKO vozni park med podjetji z velikimi voznimi parki, imajo 62 vozil. V zadnjem letu so dizelske avtomobile zamenjali s hibridi, povprečen izpust pa se je zmanjšal s 132 na 129 gramov na kilometer. Avtomobile kupujejo z upoštevanjem treh glavnih meril, prvo je poraba oziroma ogljični odtis, drugo merilo sta zanesljivost in servis, šele je tretje nabavna cena. Še naprej pa zaposlene spodbujajo s tečaji varčne vožnje, z interno komunikacijo in vpletanjem v okoljske aktivnosti.
/
Big bang požrešne avte nadomestil z varčnimi
Najbolj uspešni pri zmanjševanju izpustov v lanskem letu pa so bili pri Big Bangu, vozni park so zmanjšali s 23 na 15 vozil, odprodali so večino starih avtomobilov, pri katerih so stroški porabe in vzdrževanja pošteno izstopali iz povprečja, in vozni park napolnili z varčnimi vozili Mercedes Benz razreda B in Toyotami RAV4. Povprečni izpust na avto je upadel z lanskih 140 gramov na 115,8 grama, prihrankov še niso izračunali, a jih pričakujejo.
/
»Naša ponudba ne stoji na trhlih nogah. Toyotini hibridi so resnično dober poslovni predlog podjetjem, kar so dokazali tudi tekmovalci eko izziva na relaciji Ljubljana–Dolenjske Toplice, ki so v prometu porabili manj, kot je tovarna izmerila v laboratoriju,« je ponazoril direktor Toyote Slovenija, Gašper Picelj.
 
Direktor Toyote Slovenija, Gašper Picelj, je Aleksandru Tomšetu iz zavarovalnice Generali, skupnemu zmagovalcu izbora EKO vozni park, izročil Toyoto Prius Plug-in Hybrid za enoletno brezplačno uporabo.

Preberite več

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.